ontspannen op vakantie

Zonder stress op vakantie: 5 tips

Heb je eindelijk vakantie, voel je nog stress! Herkenbaar? Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders zegt ontspannen op vakantie te gaan, blijkt uit een peiling van Nationale Nederlanden onder ruim 1000 mensen. In plaats van te ontspannen schiet bijna een derde in de ‘vakantiestress’. Werk is een belangrijke oorzaak, naast het inpakken van je koffer en het veilig achterlaten van je huis. 

Meer stress met kinderen

Voor sommigen is de naderende vakantie een recept voor stress. Toch nog even dat grote project willen afronden. Werkzaamheden niet kunnen of willen overdragen aan thuisblijvende collega’s. Of een bepaalde datum waarop iets ‘echt’ af ‘moet’ zijn. Denk bijvoorbeeld aan ambtenaren van de Rijksoverheid die dossiers voor het zomerreces van de Tweede Kamer moeten sluiten.

Mensen met kinderen hebben het in de laatste weken voor de zomervakantie ook thuis zwaarder dan anders, met feestjes en bijeenkomsten van school en de sportclub. In opvoedkringen wordt zelfs gesproken van ‘junistress’.  Lees ook: Gescheiden: eerste keer op vakantie met de kinderen.

 

“Het mooiste zou zijn om helemaal geen vakantie nodig te hebben”, zegt coach Ruud Meulenburg. “Want dat betekent dat het niet nodig is om te ontspannen, omdat je sowieso al relaxed bent.” In werkelijkheid zijn mensen meestal ‘toe aan vakantie’, als ze een jaar lang hard gewerkt hebben. Hoe tackel je je vakantiestress?

  1. Ken jezelf, bescherm jezelf

Dat er stress ontstaat ligt niet altijd voor de hand, weet Meulenberg. “Meestal is er dan een dieper liggend probleem. Mensen die graag alles onder controle willen houden, of erg perfectionistisch zijn kunnen hun werk moeilijk overdragen.”

Arjan Bloemendaal is trainer bij de cursus Time Management van Het Effectieve Werken. Hij herkent de valkuil van perfectionisme. “Wanneer is iets af?”, vraagt hij zich hardop af. “Dat is bij kenniswerk ingewikkelder dan bij een metselaar of automonteur. Je kunt blijven hangen in een bepaalde klus, omdat er steeds iets nieuws bijkomt.”

Hij geeft een voorbeeld van een vrouwelijke medewerker die hij laatst trainde, ‘een buitengewoon dienstverlenend iemand’. “Elke mail die op haar afkwam wilde ze meteen oppakken. Maar daardoor stopte ze direct met wat ze aan het doen was. Zo kwam nooit iets af en ervoer zij veel stress.” Als je weet dat sommige eigenschappen in stressvolle situaties tegen je werken kun je jezelf betrappen en beschermen.

  1. Stel prioriteiten en maak je to-do-list niet langer dan nodig

Wie stressloos op vakantie wil kunnen, of überhaupt stressloos wil werken, doet er goed aan te prioriteren. “Wat is het allerbelangrijkste? Wat komt op de tweede plaats enzovoorts. Dat moet je op volgorde zetten en goed kijken naar wat wel en niet jouw verantwoordelijkheid is”, aldus Bloemendaal. Die eerdergenoemde medewerkster zou dus beter moeten inschatten wat haar directe aandacht rechtvaardigt en wat kan wachten.

Om het jezelf gemakkelijker te maken doe je er verstandig aan om vlak voor je vakantie geen nieuwe projecten of opdrachten aan te nemen. En neem ‘vlak voor’ gerust ruim. Dan heb je de kans dat je to-do-list leeg is als je vertrekt.

  1. Begin op tijd met overdragen

Als je dan de deur voor een paar weken achter je dichttrekt is het verstandig om lopende dingen over te dragen aan collega’s. “Begin daar op tijd mee”, adviseert coach Meulenberg. Niet op de laatste dag voor je vakantie dus. “Het is belangrijk dat je je realiseert dat je bepaalde projecten niet af kunt krijgen.”

  1. Werk met deadlines

“We zien dat op de laatste twee dagen voor de vakantie de productiviteit enorm toeneemt”, zegt Arjan Bloemendaal. “Dat komt omdat er een natuurlijke deadline ligt, waardoor mensen ineens besluitvaardig worden. Op een gewone werkdag haal je die focus minder.” Dus, doe dat altijd, zo’n deadline stellen. Bloemendaal: “Kijk eens per week vooruit: wat moet ik afronden? Is dat haalbaar en realistisch? Zo nee, dan moet je op dat moment al schakelen.”

Een goed voornemen voor na je vakantie: begin je werkdag met dat grote project waarvoor de deadline nadert. “De meeste mensen hebben de neiging om te beginnen met het checken van hun e-mail. Dan geef je prioriteit aan nieuwe prikkels, terwijl je eigenlijke to-do-list naar achteren schuift”, legt Bloemendaal uit. “Start liever met actie.”

  1. Neem voldoende vrij

Ga niet weg op je eerste vrije dag en keer niet terug op de laatste dag voordat je weer op kantoor verwacht wordt. “Gebruik die tijd om je klaar te maken”, zegt Meulenberg. Je hebt dan rustig de tijd om je koffer te pakken en je reis voor te bereiden. “Dat gaat je een hoop ontspanning opleveren.” Omgekeerd geldt hetzelfde: wie een paar dagen tijd heeft om zich voor te bereiden op de terugkeer op de werkvloer is frisser dan iemand die met een halve jetlag achter z’n computer kruipt.

Extra: ook het inpakken kan je de nodige stress opleveren. Extra tips lees je hier!

Bron: RTL Nieuws / NN

 

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!
bijzondere singlereizen
By Moniek ·
3 november 2021

9 tips voor bellen op vakantie

De vakanties komen er weer aan. Dan willen veel mensen met hun smartphone, tablet of laptop de grens over. Pas op, dat kan in de papieren lopen. Wat is de beste manier om bereikbaar te blijven tegen redelijke kosten? Hier de 10 tips van Spanje Blog op een rij voor een zorgeloze vakantie.
ontoegankelijke vakantielanden
By Moniek ·
30 oktober 2021

3 vrijwel ontoegankelijke vakantielanden

Ben jij ook zo’n fan van ‘Reizen Waes’? Hou je van reizen naar avontuurlijke en onbekende bestemmingen? Dan moet je beslist eens kijken! In zijn televisieprogramma trekt hij naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen en heeft daarbij slechts een vraag: kan ik er op vakantie?
voordelen en nadelen singlereizen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Eerlijke tips: voor en nadelen van singlereizen

Ben jij er al aan toe om als single op vakantie te gaan? Twijfel je enorm over het soort vakantie, of je alleen op reis zult gaan of met een groepsreis en zoek je betrouwbare tips en informatie over singlereizen? Dan heb je eerlijke tips en info nodig over de voor en nadelen van singlereizen. Lees je mee?
Blarney stone kiss
By Francien ·
20 oktober 2021

Vieze adem beter dan vieste plekken

Zal ooit enige wetenschapper zich gebogen hebben over de mate van hygiëne van een single ten op zichten van iemand die niet alleen is? En hoe zit dat op vakantie plekken?