Op vakantie gaan is heerlijk, tenminste dat moet het zijn. Stel dat je met zorgen op pad moet, dan is het heerlijke vakantiegevoel niet zo fijn als het kan zijn. Zo vaak gaan de meesten ook niet op vakantie, dus denk op tijd na hoe je deze periode zorgeloos in kunt gaan.
Zorgen gaan vaak over geld, natuurlijk niet altijd. Geen geld hebben voor de vakantie die je zou willen is een lastige. Een oplossing is daar ook niet meteen voor. Probeer dan een vakantie te plannen, die wel binnen je budget ligt. Thuis moet je namelijk ook eten, kost ook geld.
Zorgeloos vakantie vieren
Maar wanneer je wel op vakantie gaat, zorg er dan voor dat je verblijf zorgeloos verloopt, door belangrijke geldzaken goed te regelen voordat je op vakantie gaat. De tips die nu gaan komen zijn gericht op een Rabo Wereldpas, dus geldt mogelijk niet voor alle passen. Laat het je in ieder geval aan het denken zetten en informeer bij jou bank hoe het zit met genoemde aspecten.
1. Limiet in de gaten houden
Wanneer je de hotelrekening wilt betalen maar blijkt dat je limiet bereikt is, dan is dat vervelend. Met de Rabo Wereldpas kun je in het buitenland per dag 500 euro pinnen en 500 euro contant opnemen. Deze limiet kan niet verhoogd worden. Neem dus met het oog op grotere uitgaven een extra betaalmiddel mee. Bijvoorbeeld een pinpas van een andere rekening of een creditcard. Dat is best slim, omdat je die ook nodig hebt om een auto te kunnen huren. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een creditcard wel 2 weken kan duren.
2. Standaard ingesteld voor binnen Europa
Ga je verder reizen dan Europa, dan moet je voor vertrek al de werelddelen aanvinken waar je naar toe gaat. Ook wanneer je maar even een tussenstop gaat maken. Dit doe je in de Rabo Bankieren App of via Rabo Internetbankieren onder het kopje Zelf Regelen.
3. Meer geld afgeschreven dan gepind
Wanneer je in een vreemde valuta geld pint of betaalt, komen daar extra kosten bij. In Zweden bijvoorbeeld kost het 1 tot 3,5 euro en 1 procent koersopslag. Wanneer je bijvoorbeeld 150 euro aan de balie opneemt, dan wordt daar 3% koersopslag over berekend. Soms brengt een bank nog eigen kosten in rekening. Die worden wel op een scherm aan jou vertoont, dus opletten geblazen. Neem altijd de Rabo Scanner mee op reis, zodat je op elk moment in het buitenland een betaling kan doen.
4. Help, mijn bankpas is gestolen
Wanneer je in het buitenland je bankpas verliest kun je die pas altijd blokkeren. Het wordt een beetje lastiger wanneer je het nummer niet weet. In het buitenland moet je diefstal of verlies meteen melden bij Interhelp (0031 88 722 6767). Het is aan te raden dit telefoonnummer op te slaan in je telefoon, maar dit ook ergens op te schrijven bij je reispapieren.
5. Nog roepia’s bestellen?
Wanneer je plots besluit bijvoorbeeld naar Bali te gaan, dan kun een probleem hebben qua geld verkrijgen. Vreemde valuta hebben een levertijd van drie tot 6 werkdagen. Bestel het geld dus minimaal een week van te voren. Natuurlijk kun je ook vreemde valuta krijgen op een Grenswisselkantoor (GWK) pf door ter plekke te pinnen of te wisselen. Bij terugkeer kun je bij GWK je overgebleven geld weer terugwisselen.
Bron: Dichterbij Amerstreek, Magazine voor leden van Rabobank Amerstreek, juni 2016.