ontspanning reis singles

Zo kom je tot meer zelfkennis

Ook jij krijgt het vast weleens te horen “blijf maar gewoon dicht bij jezelf”. Wat meer zelfkennis en zelfinzicht, daar kunenn we wat mee. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je tot Hoe kom je tot meer zelfkennis?

Stop met navelstaren

Het klinkt tegenstrijdig, maar zelfkennis vergaar je niet door te wroeten in je psyche: waarom ben ik zoals ik ben? Volgens psycholoog Roos Vonk kunnen we onze werkelijke beweegredenen niet achterhalen, doordat deze zich in het onderbewuste nestelen, in het deel van onze psyche waar we ons niet van bewust zijn. ‘We weten waar we trek in hebben, welke muziek we mooi vinden en wie we mogen. Maar we hebben geen idee waaróm. Achter de coulissen verwerkt het onbewuste alle informatie, en alleen tussentijdse resultaten van dat proces worden zichtbaar: een gevoel, een gedachte of een beslissing.’ (Bron: Ego’s en andere ongemakken, door Roos Vonk)

Stel wat-vragen

Je krijgt wel zelfinzicht door wat-vragen te stellen, denkt Vonk. Wat-vragen prikkelen een nieuwsgierige blik op je eigen gedrag. Stel jezelf dus de vraag: ‘Wat voel ik?’, in plaats van: ‘Waarom voel ik dit?’ Of: ‘Wat voor gedachtes heb ik?’, in plaats van: ‘Waarom denk ik dit?’

Vraag een vriendin

Niemand kent je zoals je jezelf kent. Althans, dat denk je. Toch zijn geliefden en vrienden veel beter in staat om ons gedrag te voorspellen. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat we onze eigen lichaamstaal niet waarnemen, terwijl deze boordevol informatie zit over onze verlangens en onzekerheden. Met onze stem, mimiek en lichaamshouding verklappen we wie we zijn.

Welke opmerkingen krijg je vaak?

Vind je de directe confrontatie te eng, sta dan eens stil bij de complimenten of kritieken die je krijgt, adviseert psycholoog Jolet Plomp. “Als anderen een bepaalde eigenschap steeds noemen, kun je ervan uitgaan dat hij kenmerkend is voor jou. Vooral de terugkerende opmerkingen die jou verbazen zijn interessant. Dit zijn vermoedelijk eigenschappen die zó bij je horen dat je er zelf niet bij stilstaat.”

Ga experimenteren

Ga niet nadenken in een hutje op de hei in de hoop dat je ontdekt wie je bent, maar ga iets doen. Schrijf je in voor een Thaise kookworkshop. Ga tekenen, tegelzetten of trainen voor de marathon. Experimenteer! De existentialisten zeiden het ook: ‘Wat je bent, is wat je doet.’ Juist in het proces van doen, ontdek je wat bij je past. Bovendien komen er nieuwe kanten van jezelf naar boven als je dingen uitprobeert.

Bron: Margriet

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!