partnergeweld

Zo voorkom je vette ruzies in je nieuwe relatie

Had jij ook om de haverklap ruzie met je ex? Over de kids, geld (schoon)familie? Een pittige discussie op z’n tijd is niet meer dan gezond. Maar wanneer ruzies schering en inslag worden dan gaat er iets serieus mis. Wat je er aan kunt doen? Imagotherapie om maar eens een dwarsstraat te noemen. Handig om te weten voor wanneer je weer verliefd bent en in een relatie beland!

Populaire relatietherapie

Imagotherapie is een populaire nieuwe vorm van relatietherapie, waarbij het de bedoeling is om de band met je partner te versterken of nieuw leven in te blazen. Wat imagotherapie anders maakt is dat het een logisch driestappenplan vormt. De drie pijlers zijn: spiegeling, validatie en empathie. Bovendien maakt het niet uit of jullie nog maar net samen zijn, of al heel wat jaren op de teller hebben met elkaar. Imagotherapie is er voor iedereen.

Spiegeling

Hoe gaat het in z’n werk? Alles begint met het eerste stadium: de spiegeling. Daarbij is één persoon de zender, en de ander de ontvanger. De zender praat over zijn of haar kant van het probleem, terwijl de ontvanger enkel luistert en nagaat of hij of zij begrijpt wat de zender bedoelt. De opzet is om zo een logische conversatie op gang te brengen, zonder dat iemand van beide partners boos of gekwetst wordt. En dat bereikt men door even uit je eigen leefwereld weg te gaan, en op een neutrale manier naar je partner te luisteren.

Validatie

Vervolgens is er validatie. In dit stadium draait het erom om te begrijpen waarom je partner zich zo voelt of gedraagt, ongeacht of je het er nu mee eens bent of niet. De sleutel is het erkennen van zijn of haar perspectief.

Empathie

Tot slot is er de derde stap: empathie. Hier moet je niet alleen je eigen leefwereld achter je laten, maar die van je partner binnentreden. Het is tijd om je eigen tunnelvisie vaarwel te zeggen en niet steeds je eigen gelijk of mening op te dringen, maar vooral om je uiterste best te doen om keer op keer te begrijpen waar je partner vandaan komt.

Moeten we nu allemaal in imagotherapie? Uiteraard niet. Maar we kunnen wél wat leren uit het stappenplan. Af en toe eens je eigen denkbeeld opzij zetten, luisteren naar je partner en proberen het standpunt van de ander te begrijpen is in de meeste gevallen dé sleutel tot een succesvolle relatie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.