samenwonen

Zo kom je aan betaalbare woonruimte na de scheiding

Ben je verwikkeld in een echtscheiding en moet je verhuizen? Dan ben je vast als een dolle op zoek naar een andere betaalbare woonruimte. Hoe pak je dat aan en hoe laat je het passen in je budget? We geven je enkele tips.

Inkomen en wonen

Heb je samen een koophuis en moet je eruit omdat jij de maandelijkse hypotheek niet in je uppie kunt opbrengen? Dan zijn je opties afhankelijk van je inkomen. Heb je een parttime baan, of misschien niet eens een betaalde baan buitenshuis, dan is er erg lastig om aan betaalbare woonruimte te komen.

Wachttijden

In iedere gemeente kun je je inschrijven bij de woningbouwstichting voor betaalbare huurwoningen waar je met een laag inkomen ook nog eens huurtoeslag voor kunt aanvragen. Maar als je je nu pas gaat inschrijven dan moet je in veel gevallen nog maanden of jaren wachten voordat je eens een keer aan de beurt bent. Urgentieverklaringen behoren in veel gemeentes helaas tot de voltooid verleden tijd. Dat houdt in dat je voorlopig wel kunt fluiten naar een andere woning.

Betaalbare woonruimte

Omdat je niet meer met je ex in hetzelfde huis wilt of kunt blijven wonen heb je dus een probleem. Want waar vind je een betaalbare woonruimte voor jou en eventuele kinderen? We schetsen een aantal verschillende oplossingen die afhankelijk van jouw persoonlijke situatie van toepassing zouden kunnen zijn:

1. Eigen woning. Jij blijft voorlopig met de kinderen in de echtelijke woning en je ex verhuist tijdelijk naar een klein onderkomen, caravan of vakantiehuisje totdat de woning is verkocht of jij iets anders hebt gevonden. Dit werkt alleen als je op goede voet staat met je ex en jullie hierover goede afspraken kunnen maken. Voordeel hiervan is dat je niet op stel en sprong met de kinderen hoeft te verkassen, ze nog gewoon naar dezelfde school kunnen gaan. Ruil eens in de week of twee weken een paar dagen met je ex zodat hij bij de kinderen is en jij bij je vriendin of ouders logeert. Het is niet ideaal maar voor de kinderen vooralsnog het meest stabiel.

2. Woningbouwstichting. Wil je echt op stel en sprong weg dan is het tijd voor stevigere maatregelen. Ga bij persoonlijk langs bij de woningbouwstichting in jouw gemeente. Bespreek daar de situatie en kijk wat er mogelijk is qua spoed achter een huurwoning in jouw gemeente. Realiseer je dat je niet kieskeurig kunt zijn en wat ze je aanbieden ook zult moeten accepteren. Niet ideaal, maar je hebt dan wel een plekje voor jezelf om opnieuw te beginnen.

3. Sociale netwerk. Is er niks mogelijk bij de woningbouwstichting? Schakel dan al je sociale media kanalen en vrienden-netwerk in. Er zijn tegenwoordig ook best veel mensen die een LAT relatie hebben en waarvan het huis meestal leeg staat omdat hij/zij bij de nieuwe partner verblijft. Of iemand zit voor een aantal maanden in het buitenland en daarom staat het huis leeg. Vraag maar eens rond, zet Facebook in of Twitter en kijk of je via via tijdelijk aan een woning kan komen in jouw stad of dorp. Vaak kun je tegen een redelijk tarief tijdelijk huren in afwachting van een definitieve woning. Niet ideaal maar je hebt een plek die volledig is ingericht en waar je alleen maar hoeft te zorgen dat het netjes en schoon blijft.

4. Anti-Kraak. Lukt het je niet om via via een woning te vinden die tijdelijk leeg staat? Denk dan eens aan anti kraak woningen. Dit zijn huizen of flats die over enige tijd worden gesloopt omdat er een nieuw bestemmingsplan is gekomen of omdat er nieuwe huizen worden gebouwd. Zoek maar eens op Anti Kraak woning in Google en je zult verstelt staan van de mogelijkheden. Veelal heel goedkoop en ideaal voor een tijdelijke periode. Ook een alternatief voor je ex als hij / zij bereid is tijdelijk de koopwoning te verlaten.

5. Marktplaats woning. Het klinkt misschien raar, maar ook Marktplaats kan een uitkomst zijn als je op zoek bent naar een tijdelijke woning voor een schappelijk bedrag. Kun je in het aanbod niets vinden? Plaats dan zelf een advertentie. Bepaal voor jezelf wat je maximaal per maand kwijt wil zijn aan de vaste lasten en in welke straal rondom jouw gemeente je wilt wonen. Maak goede afspraken en zet deze vooraf op papier om problemen te voorkomen.

6. Leegstaande koopwoningen. In deze tijd staan er heel wat woningen enorm lang te koop en leeg. De eigenaren zijn al lang en breed verhuist naar de nieuwe woning en hopen dat hun oude huis toch eindelijk eens verkocht zal worden. Als een huis lange tijd te koop staat zijn ze misschien we genegen om het een poosje aan jou te verhuren! Benader ze via de makelaar en leg uit waar je naar op zoek bent. Het maakt niet uit hoe een koe een haas vangt toch? Als jij maar een nieuwe woning vindt!

Wil je meer informatie of heb je een vraag over scheiden? Rechtsinfo.nl helpt je graag.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!