geur ruiken aantrekkelijk
2 March 2017

Zweethanden en stress tijdens een eerste date

Een lezer van de krant Trouw heeft nog eens zitten peinzen over zijn liefdesleven. Als hij met een vrouw afspreekt, heeft hij een opgejaagd gevoel, schrijft hij. Hij zweet. Zijn rechterbeen trilt. Hij is bang dat ze elk moment opstaat en wegloopt. Hij stamelt meestal wat, om het gesprek gaande te houden. Soms slaat hij zelfs helemaal dicht. Hoe dat gestuntel en die fysieke kwaaltjes te voorkomen, vraagt hij zich af.

Dating- en relatiecoach Denise Janmaat heeft mensen als deze lezer in haar praktijk. Vaak komen de klachten voort uit stress, ziet zij. “Er kan natuurlijk ook een medische oorzaak zijn, waardoor hij zo heftig reageert. Maar omdat de stress ontstaat op het moment van de date, ligt een psychische oorzaak voor de hand.”

Anders voordoen dan je bent

Volgens Janmaat, die ook een datingsite oprichtte, doet deze lezer er goed aan te onderzoeken waarom hem dit gebeurt tijdens afspraakjes. “Misschien is hij vroeger gepest op school, heeft hij weinig zelfvertrouwen of is hij heel verlegen. Het kan dat hij het gevoel heeft dat hij zich tijdens een date anders voor moet doen dan hij is; dat hij uitbundig moet zijn, terwijl hij helemaal geen prater is.”

Wie dat doet, heeft naast hoge verwachtingen van een date, ook nog eens hoge verwachtingen van zichzelf. “Dat kan er voor zorgen dat je begint te stamelen, of dichtslaat.” Wat kan de lezer doen op het moment dat dat toch gebeurt, al zittend in de kroeg? Even naar de wc? Zijn jas pakken en wegrennen? “Blijven zitten en goed ademhalen. En het gewoon even benoemen,” zegt Janmaat.

“Wie dat durft, durft zichzelf te zijn”, redeneert de datingcoach. Want één van de belangrijkste dingen om spanning tijdens een date tegen te gaan, is weten dat je met jezelf kunt leven, los van wat die persoon tegenover je van de avond met jou vindt, aldus Janmaat. “Geloof in jezelf en ben overtuigd dat je de leukste vrijgezel van Nederland bent.”

Bij deze lezer spat het zelfvertrouwen er nog niet vanaf, merkt de coach. “Een goede date begint met een gedegen voorbereiding, dat helpt om je zeker te voelen als je eenmaal met iemand afspreekt. Je moet weten wie je wilt ontmoeten. Als je voor jezelf op een rijtje zet wat je belangrijk vindt in een relatie, kun je je vragen daarop aanpassen.”

Spontaniteit

Er is een aantal no-go-area’s, volgens Janmaat. De grote verschrikkelijke ex mag niet passeren op de eerste avond. De overleden vader ook niet. “Houd de onderwerpen liefst neutraal en luchtig. Als je iemand via internet ontmoet, zorg dan dat je al het een en ander weet, dan kan je je vragen beter voorbereiden.”

Neem je met zoveel voorbereiding de spontaniteit van ontluikende liefde niet weg? Helemaal niet, vindt Janmaat. “Als je gericht vragen stelt, weet je sneller of de ander ‘relatiemateriaal’ is of niet.” Voor iemand die verlegen is, en zoals de lezer snel een stressreactie vertoont, kan goede voorbereiding juist rust geven. “Als hij een black-out voelt aankomen, kan hij een vraag van het lijstje in zijn hoofd plukken.”

Janmaat heeft ook nog een praktische tip tegen zweten bij daten: ga iets actiefs doen. Aan een tafeltje zitten en praten ‘is zeker voor deze lezer killing’, zegt de liefdescoach. De Amsterdammer kan zijn date bijvoorbeeld meenemen naar het Vondelpark, stelt ze voor. “Dan is het niet erg om even niets te zeggen en te lachen om een kindje dat met de bal aan het spelen is.” Als de lezer dan nog steeds trilt en zweet, is het volgens Janmaat noodzakelijk om professionele hulp te zoeken.

Bron: Trouw

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het...

Kans op diepzinniger gesprek na orgasme

Het hoogtepunt van een vrijpartij is vaak het orgasme. Dat is...

Het mag weer: Daten in real life!

Nu de terrassen weer open zijn, is het voor singles mogelijk...

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Geen ongemakkelijke stiltes meer met deze 15 vragen op je eerste date

Je wil iemand zo snel mogelijk leren kennen, maar vaak vertrekt...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie