Had jij ook om de haverklap ruzie met je ex? Over de kids, geld (schoon)familie? Een pittige discussie op z’n tijd is niet meer dan gezond. Maar wanneer ruzies schering en inslag worden dan gaat er iets serieus mis. Wat je er aan kunt doen? Imagotherapie om maar eens een dwarsstraat te noemen. Handig om te weten voor wanneer je weer verliefd bent en in een relatie beland!
Populaire relatietherapie
Imagotherapie is een populaire nieuwe vorm van relatietherapie, waarbij het de bedoeling is om de band met je partner te versterken of nieuw leven in te blazen. Wat imagotherapie anders maakt is dat het een logisch driestappenplan vormt. De drie pijlers zijn: spiegeling, validatie en empathie. Bovendien maakt het niet uit of jullie nog maar net samen zijn, of al heel wat jaren op de teller hebben met elkaar. Imagotherapie is er voor iedereen.
Spiegeling
Hoe gaat het in z’n werk? Alles begint met het eerste stadium: de spiegeling. Daarbij is één persoon de zender, en de ander de ontvanger. De zender praat over zijn of haar kant van het probleem, terwijl de ontvanger enkel luistert en nagaat of hij of zij begrijpt wat de zender bedoelt. De opzet is om zo een logische conversatie op gang te brengen, zonder dat iemand van beide partners boos of gekwetst wordt. En dat bereikt men door even uit je eigen leefwereld weg te gaan, en op een neutrale manier naar je partner te luisteren.
Validatie
Vervolgens is er validatie. In dit stadium draait het erom om te begrijpen waarom je partner zich zo voelt of gedraagt, ongeacht of je het er nu mee eens bent of niet. De sleutel is het erkennen van zijn of haar perspectief.
Empathie
Tot slot is er de derde stap: empathie. Hier moet je niet alleen je eigen leefwereld achter je laten, maar die van je partner binnentreden. Het is tijd om je eigen tunnelvisie vaarwel te zeggen en niet steeds je eigen gelijk of mening op te dringen, maar vooral om je uiterste best te doen om keer op keer te begrijpen waar je partner vandaan komt.
Moeten we nu allemaal in imagotherapie? Uiteraard niet. Maar we kunnen wél wat leren uit het stappenplan. Af en toe eens je eigen denkbeeld opzij zetten, luisteren naar je partner en proberen het standpunt van de ander te begrijpen is in de meeste gevallen dé sleutel tot een succesvolle relatie.