vertrouwen

Zo win je het vertrouwen terug na een leugen

Het was niet je bedoeling, maar je loog tegen de persoon van wie je het meest houdt. Misschien ging het over hoeveel je hebt uitgegeven aan een nieuwe outfit, waar je heen ging in plaats van ‘tot laat op kantoor te werken’, of het feit dat je contact hebt gehad met je ex. Hoe dan ook, je hebt gelogen en nu eet het je van binnen op. Je partner is er misschien al achter gekomen of je kon de schuld niet accepteren en je bekende. Dit is echt een frustrerende en verwarrende plek om te zijn.

Gevoelens zoals schaamte, woede, wrok, rechtvaardiging, afweer en meer hebben je allemaal van binnen opgewonden, en als je in het verleden tegen deze persoon hebt gelogen, voel je je waarschijnlijk nog erger. Dit is een gewoonte die je moet stoppen, zodat je kunt stoppen met het vernietigen van je relatie en hij kan leren je weer te vertrouwen. Na de toelating (of ontdekking), van de uitbarsting van gekwetste gevoelens en de verontschuldiging, wat nu?

Je hebt een verschuiving gemaakt en nu moet je je concentreren op het doen van alles wat je kunt om het vertrouwen in je relatie te herstellen. Je moet het weer goed maken, zodat jullie beiden weer kunnen gaan liefhebben en contact met elkaar kunnen maken, maar het lijkt je dat, hoeveel je ook probeert om helemaal eerlijk te zijn, je partner er gewoon niet overheen kan komen.

Wat je waarschijnlijk al weet, is dat je er niet voor kunt zorgen dat iemand je weer vertrouwt. Dit betekent dat hoewel je hem niet kunt dwingen het verleden los te laten of je te vergeven voor wat er is gebeurd, je wel de verantwoordelijkheid voor jezelf kunt nemen. Het is tijd om je aandacht er echt op te richten om weer betrouwbaar te worden.

De reeks beslissingen die ertoe hebben geleid dat je liegt, hebben waarschijnlijk je eigen gevoel van zelfvertrouwen aangetast. Het maakt niet uit of je een affaire hebt gehad en hebt gelogen om het te verdoezelen of dat je leugens hebt verteld over iets min of meer ‘ernstig’ naar je oordeel, je deed de daad, en om dat gevoel van vertrouwen en verbondenheid weer op te bouwen, moeten enkele wijzigingen aanbrengen. Hier zijn 4 manieren om aan de slag te gaan op weg naar betrouwbaarheid:

1. Leer jezelf weer te vertrouwen

Het is van vitaal belang dat je leert jezelf weer te vertrouwen. Dit is in jouw voordeel en ook voor de mogelijke verbetering van je relatie. Als je jezelf niet gelooft, is dat te zien. Je lichaamstaal zal de wereld vertellen dat je jezelf niet als betrouwbaar beschouwt. Als je jezelf niet vertrouwt, waarom zou iemand anders je dan vertrouwen? Zelfs als je niets verkeerds hebt gedaan en je bent nu volkomen eerlijk, omdat je vast blijft houden aan het beeld van jezelf als iemand die niet te vertrouwen is, zal je lichaamstaal dit ondanks de waarheid overbrengen. Als je jezelf begint te vergeven en te genezen, zal je lichaamstaal een nieuwe vorm krijgen en een ander soort bericht sturen.

2. Word volledig transparant

Terwijl je dit belangrijke innerlijke werk doet en jezelf weer leert vertrouwen, moet je volledig transparant en open zijn tegenover je partner. Maak er regelmatig een punt van om te vermelden wat je hebt gedaan en met wie je bent geweest. Doe dit met de bedoeling om het vertrouwen te herstellen en een gevoel van openheid te creëren, in plaats van vanuit een ‘ik moet’-houding. Misschien wil je transparant zijn als een manier om te delen en opnieuw contact te leggen over wat je doet als je niet samen bent.

Blijf op de hoogte van jezelf en wat je wilt en nodig hebt in je relatie. Je verlangens om het vertrouwen te herstellen en naar de gewenste relatie te gaan, zijn geldig – ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan. In feite komt liegen in een relatie soms voor omdat een of beide mensen hun behoeften niet duidelijk communiceren. Kom in contact met wat je nodig hebt in je relatie en deel dat constant – en laat je liefde hetzelfde doen.

3. Kom je verplichtingen na

Het is belangrijk dat je je houdt aan de afspraken die je maakt, vooral in deze tijd. Als je het vertrouwen herstelt, moet je een verbintenis aangaan met jezelf en met hem, en het behouden. Doe wat je kunt om je woord te houden. Soms zijn mensen het in een relatie ergens mee eens, zelfs als ze er niet 100% zeker van zijn dat ze willen doorgaan. Het lijkt op dat moment gemakkelijker om gewoon ‘ja’ te zeggen en verder te gaan, maar dat helpt je niet om het vertrouwen weer op te bouwen. Maak in plaats daarvan alleen afspraken waarvan je denkt dat je ze kunt nakomen. Als je merkt dat je je om wat voor reden dan ook niet aan je woord kunt houden, is het noodzakelijk dat je onmiddellijk zegt wat er aan de hand is en bespreekt hoe je het probleem kunt oplossen.

4. Let op je verbeteringen en geef jezelf wat krediet

Wacht niet tot iemand je mondeling complimenten geeft over de verbeteringen die je hebt aangebracht – vier jezelf door op te merken wat je goed doet. Let op je eigen stappen en juich ze toe terwijl je een beslissing per keer neemt. Geef terwijl je dit doet je partner wat tijd in zijn eigen tempo te genezen en te vergeven. Ook al denk je dat je het misschien goed doet, het zal waarschijnlijk enige tijd duren om het vertrouwen terug te winnen.

Bron: Women Online

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!