uitmaken relatie

Zo verbreek je respectovol een relatie

Als single ben je doorgaans bezig met het krijgen van die ene leuke, geweldige en liefdevolle relatie, maar helaas gaat het niet altijd zoals je had gehoopt en breekt het moment aan dat je de relatie wilt verbreken. Hoe doe je dat en wat als jij de enige bent die er geen gat meer in ziet? Wat tips voor je verzameld.

Het juiste moment

Het goede of juiste moment om je relatie te beëindigen bestaat helaas niet. Maar het spreekt voor zich dat je dit beter kunt doen op een moment dat jullie beiden vrij zijn (weekend) dan op een doordeweekse avond om 22.00 als je de volgende dag weer moet werken. Kies een moment dat je in ieder geval rustig kunt praten.

Hoe je het vertelt is wel belangrijk. Doe dit in ieder geval niet omslachtig of uitermate voorzichtig. Dat schept onduidelijkheid en het doet alleen maar meer pijn. Dat het pijn doet kun je niet voorkomen, maar duidelijkheid en eerlijkheid is geboden. Dus letterlijk zeggen “ik wil de relatie verbreken” is nodig.

Verbreek de relatie niet via mail, whatsapp of een sms. Dat is niet netjes en heeft iemand niet verdiend. Je weet ook niet of hij/zij op dat moment met andere mensen is als zo’n bericht binnenkomt. Dat kan extra lastig en pijnlijk zijn.

Het waarom

Als jij de relatie verbreekt wil je partner ongetwijfeld weten wat hier de reden voor is. Verbreek daarom nooit een relatie zonder een duidelijke uitleg over het waarom. Is de verliefdheid over, geef je echt niet meer om hem/haar, zeg dat dan eerlijk, hoe pijnlijk ook.

Breek niet met terugwerkende kracht jullie tijd samen af, dus zeg niet dat je eigenlijk nooit iets om hem/haar hebt gegeven. Ten eerste is het waarschijnlijk niet waar en ten tweede is het onnodig kwetsend. Wees eerlijk naar jezelf en de ander. Is de verliefdheid van korte duur geweest en bleef er daarna niets of niet voldoende over dan is dat helaas de waarheid en die mag ook gewoon gezegd worden.

Het kan ook zijn dat je de relatie begonnen bent omdat je in een moeilijke periode zat en troost zocht (rebound) maar nu het weer beter met je gaat je beseft dat je hem/haar niet meer nodig hebt.

De reactie

Sta er niet van te kijken als je partner boos wordt of gaat huilen. Probeer het niet gemakkelijker te maken door je woorden te verzwakken. Dit geeft alleen maar nieuwe hoop. Is je ex na een paar dagen, weken nog steeds kwaad? Maak dan nogmaals duidelijk dat je niet verder wilt met de relatie.

Verbreek daarna het contact. Immers, bij elk contact dat je hebt, denkt hij/zij wellicht dat je je hebt bedacht en krijgt dus hoop. Blijf zelf rustig en ga vooral niet in de aanval.

De afronding

Misschien moet je nog spullen aan elkaar teruggeven? Doe dat ook, maar wel snel. Woon je samen, dan is dit wat lastiger. Wie gaat het huis uit en wanneer?

Zet je ex niet van de ene op de andere dag op straat als het jouw huis is. Neem je verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat hij de kans krijgt naar een geschikte woning te zoeken. Maar laat dit ook weer niet te lang duren.

Stel duidelijke grenzen. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet gebeld wilt worden of neem gewoon een nieuw telefoonnummer. Zorg er wel voor dat je indirect bereikbaar bent, bijvoorbeeld via je ouders, voor de afwikkeling van eventuele praktische zaken.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.