single gescheiden
17 May 2019

Zo kom je die nare scheiding goed door: tips van experts

Schrikbarend veel mensen gaan jaarlijks scheiden. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor coaches, workhops en begeleiding tijdens het scheidingsproces. Het is namelijk van groot belang dat ex echtgenoten er in slagen goed met elkaar en de kinderen om te gaan na de scheiding.

Hieronder een aantal tips van de experts om met zo min mogelijk kleerscheuren voor alle betrokkenen door een scheiding heen te komen.

  1. Houd de kinderen erbuiten

Houd de kinderen erbuiten. Bespaar hun zoveel mogelijk verdriet en voorkom dat ze zich schuldig voelen aan jullie scheiding. Vertel de kinderen samen met je partner over jullie beslissing. Doe dat op een besliste maar rustige manier. Wees duidelijk, en lieg niet. Maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen en uit geen kritiek op de ander tegenover de kinderen. Ook al gaan jullie scheiden, jullie zijn en blijven beiden ouder van de kinderen. De kinderen houden van jullie allebei.

  1. Licht school en andere instanties in

In geval van minderjarige kinderen is het raadzaam schoolonderwijzers en andere instanties (sportclubjes en dergelijke) op de hoogte te brengen van de situatie thuis. Vertel het ook aan familieleden en vrienden waar je close mee bent zodat ze je op kritieke momenten kunnen steunen, en zich over de kinderen kunnen ontfermen.

  1. Zoek specialistische hulp

Zoek specialistische hulp. Het zal van de complexiteit van de scheiding afhangen wie de meeste geschikte hulpverleners zijn. Denk aan een familierechtadvocaat, een psycholoog, een echtscheidingscoach, een accountant. Ga op zoek naar specialisten die niet alleen op zakelijk vlak maar ook op emotioneel vlak ervaring hebben.

  1. Gooi niet met modder

Waarschijnlijk zijn er aan je scheiding maanden, zo niet jaren, van ruzie voorafgegaan. Is de beslissing eenmaal genomen, probeer dan verdere conflicten te vermijden. Gooi niet onnodig met modder. Beperk je tijdens ontmoetingen tot het onderwerp. Rakel ruzies niet weer op, maar wees constructief. Probeer je aandacht te verleggen naar jezelf. Gebruik je energie om de scheiding zo goed mogelijk te regelen, ook in het belang van de kinderen, en om je leven weer op de rails te krijgen.

  1. Heb geduld

Scheiden kost tijd. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden. Laat je niet onder druk zetten, neem er de tijd voor, en informeer je goed. Voorkom beslissingen waar je later nog wel eens heel veel spijt van zou kunnen krijgen. Luister goed naar jezelf.

  1. Herontdek jezelf

Probeer kalm te blijven, zoek afleiding, doe nieuwe dingen. Scheiden is heel emotioneel, heel triest, maar er is ook een andere kant van de medaille. Opeens ontdek je dat je meer dingen kunt dan je dacht, dat je helemaal op eigen benen kunt staan, dat je geen rekening meer met de ander hoeft te houden, dat het best heerlijk is om vrij te zijn, dat je opeens intens kunt genieten van de dingen waar je altijd al van gehouden hebt. Scheiden is ook een herontdekking van jezelf.

Delen:
Facebook Twitter Icon

1 reacties

  1. Ja en laten we vooral aan onszelf denken en de kinderen op de tweede plaats zetten.

    Truus | 21-05-2019
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie