Blijheid vrijheid

Zo haal je het meeste uit je vrije dag

Heerlijk, zondag! Een lange dag vol luieren en zalig nietsdoen, dat maakt de euforie alleen maar groter. Helaas minstens even groot als die pijnlijke maandagmorgen, waarbij we ons afvragen hoe het komt dat het weekend weer zo snel voorbij vliegt. Sara Van Wesenbeeck, auteur en life & businesscoach, geeft ons bruikbare tips waardoor het weekend dubbel zo lang lijkt te duren.

Jij hebt je op die eerste werkdag uiteraard ook al de vraag gesteld waarom het weekend weer zo snel voorbij ging, en waarom je niet alles hebt kunnen doen wat je oorspronkelijk wilde doen.

Spitsuurvrouw

Sara Van Wesenbeeck helpt ons die brandende vraag te beantwoorden. Zij is life- en businesscoach en auteur van onder meer “Het handboek voor de spitsuurvrouw“, waarin ze ons met praktische tips begeleidt in de drukke ratrace die het leven soms is. Ook in onze missie om zoveel mogelijk te genieten van het weekend, geeft zij een heleboel bruikbare tips.

Planning is alles

“Eén van de essentiële bouwstenen voor een geslaagd weekend is op voorhand plannen,” legt Van Wesenbeeck uit. “Dat klinkt misschien gek, omdat je tijdens het weekend niet het gevoel wil hebben dat alles al is uitgestippeld. Maar toch is zo’n planning een prima leidraad en houvast waarmee je net meer tijd creëert, en je dus meer en intenser kan genieten tijdens het weekend. Je moet het nu eenmaal doen met “maar” een paar dagen vrije tijd, waarin je quality time wil, leuke dingen met het gezin wil doen, maar ook tijd zal moeten maken voor de onvermijdelijke huishoudtaken. Door vooral die tijd die je aan huishoudklussen wil besteden concreet af te bakenen en je tijdsblokken optimaal in te vullen, ga je tijd winnen.”

7 tijdsblokken

Eerlijk: ook wij staan in eerste instantie sceptisch tegenover het gedetailleerd plannen van een weekend. Maar er valt tijd bij te winnen, dus worden we toch nieuwsgierig naar hoe je zo’n planning best opstelt. “Stel je weekendplanning op aan de hand van 7 tijdsblokken,” vervolgt Van Wesenbeeck. “Vrijdagavond, zaterdagochtend, -middag en -avond, en zondag nog eens diezelfde drie blokken. En met dit verlengd weekend mogen er op maandag nog eens drie extra blokken bij. Ga dan even rustig zitten en schrijf neer wat jij belangrijk vindt tijdens een weekend en bekijk wat je waar wil inplannen. Laat je vooral leiden door dingen die jij nodig hebt om je batterijen op te laden, naast de huishoudelijke klussen die ook tijdens het weekend een plaats moeten krijgen. Op dagen dat je verplichtingen hebt, schieten leuke dingen er vaak bij in. Door een planning te maken, creëer je net ruimte voor jezelf en voor je prioriteiten.

Het juiste evenwicht

Wat dan met spontane plannen voor etentjes of terrasjes, die toch vooral in het weekend opduiken? Moeten we die dan zomaar laten schieten? “Natuurlijk niet!” benadrukt Sara. “Je planning is ideaal om structuur aan je weekend te geven, maar uiteraard kan je er gerust van afwijken. Zorg er wel voor dat je de oorspronkelijk geplande activiteiten dan verplaatst naar een later moment, zodat die niet gaan “hangen” en je ze uiteindelijk niet gerealiseerd krijgt.

En verder adviseer ik ook: prop dat weekend niet te vol, en zorg dat er niet veel “moet”. Maak bewust keuzes en stel prioriteiten, en zorg zo dat het haalbaar blijft. Spaar ook niet alles op voor tijdens het weekend, maar ga ook al eens naar de supermarkt op een weekavond, en plan tijdens de week ook ontspanning en me time in.”

Digitale detox

We beseffen dat dit een moeilijke wordt, maar hier komt de laatste tip: leg die smartphone tijdens het weekend even aan de kant, geeft Sara nog mee. “We laten onze kostbare vrije tijd vaak ‘vervuilen’ door constant met onze smartphone bezig te zijn en dan mist je vrije tijd zijn doel. Voor je het weet ben je de hele tijd je werkmail aan het checken, of ben je heel veel tijd kwijt door ‘even’ je Facebook-pagina te bekijken. Probeer je smartphone ook eens helemaal uit te zetten, en concentreer je 100% op de geplande activiteiten en op de mensen die je graag om je heen hebt. Omdat je niet wordt afgeleid, zullen de vervelende huishoudklussen minder tijd in beslag nemen en kan je veel bewuster genieten van de leuke dingen.”

Tips voor een geslaagd weekend

– Plan leuke en minder leuke activiteiten zoals huishouden op voorhand.

– Gebruik hiervoor de 7 tijdsblokken: vrijdagavond, zaterdagochtend, zaterdagmiddag, zaterdagavond, zondagochtend, zondagmiddag, zondagavond.

– Prop je weekend niet te vol; stel prioriteiten en leg de focus op dingen die jou energie geven.

– Stel niet alles uit tot het weekend, gebruik ook de week voor huishouden of quality time met vrienden en familie.

– Spontane plannen kunnen zeker, maar verplaats de activiteit die je daardoor opschort uit naar een concreet moment in de toekomst.

– Zet de smartphone uit.

– Probeer je slaapritme niet te drastisch te verleggen. Meer dan één uur extra slapen levert geen voordeel voor je lichaam op, dus “verslaap” je tijd niet te veel.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.