verdriet
25 March 2017

Zo overleef je een plotselinge relatiebreuk

Het kan je opeens overkomen: eergisteren waren jullie nog samen en vandaag staan alleen jouw spullen nog in de woning. Opeens ben je weer alleen. We geven je wat tips om de eerste maanden te overleven.

Opnieuw single

Al zijn je gevoelens als kersverse single grotendeels hetzelfde als bij elke verbroken relatie, er is een groot verschil. Je kon niet toegroeien naar wat misschien een van de heftigste veranderingen in het leven is. In alle verwarring lijken gevoelens groter, tegenstrijdiger en onbegrijpelijker. Toch kun je vijf fases in je verwerkingsproces onderscheiden. Het helpt je als je ze kunt herkennen. Wees er wel op voorbereid dat de fases door elkaar lopen: woede, verdriet, wanhoop, weer woede. Soms lijk je terug bij af, maar schijn bedriegt. Je herstelproces stopt niet.

Fase 1. Ontkenning

Als je relatie onverwacht wordt beëindigd, is het des te moeilijker de feiten te bevatten. Zeker in het begin denk je: dit kan niet, ik droom! Je weet eigenlijk wel zeker dat die ander nog van gedachten zal veranderen. Morgen staat hij/zij gewoon weer op de stoep. Je wordt ’s ochtends wakker.. en je moet je helemaal opnieuw realiseren wat er is gebeurd. Deze ontkenningsfase is een beschermingsmechanisme. De klap is te groot om in een keer te bevatten. Die zelfbescherming heb je echt even nodig. Jezelf dus niet dwingen om de situatie onder ogen te zien, dat komt vanzelf.

Fase 2. Woede

“Dat misbaksel, waarom dit, we hadden zo gelukkig kunnen zijn.” Je brandt van woede. Die richt je op wie zich maar in je buurt waagt, maar het liefst op de ‘dader’ natuurlijk. Woede kan heel bevrijdend zijn. Ook deze emotie heeft nut. Het is bedoeld om afstand te leren nemen. Wees, als je kunt, ongebreideld kwaad. Heb desnoods gruwelijke fantasieën, voel je niet schuldig. Maar let wel: fantaseren geeft lucht aan je woede, maar als je in je kwaadheid tot daden overgaat, krijg je achteraf spijt! Schrijf desnoods een brief die je nooit verstuurt waarin je jezelf laat gaan. Soms helpt het ook lichamelijke inspanning: joggen of desnoods boksen!

Fase 3. Soebatten met het lot

Dit moet toch niet hoeven, je moet de situatie toch weer in ‘goede banen’ kunnen leiden? Dus bied je aan jezelf te veranderen, je zoekt in je mooiste kleren jullie gemeenschappelijke vrienden op in de hoop hem/haar tegen het lijf te lopen. Dit zijn momenten waarop het nog niet helemaal doordringt, je nog geen afscheid kunt nemen. Vreemd misschien, maar schuldgevoel is makkelijker te accepteren dan machteloosheid. Dus geef je jezelf in gedachten alsnog enige grip. Doe echter niets concreets, zoals contact zoeken. Je wilt het goedmaken, maar dat gebeurt toch niet, zeker niet definitief. Er is geen snelle remedie. Geef jezelf de tijd en ruimte om ook deze fase te doorlopen.

Fase 4. Verdriet

En dan komt die golf die je bewust of onbewust probeert te vermijden: verdriet. In deze fase ga je het diepst onder je eigen huid. Want onder woede, ontkenning en rationalisaties zat die diepere laag van pijn. Je wereldbeeld is nu vaak zwart gekleurd door het hulpeloze gevoel van ‘verlaten en alleen door het leven moeten’. Janken, janken, janken. Een verliefd stel op straat doet je wanhopig denken aan de goede tijden met je ex. Je bent niet in staat om jullie favoriete cd te draaien, en alles in huis herinnert je aan je kapotte geluk. Nu dringt de realiteit in volle omvang tot je door: je moet alleen verder. Heel zwaar. Voor alle fases, maar vooral voor deze fase, geldt: ga door met leven zoals je gewend was. Werken, sporten, vrienden zien. Een kwestie van geen zin hebben maar doorzetten, al is het zo moeilijk. Anders bestaat het gevaar dat je in je verdriet gaat zwelgen. Trek jezelf eruit, zoek afleiding!

Fase 5. Eindelijk: acceptatie!

Je bent door je ongeloof, je woede en rationalisaties heen, en ja, ook door dat diepe verdriet. Je weet dat de realiteit niet leuk is, maar je kunt ermee verder. Je beseft dat het leven nog mooie kanten heeft en dat een uitgebreid zondagsontbijtje ook in je eentje lekker smaakt. Overtuigingen als ‘ik vind nooit meer iemand’ hebben plaatsgemaakt voor hoopvolle verwachting, maar ook single heb je het prima. Pas achteraf blijkt het doormaken van je rouwproces positieve kanten te hebben. In eerdere fases verhief je je vroegere relatie misschien tot sprookje, nu kun je op afstand bekijken hoe het echt zat. Waarvan wil je zorgen dat het je nooit meer overkomt, wat koester je? Je leert ook dat je er weer bovenop komt, het zelf prima redt!

Do’s en don’ts van opeens alleen zijn:

Dit zijn de do’s:

– Verwen jezelf. Richt je slaapkamer opnieuw in, neem een dag vrij voor lachfilms, tijdschriften en een grote pot koffie.

– Lucht je hart bij vrienden en vriendinnen, begin eventueel een dagboek.

– Screen je contacten, je muziekcollectie en je kledingvoorraad, al die ‘moodmakers’ dus. En ga in leuke hippe kleding, niet dagelijks in de perfecte ‘begrafenisoutfit’. Zeker niet alleen met andere treurende singles afspreken. Dat versterkt het waanidee dat je eerder een emoe ontmoet dan een nieuwe liefde.

Dit zijn de don’ts

– Verwaarloos jezelf niet. Blijf goed eten, goed slapen en naar je werk gaan. Hoe verleidelijk ook om je hoofd ’s ochtends onder de dekens te houden, juist rituelen en gewoontes geven het broodnodige houvast.

– Begin geen troostrelatie oftewel rebound. Iemand als uithuil-schouder, dat is het ene gat met het andere stoppen. Wie jou erdoorheen gaat slepen ben jijzelf, die weer blij leert te zijn met zichzelf en zijn/haar eigen leven.

– Vlucht niet voor je pijn in drank, overwerk of lopende-band-feesten. Vroeg of laat haalt je gevoel je in. Maak het niet in paniek weer aan, onder het motto ‘het was een gril’. Als mensen zoiets ernstigs doen als een relatie verbreken, zat er altijd meer achter.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

10 signalen van een ongezonde relatie

Nu je weer single bent kijk je misschien anders terug op...

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Dit is dé reden waarom de allerleukste vrouwen single zijn tijdens de feestdagen

Misschien word je inmiddels stapelgek van de vraag, ‘Waar blijft jouw...

Redenen waarom single zijn zo erg nog niet is

Elke dag worden we ermee geconfronteerd dat het hebben van een...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie