verliefd stel

Zo herken je het verschil tussen liefde en gehechtheid

Ben je echt verliefd  op die ene leuke man of vrouw of gewoon heel erg aan hem of haar gehecht? Soms kan deze vraag ineens een belangrijke rol in jullie prille relatie spelen. Dan is het handig als je jezelf de juiste vragen kunt stellen. Daarom de 5 belangrijkste verschillen tussen echte liefde en gehechtheid op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent.

1. Liefde is onbaatzuchtig, gehechtheid is egoïstisch
Als je verliefd bent ligt je focus op het gelukkig maken van de ander en ervoor te zorgen dat hij zich geliefd en gelukkig voelt. Ben je simpelweg gehecht aan hem of haar, dan ben je er vooral mee bezig of hij/zij jou wel gelukkig maakt en word je afhankelijk. Misschien probeer je je nieuwe partner zelfs zo te manipuleren dat jij maar niet verlaten wordt.

2. Liefde is bevrijdend, gehechtheid is beperkend
Wederzijdse liefde staat je toe volledig jezelf te zijn. Jullie bemoedigen elkaar om het beste uit jezelf te halen. Daardoor ben je ook niet bang om je zwakheden te tonen. Gehechtheid, daarentegen, stookt juist het vuur van overheersendheid op. Dan wil je bijvoorbeeld niet dat je lover tijd doorbrengt met zijn vrienden, speel je mind games of heb je een ongezonde focus op het pleasen van de ander. Als je je eigen gevoelens voorop zet, is het een teken van gehechtheid.

3. Liefde is gezamenlijke groei, gehechtheid is belemmerend
Als je verliefd bent, zullen jij en je nieuwe partner samen groeien en stimuleren jullie elkaar hier ook in. In het geval van gehechtheid, wordt jullie groei juist beperkt omdat de focus helemaal verkeerd ligt. Dit maakt het moeilijk om elkaar op een gezonde manier lief te hebben.

4. Liefde is voor altijd, gehechtheid is vergankelijk
Was het echte liefde, dan zullen jullie ongeacht het verloop van de relatie altijd een plekje in elkaars hart hebben. Ook wens je het beste voor elkaar, of jullie nou samen blijven of niet. Maar, als jullie voornamelijk aan elkaar gehecht of gewend waren, koesteren jullie na een break-up waarschijnlijk alleen maar wrok. Je ervaart dat je partner heeft gefaald in zijn verplichting om jou gelukkig te maken.

5. Liefde vermindert je ego, gehechtheid boost je ego
Ben je verliefd, dan ben je minder met jezelf bezig. De relatie vermindert je ego, boost je groei en moedigt je aan om minder egoïstisch en juist liefdevoller te worden. De relatie betekent voor jullie beiden positieve veranderingen. Is de relatie echter gebaseerd op gehechtheid, dan worden ze juist gedomineerd door jullie ego’s. Dit is ook waarom veel mensen telkens weer niet-bevredigende relaties hebben met dezelfde problemen. Dan vind je het waarschijnlijk moeilijk om kritisch naar jezelf te kijken en je persoonlijke problemen op te lossen. Daardoor word je afhankelijk in je relatie en krijg je het gevoel dat je zonder de ander niet gelukkig kunt zijn.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!