vrijmarkt koningsdag

Zo verkoop je jouw spullen het best op koningsdag

Je oude spullen of kleding verkopen met koningsdag? Met deze tips van hoogleraar consumentenpsychologie Ad Pruyn lukt je dat.

  1. Zorg dat het klopt

Mensen houden ervan als zaken ‘kloppen’, en dat kun je als verkoper op de vrijmarkt benutten. Wie vooral dure merkkleding verkoopt, doet er goed aan om er zelf ook verzorgd uit te zien.2. Stem je assortiment af op het publiek

Pruyn: ‘Komen er naar de vrijmarkt waar je als verkoper staat vooral welstandige tweeverdieners op zoek naar kwaliteit, dan verleid je die eerder met een luxueuze uitstraling. Verkoop je spullen op een vrijmarkt waar eerder koopjesjagers op af komen, dan is het slim om schreeuwerige ­kleuren in te zetten, die een associatie oproepen met goedkoopte.’

  1. Focus je op een doelgroep

Wat ook een belangrijke vraag is, zegt de consumentenpsycholoog: wil je als verkoper vooral de funshoppers naar je kraam trekken – dat lukt goed met sfeer, geur en muziek – of juist de ­runshoppers in de vroege ochtend? ‘Die laatste groep wil juist zo min mogelijk afleiding, en zoveel mogelijk duidelijkheid.’

  1. Geef iets weg

Speel in op het principe van wederkerigheid door limonade uit te delen. Als iemand je iets geeft, zo ontdekte beïnvloedingsexpert Robert Cialdini, voel je je verplicht hem of haar iets terug te geven. Door er een paar van die zelfgebakken cakejes bij te kopen bijvoorbeeld. Zo blijft de ‘inter-persoonlijke bankrekening’ in balans.

  1. Creëer drukte

Hoe drukker het is, hoe meer klanten dat aantrekt – voor Nederlanders geldt dat misschien sterker dan voor welk volk ook, stelt consumentenpsycholoog Ad Pruyn. ‘We laten ons leiden door “sociaal bewijs”: als iedereen bij deze kraam koopt, zal ik hier wel een goed product voor een goede prijs krijgen.’

  1. Denk aan de muziek

Draai Hollandse muziek bij je Hollandse waar. Een onderzoek door de universiteit van Leicester bewees het succes van die aanpak: werd er op een wijnafdeling Duitse muziek gedraaid, dan verkocht Duitse wijn bijna twee keer zo goed als de Franse. Klonk er Franse accordeonmuziek, dan ging er vijf keer zoveel Franse wijn over de toonbank.

Bron: Psychologie Magazine

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.