geregistreerd partnerschap

Zo zijn we niet getrouwd!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet te trouwen, en gaan ongehuwd samenwonen. Ongeveer de helft van de ongehuwd samenwonenden hebben een samenlevingscontract. Het maakt nogal wat uit of je wel of niet getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of een samenlevingscontract. Zo zijn we niet getrouwd!

Meer geregistreerde partnerschappen

In 2016 werden iets meer huwelijken gesloten dan het jaar ervoor. Het aantal partnerschapsregistraties vertoont de laatste jaren een sterker stijgende lijn. Over de langere termijn gezien wordt er minder getrouwd. De afgelopen jaren is het aantal huwelijkssluitingen vrij stabiel rond de 65 duizend. In 2016 trouwden 65,2 duizendparen, een procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen vertoont een stijgende lijn, en was met 15,7 duizend bijna een kwart hoger dan in 2015. (Bron: CBS)

Partneralimentatie

Een groot verschil met een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat er voor samenwoners geen recht bestaat op partneralimentatie. Dit kan voor de minstverdienende partner heel slecht uitpakken als die zijn/haar carrière op een lager pitje heeft gezet om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Of als de een veel meer verdient dan de ander en je gewend bent geraakt aan een bepaalde levensstijl.

Pensioenverevening

Ook bestaat er geen recht op pensioenverevening. Binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben de partners beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd. Voor samenwoners geldt dat niet. Zoals blijkt kan je tegen een hoop vervelende dingen aanlopen waar je wellicht nooit aan hebt gedacht. Maar die wel van enorm groot belang zijn voor jouw toekomst.

Op voorhand afspraken vastleggen

Het is goed om voor je gaat samenwonen met elkaar afspraken te maken en deze op voorhand vast te leggen. Zodat het duidelijk is voor beiden wat u goed geregeld wilt zien voor uzelf en eventueel uw kinderen. Dat draagt eraan bij dat het verbreken van de relatie voor iedereen soepeler kan verlopen.

Uit elkaar?

Gaan jullie als samenwoners uit elkaar en heb je hier vragen over dan kun je bij de meeste advocatenkantoren vrijblijvend een afspraak maken. De  belangrijkste zaken die geregeld moeten worden bij het verbreken van een relatie worden met je doorgenomen.

Bron: Geert de Haas van ESQ Advocaten

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.