medium liefde partner

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem toch iets meer voor deze persoon? Geloof ons als we zeggen dat het het waard is om de sprong in het diepe te wagen. Veel mega sterke relaties komen voort uit vriendschappen. Dit is hoe je het aanpakt.

Wanneer jullie basis een vriendschap is, is het zo makkelijk nog niet om de switch naar daten te maken. Toch is het ongetwijfeld mogelijk en dit is hoe.

Van vrienden naar lovers

Het is niet makkelijk om een vriendschap te transformeren tot een relatie. Sterker nog, deze periode kan best verwarrend en eng zijn. Gelukkig zijn er een paar tips die je hopelijk helpen om je beste vriend of vriendin in te laten zien dat jij dating material bent.

  1. Flirt om te kijken of de interesse wederzijds is

Als vrienden ben je al grappig en lief tegen elkaar waardoor het moeilijk te achterhalen is of de ander “op die manier” in je geïnteresseerd is. Om daarachter te komen is flirten een goede test. Psycholoog Theresa DiDonato legt uit: “Flirting is a skillful testing of the waters where you’re protecting yourself from rejection. It can give you a safe space to see if the other person flirts back.” Een onschuldige hand op de anders schouder en een knipoogje hier en daar geeft je al veel antwoorden.

  1. Hebben jullie de juiste vriendschap voor een relatie?

Er zit een verschil tussen je gezellige mattie en je ride-or-die vriend of vriendin. Voordat jullie van chillen naar daten gaan is het dus wel handig om jullie vriendschap te evalueren. “I would consider the quality of your friendship before transitioning to a relationship. Do you feel safe and secure in that friendship, or is it an exciting, emotional ride?” vertelt Theresa. Is het vooral gezellig samen of voel je ook die diepere connectie?

  1. Wees eerlijk

Het is enorm belangrijk om eerlijk te zijn over de daadwerkelijke reden waarom je je beste vriend of vriendin wil daten. Als je voor de 36ste keer Tinder hebt verwijderd, voelt je beste vriend of vriendin daten misschien als een veilige en makkelijke partner. Je snapt dat dat een verkeerde reden is.

Theresa vertelt: “There should be some element of sexual attraction or romantic desire. And even if that’s there, there may not be enough for a healthy, stable, romantic partnership.” Lust is een belangrijk onderdeel van een relatie en als er geen seksuele aantrekkingskracht is, wordt het moeilijk om een relatie te beginnen.

  1. Accepteer de ongemakkelijkheid

Jullie relatie verandert compleet wanneer jullie van vrienden naar lovers gaan. Sommige dingen, inclusief seks, zullen in het begin ietwat ongemakkelijk zijn. “People bring different sexual expectations to their relationships, so whether you’re expecting magic the first time or you see your sexual relationship as something that can grow and change, that’s going to influence how satisfied you are not just sexually but in the relationship,” legt Theresa uit.

Als het af en toe een beetje stroef gaat of awkward is, zie dit dan niet als een teken dat jullie niet samen moeten zijn. Deze ongemakkelijkheden moet je juist zien als kleine dingen om samen aan te werken. Het zou gek zijn als alles tijdens de eerste date soepeltjes verloopt.

  1. Jullie relatie wordt ingewikkelder

Dit is helaas een feit. Dat je nu seks hebt met je coole beste vriend of vriendin betekent niet dat alles helemaal chill gaat zijn. In veel opzichten wordt jullie relatie complexer en dat is juist iets goeds. Theresa legt uit: “Both people need to be on-board with creating a new sense of interdependence and commitment. It’s not just friends who have a sexual relationship – it’s a romantic partnership. We depend on and our romantic partners depend on us way more than we do as friends.”

Uitvogelen hoe jullie omgaan met jaloezie, moeilijke gesprekken, roosters en andere problemen hoort er allemaal bij. Het is niet meer zo simpel als samen een koffietje drinken. En dat is juist iets goeds.

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.