scheiding

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Scheidingsadvocaten en -mediators verwachten een piek in het aantal scheidingen. Relaties hebben in coronatijd onder druk gestaan, en dat heeft hoogstwaarschijnlijk zijn tol geëist. Kun je nog iets doen om het tij te keren als een relatie of huwelijk dreigt te stranden? In veel gevallen wel, zegt relatietherapeut Marcelino Lopez.

Scheidingspiek

De zomervakantie en de feestdagen zijn beruchte periodes voor relatiecrises. Scheidingsadvocaten kunnen er elk jaar de klok op gelijk zetten: in januari en september hebben ze volle agenda’s. Nu stellen vanwege corona nog veel langer op elkaars lip zitten, zou een scheidingspiek een logisch gevolg zijn. Toch blijft die vooralsnog uit, vertelt Saskia Braun van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). “Na de corona-uitbraak was in China een piek te zien in het aantal scheidingen. We verwachtten dat dat in Nederland niet anders zou zijn, en peilden in juni onder onze leden of ze een stijging waarnamen. Maar dat bleek niet het geval.” Integendeel zelfs: het aantal echtscheidingsaanvragen liep fors terug.

Uitstel, geen afstel

Dat lijkt goed nieuws, maar de scheidingsadvocaten en -mediators vermoeden dat het slechts gaat om uitstel. “We horen van mensen die willen scheiden, maar dat op dit moment lastig vinden vanwege de financiële onzekerheid. Scheiden an sich is al een ingewikkeld proces waar veel emoties bij komen kijken, maar het heeft ook financiële gevolgen. Als je geen zekerheid hebt over je baan, denk je wel twee keer na voordat je die stap zet. We denken dat mensen daarom wat voorzichtiger zijn. Maar op een gegeven moment wordt de kwaliteit van de relatie toch belangrijker dan het financiële, en dan gaan mensen hun eigen geluk boven het geld verkiezen.”

Nu, enkele maanden na de peiling, merkt Braun in haar praktijk al dat het aantal scheidingsaanvragen weer aantrekt. “Maar of dat coronagerelateerd is vind ik lastig om te zeggen. We verwachten wel dat we een piek gaan zien. In België en Marokko zien ze dat nu ook. Relaties hebben onder druk gestaan. Mensen zaten noodgedwongen thuis, vaak ook nog met de kinderen, dat is hét recept voor relatieproblemen.”

Voorkomen

Kun je voorkomen dat je relatie op de klippen loopt als je veel op elkaars lip zit? En hoe dan? Volgens Lopez is een scheiding of relatiebreuk proberen te voorkomen niet altíjd de beste optie. “Soms ligt scheiden of uit elkaar gaan meer voor de hand en is dat voor beide partners beter. Vaak is aan zo’n voornemen al heel veel voorafgegaan en hebben partners al van alles geprobeerd om hun situatie te verbeteren. Dan is het enige wat hen rest elkaar negeren, om de lieve vrede te bewaren, of elkaar van alles verwijten.”

Het hele artikel lees je hier.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.