Zo luid je in verschillende landen het nieuwe jaar in

Gefrituurde oliebollen, kilo’s vuurwerk die vrij afgestoken mogen worden en de zee in rennen met temperaturen rond het vriespunt. Stuk voor stuk onderdeel van onze nieuwjaarstraditie. Voor ons heel gewoon, voor buitenstaanders heel bijzonder. Zij hebben zo hun eigen gebruiken en tradities.

Jaarwisseling buiteland

Daar wordt de jaarwisseling bijvoorbeeld gevierd op het kerkhof, door apparaten uit het raam te gooien of door de buurman te trakteren op een portie scherven. Lees alles over bijzondere nieuwjaarstradities in dit lijstje dat speciaal werd samengesteld door de reisexperts van VakantiePiraten.

Zuid-Afrika

Pas rond nieuwjaar goed op wanneer je in Zuid-Afrika over straat loopt. Onder het motto ‘out with the old, in with the new’ worden huishoudartikelen uit het raam gegooid. De politie probeert het gebruik in grotere steden, zoals Johannesburg, te beperken vanwege het grote aantal verwondingen onder voetgangers.

Chili

In Talca, een stadje ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago, bezocht een gezin ooit stiekem tijdens de nieuwjaarsnacht de begraafplaats waar overleden familieleden lagen begraven om zo de hele familie compleet te hebben tijdens het aftellen. Daarmee ontstond een nieuwe traditie. Nu opent de burgemeester ieder jaar op oudjaarsavond de poorten van de begraafplaats zodat alle inwoners het nieuwe jaar met hun hele familie in kunnen luiden.

Denemarken

Wie op nieuwjaarsdag ’s ochtends door de straten van Kopenhagen loopt kan zomaar een heleboel scherven op de stoep tegenkomen. De Denen kennen een oud gebruik waarbij je servies stuk gooit op de stoep van een buurman/buurvrouw om hen geluk en voorspoed te wensen. De buur met de grootste berg scherven zal het komende jaar het meeste geluk kennen.

IJsland

Voor een magische jaarwisseling moet je in IJsland zijn. Volgens eeuwenoude legendes nestelen inheemse elven zich in muren, stenen, huizen en andere objecten. Het volk wordt ‘huldufólk’ genoemd, wat ‘verscholen volk’ betekent. Op oudjaar verlaten ze hun schuilplaatsen en gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Een elven-volk vlakbij huis brengt geluk. Wie naar de elven op zoek gaat of hun huizen verstoord, tart het lot en roept hel en verdoemenis over zich af.

België

Bij onze zuiderburen is het gebruikelijk dat kinderen nieuwjaarsbrieven schrijven voor hun ouders of peetouders. Deze worden voorgedragen tijdens een nieuwjaarsborrel of -brunch. In deze brieven zetten zij hun goede voornemens op een rij en wensen ze hun familieleden of peetouders geluk, voorspoed en liefde voor het jaar dat komen gaat. Daar krijgen ze meestal een zakcentje of cadeautje voor terug. De Belgische kinderen hebben dus drie keer mazzel in één maand!

Filipijnen

In veel religies zijn ronde vormen heilig en staan ze voor geluk en welvaart. Zo ook in de Filipijnen, waar voor het nieuwe jaar zo veel mogelijk ronde vruchten worden gegeten en het huis wordt versierd met ronde vormen. Ook lange noedels zijn een voorteken voor een lang en gelukkig leven en daarom een vast onderdeel van ieder buffet op 31 december.

Schotland

De Schotten houden van feesten en tradities. Nieuwjaar heet er ‘Hogmanay’ en wordt volgens traditie thuis gevierd met familie of vrienden door samen te eten, te zingen en te dansen op Schotse volksmuziek. In de hoofdstad Edinburgh wordt jaarlijks het beroemde Hogmanay Festival gehouden, waarbij concerten en festiviteiten op straat worden georganiseerd. Onderdeel is ook de traditionele céilidh, waarbij je vrouwen met mannen in kilts kunt zien dansen op doedelzakmuziek. Mocht je mensen helemaal verkleed voorbij zien rennen, dan zijn ze hoogst waarschijnlijk onderweg naar de ‘loony dook’, de lokale variant van de nieuwjaarsduik.

Bron: Verkeersbureaus.info

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!