facebook liefde voorspellen

Zo verslavend is Facebook

Velen van ons hebben wel eens een poging gewaagd: minderen met social media, je account een tijdje deactiveren, apps van je telefoon verwijderen. Meestal herviel je weer snel in je oude gedrag. Precies zoals verslaafden doen. Een internationale studie laat zien hoe Facebook ons verleidt.

Proefpersonen

Onderzoekers van onder meer de Vrije Universiteit (VU) en de Radboud Universiteit toonden proefpersonen een teken van Facebook, zoals het logo of een screenshot gevolgd door een Chinees teken. Daarna moesten ze de symbolen beoordelen. Alleen al een korte blootstelling aan een teken van Facebook bleek een geluksgevoel op te roepen.

Vicieuze cirkel

Onderzoeker Allison Eden (Michigan State University): “Je kunt het vergelijken met een hond die een beloning verwacht als hij buiten een plasje doet”, aldus Eden. “Mensen krijgen dezelfde gevoelens als ze naar Facebook gaan. Zo’n aangeleerde reactie is moeilijk te doorbreken.” Ze ziet een vicieuze cirkel ontstaan. “Sommige mensen proberen Facebook minder te bezoeken, maar slagen hier niet in. Om de pijn te verzachten bezoeken ze opnieuw het sociale netwerk, waardoor ze zich slechter gaan voelen.”

Social Media

We zouden gemiddeld vijf jaar van ons leven op social media doorbrengen: elke dag 40 minuten op YouTube, 35 minuten op Facebook, 25 minuten op Snapchat, 15 minuten op Instagram en 1 minuut op Twitter, aldus Mediakix.

Stress

Je kunt denken: is het geen onschuldig tijdverdrijf zoals tv kijken? Maar onderzoek wijst uit dat er een verband is tussen hoe vaak we op onze telefoon kijken en ons stressniveau. Bovendien zorgt internet ervoor dat we ons slechter kunnen concentreren, minder creatief zijn en oppervlakkiger denken.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.