Of we nu wel of niet hooggevoelig zijn, we wisselen allemaal continu energie uit met onze omgeving. Dit doen we vooral met die mensen waar we mee omgaan. Dat is een principe van geven en nemen en hoort gewoon bij levende wezens. Geef je je aandacht aan iemand, dan is dat energie. Geeft iemand je steun, dan krijg je energie. Er zijn mensen die alleen maar geven en weinig durven te ontvangen waardoor ze zichzelf tekort doen.

Ga uit van je eigen kacheltje

Iedereen heeft een eigen kacheltje maar die is niet bij iedereen even sterk. Het is een energiecirkel die in jezelf bestaat, en die door liefde voor jezelf op gang gehouden wordt. Heb je weinig waardering voor jezelf, voel je je onzeker, dan is je kacheltje zwak. Een sterke eigen cirkel, maakt je minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Als je eigen kacheltje zwak is, ben je bovendien sneller door je energie heen.

Positieve energiestromen maken dat je je goed voelt. Als zo’n stroom stopt, kun je je ineens heel rot voelen. Het stoppen van zo’n stroom kan door jezelf gebeuren (emoties, negatieve gedachten) of door anderen (verwijdering, afwijzing, kritiek krijgen, je verraden voelen) en geeft vaak een heftige (emotionele) reactie.

Ontvang positieve energie

Energie in de vorm van liefde, steun en aandacht van een naaste hebben we allemaal nodig om ons kacheltje op te stoken. Het mag echter niet zo zijn dat dit een continue en noodzakelijke stroom voor je wordt. Je mag ontvangen maar niet claimen. Het is namelijk niet jouw energie en alleen vrijwillig gegeven energie mag je nemen. Er zijn echter ook manieren om je eigen kacheltje op gang te houden. Dit kan door  jezelf te herinneren aan de positieve kanten van jezelf, minder hoge eisen stellen aan jezelf te stellen en tijdig rust te nemen om je energieniveau aan te vullen.

Negatieve energie de deur uit

In tegenstelling hoe het voelt, kun je het oppikken van negatieve energieën van anderen,  controleren of stoppen. Het is eigenlijk een lek van jouw energie naar die van de ander, je van dit lek bewust worden  is daarbij de eerste stap. Bedenk vervolgens hoe het zit met de rechten en de plichten en of je wel of niet wil of moet geven aan deze persoon.  Bekijk ook in dat  licht je eigen situatie op dat moment en richt je op je eigen behoeften. Waarschijnlijk wordt het dan vanzelf al minder. Wat ook helpt is je ‘uitschudden’ als een hond die water uit z’n vacht schudt.

Groot ontvankelijk veld

Hoog Sensitief Personen hebben nogal eens een groot ontvankelijk veld (vangen veel op, geven snel energie weg aan anderen) en een klein eigen kacheltje (lage eigenwaarde, hoge eisen aan zichzelf, idee dat ontvangen egoïstisch is). Goed voor jezelf zorgen, fysiek en mentaal, is daardoor ook het belangrijkste wat je zelf kunt doen.