keuken inrichten afvallen

Zorg dat je huis je niet dik maakt

Denk jij dat jouw gewicht je in de weg zit bij het vinden van een date. Of in het bijzonder een obstakel vormt voor jouw zelfvertrouwen? Dan is er werk aan de winkel. Weet je van je zelf dat de hoeveelheid eten die je tot je neemt, iets aan de ruime kant is, dan weet je waar je kunt beginnen. Weet je dat je eigenlijk te weinig beweegt, dan is ook daar iets te halen. Maar er zijn ook  facetten in je huis die je kunt aanpassen en niet zoveel inspanning kosten.

Eetgewoontes gekoppeld aan inrichting huis

Volgens psychologe Laura McGowan van de universiteit van Londen zijn er verschillende zaken die ons gedrag beïnvloeden. Veel doen we bewust en veel doen we op de automatische piloot. Heel veel van onze eetgewoontes vallen in die automatische categorie. Gelukkig zijn er een aantal aanpassingen die we kunnen maken om onszelf betere eetgewoontes aan te leren. En verrassend hebben die zaken heel veel te maken met de inrichting van ons huis.

Keuken

1. Berg verstandig op

Hoe zichtbaarder het eten is, hoe meer je ertoe verleid wordt. Wanneer het ongezond eten is, stop je het dus beter ver weg in een ondoorzichtige doos. Gezonde groentjes en dergelijke bewaar je dan weer beter in een transparante verpakking.

2. Verdeel in kleinere porties

Heb je restjes over? Bewaar dan niet alles in één doos maar maak individuele portie. Op die manier zal je minder snel te veel eten omdat je er bewust voor moet kiezen om een tweede portie te openen.

3. Leg het op tijd weg

Heb je genoeg bolognesesaus gemaakt voor een heel leger maar zijn jullie maar met vier? Zet de helft dan al op voorhand weg in de diepvriezer. Je bent immers sneller geneigd om bij te nemen wanneer het allemaal nog gewoon op tafel staat.

Koelkast

1. Wat je ziet, eet je

Ook hier hebben we hetzelfde principe als in de hele keuken,  zet de gezonde snacks vooraan en verstop de ongezonde tussendoortjes ergens achteraan. Geef jezelf een snelle en gemakkelijke toegang tot de gezonde opties.

2. Kattebelletje aan jezelf

Wil je morgen naar de fitness? Schrijf het op een papiertje en plak dat op je koelkast. Schrijf op wat, waar en wanneer je het wil doen, en het zal je motiveren om het ook daadwerkelijk te doen.

Inkoop

Koop online

Een heleboel supermarkten bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om online je boodschappen te doen. Volgens een studie van het International Journey of Behavioural Nutrition and Physical Activity, zouden mensen die online shoppen gezondere keuzes maken.

Aan tafel

1. Servies

Kies kleinere borden. Mensen die hun maaltijd op kleinere borden serveren, eten zo’n 22% minder dan zij die van grotere borden eten. Koop ze ook weer niet té klein, want dan ben je sneller geneigd om een tweede portie te nemen. De ideale diameter is 20 tot 22 cm. Ook de kleur van je bord is belangrijk! Gebruik een bord dat contrasteert met de kleur van je eten. Rijst op witte borden serveren zou ervoor zorgen dat je maar liefst 20% meer eet.

2. Glazen

Schenk drank zo veel mogelijk uit in lange, dunne glazen. Lange glazen geven ons de optische illusie van groter te zijn, waardoor je automatisch minder inschenkt.

Sfeer

Muziek en verlichting kunnen het niet alleen sfeervol maken, maar ook gezonder. Uit een experiment van professor Wansink bleek dat mensen die in een fast food restaurant naar zachte jazzmuziek luisterden 18% minder aten dan zij die naar rockmuziek luisterden. Hoe luider en hoe sneller de muziek, hoe meer en sneller je ook eet. Ook de lichten hebben een invloed. Zowel te felle als te donkere lichten zorgden ervoor dat de proefpersonen meer aten.

De huiskamer

1. Weg met bijzettafeltjes

Zorg ervoor dat bijzettafeltjes in de woonkamer meer dan een armlengte van de zetel verwijderd zijn. Wanneer het lastiger is om bij de snacks te kunnen, zal je automatisch minder eten. In een studie van Wansink zorgde het verder wegzetten van de snoepjes ervoor dat de proefpersonen er slechts vier aten in plaats van negen.

2.  Zet de televisie uit

Wanneer we eten terwijl we naar de televisie kijken, dan passen we ons eetritme aan aan het ritme van de televisieshow, waardoor we vaak sneller en meer eten. Bovendien zijn we ons niet meer bewust van de hoeveelheid dat we eten omdat al onze aandacht op de televisie gericht is.

De slaapkamer

Bewaar je sportkledij naast je bed

Als je van plan bent om ’s ochtends te gaan sporten, bewaar je sportkledij dan al vast naast je bed zodat dat het eerste is dat je ziet wanneer je wakker wordt. Bovendien maakt het de stap om te gaan sporten minder groot omdat alles binnen handbereik is.

De badkamer

Haal een weegschaal in huis

Mensen die zichzelf vaker wegen, zullen ook sneller gewicht verliezen. Jezelf controleren is een belangrijke manier om gewicht te verliezen en je vooruitgang bij te houden. Hou daarvoor een eetdagboek bij en probeer jezelf één keer per week tot één keer per dag te wegen, steeds op hetzelfde tijdstip (bij voorkeur ’s ochtends na het toiletbezoek).

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!