scheiding

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Scheidingsadvocaten en -mediators verwachten een piek in het aantal scheidingen. Relaties hebben in coronatijd onder druk gestaan, en dat heeft hoogstwaarschijnlijk zijn tol geëist. Kun je nog iets doen om het tij te keren als een relatie of huwelijk dreigt te stranden? In veel gevallen wel, zegt relatietherapeut Marcelino Lopez.

Scheidingspiek

De zomervakantie en de feestdagen zijn beruchte periodes voor relatiecrises. Scheidingsadvocaten kunnen er elk jaar de klok op gelijk zetten: in januari en september hebben ze volle agenda’s. Nu stellen vanwege corona nog veel langer op elkaars lip zitten, zou een scheidingspiek een logisch gevolg zijn. Toch blijft die vooralsnog uit, vertelt Saskia Braun van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). “Na de corona-uitbraak was in China een piek te zien in het aantal scheidingen. We verwachtten dat dat in Nederland niet anders zou zijn, en peilden in juni onder onze leden of ze een stijging waarnamen. Maar dat bleek niet het geval.” Integendeel zelfs: het aantal echtscheidingsaanvragen liep fors terug.

Uitstel, geen afstel

Dat lijkt goed nieuws, maar de scheidingsadvocaten en -mediators vermoeden dat het slechts gaat om uitstel. “We horen van mensen die willen scheiden, maar dat op dit moment lastig vinden vanwege de financiële onzekerheid. Scheiden an sich is al een ingewikkeld proces waar veel emoties bij komen kijken, maar het heeft ook financiële gevolgen. Als je geen zekerheid hebt over je baan, denk je wel twee keer na voordat je die stap zet. We denken dat mensen daarom wat voorzichtiger zijn. Maar op een gegeven moment wordt de kwaliteit van de relatie toch belangrijker dan het financiële, en dan gaan mensen hun eigen geluk boven het geld verkiezen.”

Nu, enkele maanden na de peiling, merkt Braun in haar praktijk al dat het aantal scheidingsaanvragen weer aantrekt. “Maar of dat coronagerelateerd is vind ik lastig om te zeggen. We verwachten wel dat we een piek gaan zien. In België en Marokko zien ze dat nu ook. Relaties hebben onder druk gestaan. Mensen zaten noodgedwongen thuis, vaak ook nog met de kinderen, dat is hét recept voor relatieproblemen.”

Voorkomen

Kun je voorkomen dat je relatie op de klippen loopt als je veel op elkaars lip zit? En hoe dan? Volgens Lopez is een scheiding of relatiebreuk proberen te voorkomen niet altíjd de beste optie. “Soms ligt scheiden of uit elkaar gaan meer voor de hand en is dat voor beide partners beter. Vaak is aan zo’n voornemen al heel veel voorafgegaan en hebben partners al van alles geprobeerd om hun situatie te verbeteren. Dan is het enige wat hen rest elkaar negeren, om de lieve vrede te bewaren, of elkaar van alles verwijten.”

Het hele artikel lees je hier.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.