scheiden en kinderen
30 March 2018

Zo introduceer je een nieuwe liefde bij je kinderen

Wanneer je na je scheiding een nieuwe liefde ontmoet is dat natuurlijk hartstikke fijn! Maar wanneer stel je die nieuwe partner voor aan je kinderen en op welke wijze gaat dat het beste? De website Verder Online heeft handige tips voor als dit moment aanbreekt.

Handigheidjes

Vanzelfsprekend verschilt het antwoord op deze vraag per situatie en leeftijd van de kinderen. Maar er zijn wel een aantal ‘handigheidjes’ die voor de introductie van die nieuwe partner nuttig zijn. Voordat je enthousiast vertelt over de nieuwe man of vrouw in je leven, doe je er goed aan om te kijken naar de situatie van uw kinderen. Hoe gaat het eigenlijk met ze?

Scheiding verwerkt

Hebben zij de scheiding inmiddels verwerkt? Verwachten of hopen zij nog altijd dat hun ouders bij elkaar terugkomen? Vragen die goed zijn om jezelf te stellen voordat een nieuwe liefde wordt aangekondigd. Zijn je kinderen duidelijk nog veel bezig met de breuk tussen hun ouders? Wees dan (nog) voorzichtiger met het introduceren van een nieuwe vlam.

Afspraken nieuwe relatie in ouderschapsplan

Tegenwoordig maken steeds meer mensen in een ouderschapsplan afspraken over de termijn waarop een nieuwe partner mag worden voorgesteld aan de kinderen. Ze spreken bijvoorbeeld af dat de nieuwe relatie minstens een half jaar (of een jaar, of drie maanden) moet duren voordat de kinderen betrokken worden. In de eerste zes maanden van uw nieuwe relatie is het dan niet de bedoeling dat je die nieuwe partner voorstelt aan de kinderen.

Stabiliteit

Die termijn zegt natuurlijk niet alles; het gaat erom dat de nieuwe relatie stabiel is en dergelijke afspraken zijn om te voorkomen dat de kinderen maandelijks aan steeds andere nieuwe partners worden voorgesteld. In veel ouderschapsplannen staat tegenwoordig ook opgenomen dat ouders elkaar zullen informeren wanneer er een nieuwe partner is en dat dit moet gebeuren voordat de kinderen aan de nieuwe liefde worden voorgesteld. Soms spreken ouders zelfs af dat de andere ouder eerst kennis mag maken met de nieuwe partner, zodat het voor de kinderen minder spannend is. Heb je hierover geen afspraken vastgelegd, bespreek dan tijdig met uw ex-partner hoe je de kennismaking wil aanpakken.

Sta niet gelijk met je nieuwe vlam op de stoep

Ook al heb je hier geen afspraken over vastgelegd in het ouderschapsplan, dan nog is het verstandig om het onderwerp ‘nieuwe liefde’ geleidelijk te brengen bij uw kinderen. Kortom: sta niet gelijk met de nieuwe partner op de stoep, maar breng hem of haar eerst ter sprake. Als je zeker bent dat jullie relatie serieuze vormen aanneemt, laat dan af en toe vallen dat je een leuk iemand hebt leren kennen. Laat uw kinderen rustig wennen aan de gedachte dat er een nieuwe liefde op uw pad is gekomen.

Kennismaken

Via deze verhalen komt jouw nieuwe liefde voorzichtig binnen in de belevingswereld van de kinderen. De stap om hem of haar mee naar huis te nemen is vervolgens minder groot. Een goede tussenstap kan zijn om op neutraal terrein met uw nieuwe partner en de kinderen af te spreken en daar iets leuks te doen: naar de dierentuin, een park of een kinderboerderij. Wanneer uw nieuwe partner zelf ook kinderen heeft, is het aan te raden om de kinderen niet gelijk kennis te laten maken met de kinderen van uw partner, maar om eerst rustig kennis te maken met jouw nieuwe liefde (en jij met de kinderen van je nieuwe partner). Na verloop van tijd kun je dan ook de kinderen met elkaar laten kennis maken. Kijk steeds goed naar de kinderen, ga je niet te snel?

Ex informeren

Ondertussen moet je erover nadenken dat de informatie over jouw nieuwe relatie vroeg of laat ook bij je ex kan belanden. Je doet er goed aan om je voormalige partner daarom zelf te informeren, het liefst natuurlijk voordat de kinderen kennis hebben gemaakt. Het is uitermate vervelend als je ex via de kinderen hoort over jouw nieuwe vriend of vriendin.

Met dank aan: Verder Online

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Single verkiest huisdier boven nieuwe liefde

Ruim 63 procent van de singles weigert ronduit zijn of haar...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Dit zoekt Bridget Maasland in een nieuwe liefde

Verlang je naar een nieuwe liefde in je leven die past...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie