gelukkig echtpaar
16 January 2016

Zoektocht naar geluk zinvol of niet?

Voor de meesten is het leven één grote zoektocht naar geluk. Maar is geluk echt haalbaar of een kwestie van dromen najagen waarbij je jezelf feitelijk gewoon voor de gek houdt? Harvard psycholoog Robert Waldinger zegt dat we het geluk zeker wel kunnen vinden zo lezen we op Quotenet. En dit is volgens hem hét geheim.

Relaties maken gezond en gelukkig

Tijdens de studie, die een tijdspanne van maar liefst 75 jaar besloeg, werden zo’n 700 mensen getest op basis van hun leefkwaliteit, sociale activiteiten en werksfeer. Elke twee jaar werden ze ondervraagd en om de vijf jaar werd hun gezondheid gemeten.  De grote conclusie: goede relaties houden ons gelukkiger en gezonder. Slecht nieuws voor de singles dus, want het zijn dus de (liefdes)relaties die ons het meest vreugdevol maken. Daarbij zijn vooral de volgende punten belangrijk:

1 Hechte relaties

De mannen in de studie die een hechtere band met hun vrienden, familie en omgeving hebben zouden gezonder en gelukkiger zijn dan hun minder sociale tegenhangers. Ook leefden ze langer, in tegenstelling tot de meer eenzame mensen. Eenzaamheid heeft bovendien een slechte invloed om het mentaal functioneren, de nachtrust en het algemene welzijn van een persoon.

2 Kwaliteit – geen kwantiteit – van relaties

Maar alleen in een relatie zitten is niet genoeg. Immers, stelletjes die constant ruzie maakten en weinig empathie voor elkaar hadden – zogenaamde ‘hoge conflictshuwelijken’ – zouden zelfs minder gelukkig zijn dan mensen die single waren.
Verder zou het effect van de kwaliteit van de relatie leeftijdsgebonden zijn. Zo zouden mensen tussen de leeftijd 20 jaar en 30 jaar meer waarde hechten aan het aantal relaties dat ze hadden, terwijl de kwaliteit van de relatie meer invloed zou hebben op het sociale en psychologische welzijn mensen van boven de 30 jaar.

3 Stabiele, ondersteunende huwelijken

Sociaal in contact staan met anderen is goed voor onze mentale en fysieke staat. Mensen die getrouwd zijn zonder ooit te scheiden, (tijdelijk) uit elkaar zijn geweest of ‘serieuze problemen’ hebben, zouden na hun 50ste veel beter presteren bij geheugentests en minder kans hebben op dementie.
Over het algemeen concludeerde Waldinger, die zijn verhaal ook al tijdens deze TED Talk deed, zijn onderzoek als volgt: ‘Over these 75 years, our study has shown that the people who fared the best were the people who leaned in to relationships, with family, with friends, with community.’

Wil je ondanks je fijne single-bestaan toch op zoek naar een beetje geluk in de liefde? Kijk dan eens bij onze gidsen! 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Eenzaamheid in coronatijd: praatje over het weer belangrijker dan gedacht

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de...

1 op de 2 singles verliest de hoop om nog iemand nieuw te leren kennen

Of je nu single, pril verliefd of jaren getrouwd bent. Sinds...

Single en eenzaam kan leiden tot angst en depressie

Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45...

Een zus verhoogt je geluksgevoel

Heb jij een zus, of zelfs meerdere zussen? Mazzel! Het blijkt...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie