Timing is alles wordt wel eens gezegd, en dat is voor ons lichaam niet anders. Op welk tijdstip van de dag zijn we het creatiefst, wat is het beste moment om te sporten en wanneer is het tijd voor een potje seks? 

Daily Mail bracht verschillende onderzoeken bij elkaar, met als resultaat dit lijstje dat de interne klok van ons lichaam weerspiegelt. Begin die dagplanning dus maar alvast te maken.

5u48: tijd voor een vrijpartij

Het mag dan wel vroeg opstaan zijn, het ideale moment om seks te hebben voor mannen en vrouwen ligt nu eenmaal op verschillende momenten van de dag. Om daar een gemene deler in te vinden is 5u48 ’s ochtends de beste middenweg.

Het testosterongehalte van mannen gaat de hoogte in tijdens de nacht, waardoor ze ’s ochtends in de mood zijn. Vrouwen daarentegen moeten het slaaphormoon melatonine zien weg te krijgen om hun libido om te krikken. Maar ook zij hebben een bepaald niveau testosteron in hun lijf dat hen in de juiste stemming kan brengen. Opkomend zonlicht stimuleert een testosteronboost bij mannen én vrouwen, dus op een onchristelijk vroege uur bij zonsopgang de liefde bedrijven is ideaal voor mannen en vrouwen.

7u40: op de weegschaal

Je weet misschien al wel dat ’s ochtends op de weegschaal staan de meest accurate benadering van je gewicht geeft. Maar jezelf wegen voor het ontbijt en vlak na de ochtendplas heeft nog andere voordelen. Een studie van de Amerikaanse Brown University ontdekte dat 61% van de mensen die zich ’s ochtends weegt hun gewicht ook stabiel houdt over een periode van zes maanden, in vergelijking met wie zich later op de dag weegt

8u: gelukkigste moment van de dag

Komt het door die ochtendlijke vrijpartij of het cijfer op de weegschaal misschien? Om 8u ’s ochtends zouden we ons het opgewektste moeten voelen, omdat we nog vol goede moed aan de dag beginnen. Een academische studie van de Amerikaanse Cornwell University analyseerde Twitter-posts over een periode van twee jaar tijd, en ontdekte dat 8u het tijdstip is waarop mensen de gelukkigste berichten de wereld in zenden. Even buiten beschouwing gelaten dat Twitter nog wel wat verschilt van het echte leven natuurlijk, en dat je een dijk van een ochtendhumeur perfect kan maskeren in een tweet…

9u17: drink vooral geen koffie

Het klinkt als een paradox, maar rond 9u ’s ochtends koffie drinken is het slechtste dat je kan doen. “Je lichaam maakt op dat moment uit zichzelf cortisol aan, dus je lijf heeft van nature zijn shot cafeïne al gehad. Door toch cafeïne in te nemen als je het eigenlijk niet nodig hebt, zal je lichaam er sneller aan gewend raken en krijg je op termijn niet meer die boost die je gewend bent,” legt neurowetenschapper Steven Miller uit.

10.06: je ziet er het beste uit

Je hebt het zelf misschien niet helemaal door, maar 10u06 is het tijdstip waarom vrouwen pieken wat hun uiterlijk betreft. Met versgewassen haar en onze make-up nog maar net aangebracht voelen we ons fysiek het beste in ons vel rond 10u, ondervond een studie bij 1.000 vrouwen. Om 16u05 daarentegen voelen we ons op ons slechtste.

12u37: tijd voor een dutje

Je denkt misschien een dutje te kunnen gebruiken rond 15u à 16u in de namiddag, maar eigenlijk heeft ons lichaam daar al vroeger nood aan. Je lichaamstemperatuur, die begint te stijgen sinds je bent opgestaan, begint opnieuw te dalen rond de middag. Hierdoor begint je lichaam kleine hoeveelheden van het slaaphormoon melatonine te produceren. Een siësta zoals in Spanje is dus nog niet zo’n gek idee.

17u44: sportmoment

80% van de Olympische records werd in de namiddag verbroken, dus dat wil al wel wat zeggen over sportprestaties in de late namiddag. Onze fysieke prestaties verbeteren tussen 15u en 18u en het risico op blessures neemt af, doordat onze spieren al helemaal zijn opgewarmd en daardoor flexibeler zijn. Ook onze longen functioneren tot 17,6% efficiënter na 17u.

22u51: creatieve piek

Hoezo een creatieve piek, terwijl je in de zetel bijna ligt in te dommelen? Toch wel. Een Amerikaanse studie bij een 400-tal studenten ontdekte dat we creatiever worden naarmate we vermoeider zijn, omdat onze geest dan al een beetje ‘op de dool’ is. Het is ook het meest geschikte moment om dingen in ons langetermijngeheugen op te slaan.

4u36: bevallen maar

Wereldwijd worden de meeste baby’s geboren tussen 3u en 5u ’s ochtends. Het is misschien niet het meest ideale moment om het ziekenhuis binnen te vallen, maar ons lichaam wil ons op één of andere manier duidelijk maken dat dit het veiligste en gezondste moment is om te bevallen. De reden hiervoor is de ontspannen toestand van onze spieren en ons brein, en ook onze hogere pijngrens, dankzij de hoge dosis melatonine in onze hersenen.