Je bent een man en hebt bijna een eerste date met een vrouw. Daar moet je natuurlijk wel op voorbereid zijn. Wij vertellen je wat je als man moet weten, wel en niet moet doen op zo’n eerste afspraakje.

Het moment is aangebroken, je eerste afspraakje met die leuke vrouw. Ze heeft ‘ja’ gezegd toen je haar mee uit vroeg en het wordt jullie eerste avond samen. Misschien wel meteen de laatste, of het is een begin van een lange reeks leuke afspraakjes. Wie zal het zeggen? In onderstaande tips gaan we niet in op het emotionele aspect van een eerst date. Waar her nu om gaat zijn de zogeheten etiquette van een eerste date. Richtlijnen die je helpen om van je date een succes te maken.

Er zijn nogal wat dingen die je simpelweg niet aan het toeval moet overlaten, maar vooraf al bedacht. Denk eens aan kwesties zoals; wie betaalt er voor het etentje en wie de bioscoop? Dingen die je je vaak pas gaat afvragen als het te laat is. Een succesvolle date hangt vaak af van dit soort details. De manier waarop je dit soort zaken aanpakt zegt veel over jezelf en draagt bij aan een goede eerste indruk. En die telt, dat weten we allemaal.

Wie betaalt er?

De man, daar bestaat eigenlijk geen twijfel over. Hoogstwaarschijnlijk ben jij het die de eerste aanzet heeft gemaakt voor de date en komt de uitnodiging van jou om samen iets te gaan doen. Dan is het ook logisch dat jij betaalt. Komen er nog meer dates? Dan kan het heus geen kwaad om af te spreken dat ieder de helft betaalt, maar bij een eerste date ligt het anders, de man betaalt voor de vrouw.

Wel of geen alcohol?

Regel 1: voer haar niet dronken. Er zijn mannen die daar een soort genoegen in scheppen, misschien uit onzekerheid of cynisme of om daarna stoere verhalen te kunnen vertellen. Een echte heer doet zoiets niet. Dus niet constant bijschenken, vraag haar gewoon of ze nog een beetje wijn wil en zorg ervoor dat je haar niks opdringt. Behandel haar met respect, ook in dit opzicht. Bovendien zou een glaasje teveel wel eens in je nadeel kunnen werken want je weet tenslotte (nog) niet wat voor effect alcohol op haar heeft. Leer elkaar eerst maar eens in nuchtere toestand kennen.

Mobiel aan of uit?

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en die mag je ook best aan laten staan. Ook al kun je, afhankelijk van de situatie, de beltoon ook even uitzetten. Dat doe je in de bioscoop tenslotte ook. Word je gebeld, begin dan geen lang gesprek. Laat haar niet zo lang met het eten wachten het inmiddels koud is geworden omdat jij zo nodig moet bellen. Bovendien, telefoneren aan tafel is ronduit onbeleefd.

Indruk maken met je werk?

Ook in deze kwestie is het antwoord: nee. Praat liever over jezelf, je hobby’s, interesses, wensen, dromen dan wat je voor de kost doet. Je wilt toch zeker dat ze jou leuk vindt om wie je bent en niet om wat je voor werk je doet of dat je een enorme carrière hebt? Sommige mensen zullen zeggen dat je bent wat je doet, maar wij denken daar anders over.

Wanneer vraag je haar voor een tweede date?

In ieder geval niet op jullie eerst date samen. Je kunt beter een paar dagen wachten zodat jullie alles even kunnen laten bezinken. Denk er eens rustig over na of de eerste date een echt succes of kleine mislukking was. Soms kijk je een dag later heel anders tegen dingen aan. Bovendien leg je een behoorlijke druk op iemand als je haar op de eerste date al voor een volgende vraagt. Je brengt haar misschien in verlegenheid of verpest de sfeer. Vond je haar erg leuk, dan bel of mail je haar na een dag of twee en tast je voorzichtig af of ze jou nog een keertje wil zien. Een sms of app-je na afloop van de eerste date om haar te bedanken voor de heerlijke avond is natuurlijk altijd op zijn plaats en zal haar een goed gevoel geven.

Praten over problemen?

Dat kan je beter achterwege laten. Je zou haar de indruk kunnen geven dat je op zoek bent naar een schouder om op uit te huilen in plaats van naar een schouder om te strelen.. Meer diepgaande onderwerpen komen bij toekomstige afspraakjes van zelf ter tafel, dus alles op zijn tijd.

Naar chique restaurant of eetcafé?

Kies voor een eerste date een ongedwongen, gezellige maar niet al te chique gelegenheid om te gaan eten samen. Kies in het restaurant voor een tafel waar je rustig met elkaar kunt praten, dus let erop dat de omgeving niet te lawaaierig is. Zorg ervoor dat de omgeving jullie aandacht niet opeist zodat je je echt op elkaar kunt concentreren.

Wie kiest de eetgelegenheid?

Dat maakt helemaal niet uit. Misschien heb jij een leuk idee, maar het kan ook zijn dat zij een leuke suggestie heeft. Je kunt haar of ze een voorkeur heeft voor een bepaald restaurant. Ze zal, als het goed is, je niet al te dure suggesties aan de hand doen. Want…uiteindelijk betaal jij jullie diner.

Hoe laat ga je naar huis?

Wanneer is het tijd om afscheid van elkaar te nemen? Dat hangt een beetje af van wanneer jullie met elkaar hebben afgesproken. Is het een doordeweekse avond of is het een weekend-avond? Moeten jullie morgen werken of zijn jullie vrij? In het algemeen is het beter om een mooie avond liever wat eerder dan wat later te laten eindigen. Een richtlijn? Laten we zeggen dat je voor 00.00 naar huis altijd goed zit.

Wel of geen afscheidszoen?

En dan komen we aan het einde van de avond en daar kom je voor de aller moeilijkste vraag te staan. Geef je haar nu wel of geen afscheidszoen? Tip? Hou de spanning er in en geef geen kus. Bedank haar welgemeend voor een gezellige of bijzondere avond uit en spreek uit dat je hoopt dat jullie het nog een keertje overdoen, maar geen kus. Laat de spanning tussen jullie nog maar even oplopen.