verliefd stel

Zo herken je het verschil tussen liefde en gehechtheid

Ben je echt verliefd  op die ene leuke man of vrouw of gewoon heel erg aan hem of haar gehecht? Soms kan deze vraag ineens een belangrijke rol in jullie prille relatie spelen. Dan is het handig als je jezelf de juiste vragen kunt stellen. Daarom de 5 belangrijkste verschillen tussen echte liefde en gehechtheid op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent.

1. Liefde is onbaatzuchtig, gehechtheid is egoïstisch
Als je verliefd bent ligt je focus op het gelukkig maken van de ander en ervoor te zorgen dat hij zich geliefd en gelukkig voelt. Ben je simpelweg gehecht aan hem of haar, dan ben je er vooral mee bezig of hij/zij jou wel gelukkig maakt en word je afhankelijk. Misschien probeer je je nieuwe partner zelfs zo te manipuleren dat jij maar niet verlaten wordt.

2. Liefde is bevrijdend, gehechtheid is beperkend
Wederzijdse liefde staat je toe volledig jezelf te zijn. Jullie bemoedigen elkaar om het beste uit jezelf te halen. Daardoor ben je ook niet bang om je zwakheden te tonen. Gehechtheid, daarentegen, stookt juist het vuur van overheersendheid op. Dan wil je bijvoorbeeld niet dat je lover tijd doorbrengt met zijn vrienden, speel je mind games of heb je een ongezonde focus op het pleasen van de ander. Als je je eigen gevoelens voorop zet, is het een teken van gehechtheid.

3. Liefde is gezamenlijke groei, gehechtheid is belemmerend
Als je verliefd bent, zullen jij en je nieuwe partner samen groeien en stimuleren jullie elkaar hier ook in. In het geval van gehechtheid, wordt jullie groei juist beperkt omdat de focus helemaal verkeerd ligt. Dit maakt het moeilijk om elkaar op een gezonde manier lief te hebben.

4. Liefde is voor altijd, gehechtheid is vergankelijk
Was het echte liefde, dan zullen jullie ongeacht het verloop van de relatie altijd een plekje in elkaars hart hebben. Ook wens je het beste voor elkaar, of jullie nou samen blijven of niet. Maar, als jullie voornamelijk aan elkaar gehecht of gewend waren, koesteren jullie na een break-up waarschijnlijk alleen maar wrok. Je ervaart dat je partner heeft gefaald in zijn verplichting om jou gelukkig te maken.

5. Liefde vermindert je ego, gehechtheid boost je ego
Ben je verliefd, dan ben je minder met jezelf bezig. De relatie vermindert je ego, boost je groei en moedigt je aan om minder egoïstisch en juist liefdevoller te worden. De relatie betekent voor jullie beiden positieve veranderingen. Is de relatie echter gebaseerd op gehechtheid, dan worden ze juist gedomineerd door jullie ego’s. Dit is ook waarom veel mensen telkens weer niet-bevredigende relaties hebben met dezelfde problemen. Dan vind je het waarschijnlijk moeilijk om kritisch naar jezelf te kijken en je persoonlijke problemen op te lossen. Daardoor word je afhankelijk in je relatie en krijg je het gevoel dat je zonder de ander niet gelukkig kunt zijn.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?