geregistreerd partnerschap
12 December 2017

Zo zijn we niet getrouwd!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet te trouwen, en gaan ongehuwd samenwonen. Ongeveer de helft van de ongehuwd samenwonenden hebben een samenlevingscontract. Het maakt nogal wat uit of je wel of niet getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of een samenlevingscontract. Zo zijn we niet getrouwd!

Meer geregistreerde partnerschappen

In 2016 werden iets meer huwelijken gesloten dan het jaar ervoor. Het aantal partnerschapsregistraties vertoont de laatste jaren een sterker stijgende lijn. Over de langere termijn gezien wordt er minder getrouwd. De afgelopen jaren is het aantal huwelijkssluitingen vrij stabiel rond de 65 duizend. In 2016 trouwden 65,2 duizendparen, een procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen vertoont een stijgende lijn, en was met 15,7 duizend bijna een kwart hoger dan in 2015. (Bron: CBS)

Partneralimentatie

Een groot verschil met een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat er voor samenwoners geen recht bestaat op partneralimentatie. Dit kan voor de minstverdienende partner heel slecht uitpakken als die zijn/haar carrière op een lager pitje heeft gezet om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Of als de een veel meer verdient dan de ander en je gewend bent geraakt aan een bepaalde levensstijl.

Pensioenverevening

Ook bestaat er geen recht op pensioenverevening. Binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben de partners beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd. Voor samenwoners geldt dat niet. Zoals blijkt kan je tegen een hoop vervelende dingen aanlopen waar je wellicht nooit aan hebt gedacht. Maar die wel van enorm groot belang zijn voor jouw toekomst.

Op voorhand afspraken vastleggen

Het is goed om voor je gaat samenwonen met elkaar afspraken te maken en deze op voorhand vast te leggen. Zodat het duidelijk is voor beiden wat u goed geregeld wilt zien voor uzelf en eventueel uw kinderen. Dat draagt eraan bij dat het verbreken van de relatie voor iedereen soepeler kan verlopen.

Uit elkaar?

Gaan jullie als samenwoners uit elkaar en heb je hier vragen over dan kun je bij de meeste advocatenkantoren vrijblijvend een afspraak maken. De  belangrijkste zaken die geregeld moeten worden bij het verbreken van een relatie worden met je doorgenomen.

Bron: Geert de Haas van ESQ Advocaten

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

We scheiden omdat we denken met iemand anders gelukkiger te zijn

Onze relaties, zowel werk als privé, komen onder druk te staan...

Relatie in een coronadip? Met deze tips kom je er weer uit!

Je zit met zijn tweeën binnen. De hele dag. Voor sommigen...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie