blues feestdagen

Zo sta je niet voor schut op de jaarlijkse kerstborrel

Helemaal los gaan op de dansvloer in je glitterjurk om indruk te maken op je collega’s? Of boven een glaasje bubbels je baas om opslag vragen? Wanneer je binnenkort op de kerstborrel moet verschijnen dan is het wel zo handig als je weet wat wel en vooral… wat niet kan. Ook voor werkgevers. 

We vonden 10 do’s en don’ts voor de jaarlijkse kerstborrel van etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler die ervoor zorgen dat je jezelf niet compleet voor schut zet.

1. Wees duidelijk over geld
,,Niets is zo gênant als gedoe over geld. Iedereen kent dat gevoel: als laatste feestganger met de rekening blijven zitten. Wees daarom als bedrijf duidelijk over de eventuele kosten, zeker als de borrel buitenshuis plaats vindt. Open bar? Twee consumptiebonnen? Communiceer helder.”

2. Snijd geen issues aan
,,Stemmige muziek en een andere omgeving dan een kantoortuin vol computers betekent niet dat je je leidinggevenden moet overrompelen met lastige vragen. Dus geen informatie inwinnen over die komende reorganisatie. En zeker niet hengelen naar opslag. Vermijd zulke gespreksonderwerpen.”

3. Zorg voor genoeg hapjes
,,Laat als bedrijf ‘s middags voldoende eten aanrukken. Of houd de borrel ‘s avonds. Een van de grootste valkuilen blijkt – hoewel iedereen het weet – nog steeds drinken op een lege maag. Al zijn het alleen maar een paar suffe kaasstengels of nootjes: zet ze neer.”

4. Word niet te persoonlijk
,,Breng collega’s die je oppervlakkig kent niet in verlegenheid door te informeren naar te intieme zaken zoals de staat van zijn of haar relatie of de opvoeding van de kinderen. Het lijkt een poging tot meeleven of interesse tonen, maar het kan pijnlijke momenten veroorzaken als hij of zij net in scheiding ligt.”

5. Trek iets feestelijks aan
,,Ook al ben je geen man of vrouw van uiterlijk vertoon: probeer er eens wat feestelijker uit te zien dan op een doorsnee dag en laat dat kantoorkloffie thuis. Black tie is overdreven, maar besteed extra aandacht aan je kleding, zie er verzorgd uit. Daarmee geef je aan dat zo’n bijeenkomst belangrijk is.”

6. Negeer geen collega’s
,,Als het formele gedeelte van de kerstborrel ten einde loopt en het feest zich verplaatst naar een andere kroeg: vraag iedereen mee. Ook al kun je die ene collega niet luchten of zien. Je wilt de week erna niet worden geconfronteerd met scheve gezichten.”

7. Mobieltjes uit
,,Durf als bedrijf nou eens aan iedereen te vragen om de smartphones op zak te houden. Dan krijg je geen situaties waarin iedereen zich aan de gesprekken onttrekt door naar zijn telefoon te staren. Maar ook ben je verlost van de nasleep in de vorm van gênante kiekjes van collega’s in kennelijke staat op Twitter of Facebook.”

8. Vermijd roddelen
,,Probeer niet in het gevlei te komen of de lachers op je hand te krijgen door over anderen te gaan roddelen. Zeker niet wanneer je de onderlinge relaties binnen je bedrijf niet precies in kaart hebt. Er kunnen onbekende vriendschapsbanden bestaan en de kans bestaat altijd dat informatie wordt doorgeklept.”

9. Laat je zien
,,Onttrek je niet aan de borrel, de lunch of het feest, maar laat je zien. Of je nu een hekel hebt aan georganiseerde gezelligheid of niet. Met je komst geef je aan dat je wilt investeren. En eigenlijk: als iets van 17.00 tot 19.00 uur duurt, is dat toch best te overzien?”

10. Rustig aan met drank
,,Foute moves op de dansvloer? Handtastelijk gedrag? Grove grappen? Nee, nee, nee! Vertoon nooit drankgerelateerd gedrag. Want hoe informeel de situatie misschien ook aanvoelt, het blijft altijd werk. De week erna moet je weer met elkaar door.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.