met hond wandelen

Zo maak je contact

Soms iets verkeerds doen is niet erg. Je schamen voor een foutje is ook niet erg, het maakt je meer menselijk. Het is zo dat mensen je daardoor aardiger gaan vinden. Dit is wetenschappelijk aangetoond door een aantal experimenten van Californische wetenschappers. Wil je vanavond uit gaan om nieuwe mensen te leren kennen, dan is het handig te weten hoe je makkelijker contact maakt.

Kom uit voor je schaamte

Zoals gezegd was een van de experimenten dat deelnemers foto’s of videobeelden te zien kregen van personen die vertelden over een belevenis waarvoor ze zich óf hevig óf slechts een beetje schaamden. In een vervolgopdracht moesten de deelnemers diezelfde personen eigenschappen toebedelen, en aangeven in hoeverre ze hen aardig vonden. Wat bleek? De personen die uitkwamen voor hun gêne werden aanzienlijk socialer gevonden.  Juist met die personen die hun schaamte durfden te tonen, wilden de deelnemers liever kennismaken dan met de anderen.

Zo maak je contact

Overal over klagen dat maakt je niet populair. Maar met iemand iets gemeenschappelijks hebben om over te klagen, dat smeedt al snel een band, toonde psycholoog Jonathan Weaver van de universiteit van South Florida onlangs aan. De reden, zegt Weaver, is dat een gedeelde negatieve mening verbondenheid oproept. We denken iemand beter te kennen wanneer hij of zij zich negatief uitlaat over een ander. Zoiets is namelijk risicovoller dan gewoon een positieve of sociaal wenselijke mening spuien.  Pols bij je gesprekspartner wel even of hij ongeveer dezelfde mening heeft als jij.

Voorkom dat er stilte valt

Bedenk van tevoren een paar neutrale vragen of luchtige gespreksonderwerpen die je in de strijd kunt gooien als een gesprek even stokt. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bracht onlangs aan het licht dat zo’n stilte, zelfs al duurt ze maar kort, negatieve gevoelens oproept en mensen het gevoel geeft dat ze worden afgewezen.

Neem een hond mee

Het lijkt een Cliché maar het is wel waar dat mensen met een hond komen significant met meer onbekenden in contact komen. Dat toonde de Britse psychologe June McNicholas aan in een onderzoek waarbij ze proefpersonen zonder en mét hond op pad stuurde.

Deel zoetigheid uit

Vier Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat het uitdelen van zoetigheid daadwerkelijk zoet gedrag oproept. Daarvoor gaven ze proefpersonen die zogenaamd voor een vragenlijst waren uitgenodigd, bij binnenkomst een hapje, een mierzoet snoepje of helemaal niets. Na de vragenlijst volgde het eigenlijke experiment: de deelnemers kregen te horen dat een andere onderzoeker ook proefpersonen nodig had. Degenen die een zoet snoepje hadden verorberd, stelden zich beduidend langer beschikbaar om om te helpen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.