zoenen
16 July 2015

Zoenen lekker of juist smerig?

Die allereerste zoen! Zo lekker of juist vies? Zoenen is vaak de eerste bezegeling van een verliefdheid en mogelijke nieuwe liefde. Maar in tegenstelling tot wat we altijd dachten is zoenen geen universeel verschijnsel.

Afstotelijk

Dat lezen we op relatie.blog. Een nieuwe studie toont aan dat mensen in slechts 46% van alle samenlevingen hun geliefde een kus op de lippen geven. Meer nog: in veel culturen wordt dat als afstotelijk beschouwd. Dat schrijft de BBC op basis van een Amerikaans onderzoek.

Inademen van de ziel

Volgens antropoloog William Jankowiak van de Universiteit van Nevada, die de studie uitvoerde, is zoenen mogelijk een Westerse uitvinding, die bovendien nog niet eens zo lang bestaat. Het oudste bewijs dateert van 3500 jaar geleden. Een kus werd omschreven als het inademen van elkaars ziel.

Dierengedrag

Om te verklaren hoe kussen ontstaan is, kijken de onderzoekers naar het gedrag van dieren. De meeste dieren –behalve sommige primaten- kussen niet. Wat dieren wel doen, is elkaars lichaamsgeur opsnuiven. Op basis van de geur die een potentiële partner verspreidt, weten dieren of het om een goede ‘catch’ gaat. De reukzin van mensen is minder goed ontwikkeld, maar ook bij ons zou geur een belangrijke rol spelen.

Bacteriën

Een theorie is dat zoenen partners helpt bij het uitwisselen van bacteriën, waardoor beide immuunsystemen sterker worden en ze voor een beter nageslacht zorgen. Volgens Nederlandse biologen worden er tijdens een tongzoen van 10 seconden 80 miljoen bacteriën overgebracht. Onze lippen zijn trouwens wel de meest erogene zone!

Een andere verklaring is dat door te kussen een koppel de kans krijgt om elkaars feromonen te ruiken. Oxfordwetenschapper Rafael Wlodarski legt uit: “Zoogdieren kiezen hun partner vooral op basis van feromonen. In sommige culturen is het ruiken langzaam overgegaan in zoenen.”

Meer relatie nieuwtjes lees je hier.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Verliefde man weer baard in de keel

Als er een baby (of puppy) in de buurt is, krijgt...

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de...

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde...

Dit zoekt Bridget Maasland in een nieuwe liefde

Verlang je naar een nieuwe liefde in je leven die past...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie