single gescheiden

Zo kom je die nare scheiding goed door: tips van experts

Schrikbarend veel mensen gaan jaarlijks scheiden. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor coaches, workhops en begeleiding tijdens het scheidingsproces. Het is namelijk van groot belang dat ex echtgenoten er in slagen goed met elkaar en de kinderen om te gaan na de scheiding.

Hieronder een aantal tips van de experts om met zo min mogelijk kleerscheuren voor alle betrokkenen door een scheiding heen te komen.

  1. Houd de kinderen erbuiten

Houd de kinderen erbuiten. Bespaar hun zoveel mogelijk verdriet en voorkom dat ze zich schuldig voelen aan jullie scheiding. Vertel de kinderen samen met je partner over jullie beslissing. Doe dat op een besliste maar rustige manier. Wees duidelijk, en lieg niet. Maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen en uit geen kritiek op de ander tegenover de kinderen. Ook al gaan jullie scheiden, jullie zijn en blijven beiden ouder van de kinderen. De kinderen houden van jullie allebei.

  1. Licht school en andere instanties in

In geval van minderjarige kinderen is het raadzaam schoolonderwijzers en andere instanties (sportclubjes en dergelijke) op de hoogte te brengen van de situatie thuis. Vertel het ook aan familieleden en vrienden waar je close mee bent zodat ze je op kritieke momenten kunnen steunen, en zich over de kinderen kunnen ontfermen.

  1. Zoek specialistische hulp

Zoek specialistische hulp. Het zal van de complexiteit van de scheiding afhangen wie de meeste geschikte hulpverleners zijn. Denk aan een familierechtadvocaat, een psycholoog, een echtscheidingscoach, een accountant. Ga op zoek naar specialisten die niet alleen op zakelijk vlak maar ook op emotioneel vlak ervaring hebben.

  1. Gooi niet met modder

Waarschijnlijk zijn er aan je scheiding maanden, zo niet jaren, van ruzie voorafgegaan. Is de beslissing eenmaal genomen, probeer dan verdere conflicten te vermijden. Gooi niet onnodig met modder. Beperk je tijdens ontmoetingen tot het onderwerp. Rakel ruzies niet weer op, maar wees constructief. Probeer je aandacht te verleggen naar jezelf. Gebruik je energie om de scheiding zo goed mogelijk te regelen, ook in het belang van de kinderen, en om je leven weer op de rails te krijgen.

  1. Heb geduld

Scheiden kost tijd. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden. Laat je niet onder druk zetten, neem er de tijd voor, en informeer je goed. Voorkom beslissingen waar je later nog wel eens heel veel spijt van zou kunnen krijgen. Luister goed naar jezelf.

  1. Herontdek jezelf

Probeer kalm te blijven, zoek afleiding, doe nieuwe dingen. Scheiden is heel emotioneel, heel triest, maar er is ook een andere kant van de medaille. Opeens ontdek je dat je meer dingen kunt dan je dacht, dat je helemaal op eigen benen kunt staan, dat je geen rekening meer met de ander hoeft te houden, dat het best heerlijk is om vrij te zijn, dat je opeens intens kunt genieten van de dingen waar je altijd al van gehouden hebt. Scheiden is ook een herontdekking van jezelf.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.