nieuwe liefde vinden

Zo blijf je elkaars taal spreken in de liefde

Je kan wild zijn van je kersverse lief, omdat je overloopt van liefde, en een uur later kan je wild worden, maar dan uit pure frustratie. Niet omdat jullie elkaar plots niet meer leuk vinden maar wel omdat jullie een andere liefdestaal spreken. Dat zegt Gary Chapman, die met zijn boek ‘The 5 Love Languages’ miljoenen huwelijken redde. Het geheim? Dat iedereen zich nog gewild voelt.

Liefde tonen

Na jarenlang koppels in crisissituaties te begeleiden als voorganger in zijn kerk, vroeg de Amerikaan Gary Chapman zich af waarom het zo moeilijk was voor de meeste koppels om elkaar echt te begrijpen. Hij maakte ijverig notities tijdens zulke sessies en analyseerde die achteraf. Op een gegeven moment daagde het hem dat partners in zulke gevallen hun liefde op een andere manier tonen aan elkaar en die boodschap komt niet altijd even duidelijk over. Door misbegrip is er ook weinig appreciatie, wat dan weer voor frustratie zorgt bij de partner die zijn of haar liefde probeert te tonen.

Patronen

Gary Chapman werkte dit idee verder uit, ging op zoek naar patronen, en ontdekte dat er vijf verschillende manieren zijn om je liefde te tonen aan je partner. In 1992 bundelde hij deze ideeën samen in een boek dat ondertussen werd vertaald in 49 talen en nog steeds massaal gekocht wordt. “Dat kan maar één ding betekenen,” zegt Chapman in een promotiefilmpje op zijn website, “dat het werkt en dat mensen het aan elkaar aanraden.”

Cadeaus krijgen

De vijf liefdestalen die Chapman in zijn boek beschrijft, zijn positieve woorden, samen zijn, cadeaus krijgen, dienen, en lichamelijk contact. Mensen die positieve woorden als liefdestaal hebben, zullen vaak en gemakkelijk complimentjes geven aan hun partner, maar verlangen zelf ook naar positieve bevestiging, bijvoorbeeld door het enthousiast aanmoedigen van je partner om zijn of haar dromen na te ­jagen, al dan niet met lieve woorden. Is je liefdestaal samen zijn, dan hunker je vooral naar de onverdeelde aandacht van je partner. Je vindt het belangrijk om samen op pad te gaan en betekenisvolle gesprekken te voeren. Als je partner ongeïnteresseerd naar zijn smartphone kijkt terwijl jij je verhaal doet, is dat stilletjes doodgaan.

Afwas

Dienen is de vierde liefdestaal die Chapman beschrijft. Zet je partner het vuilnis buiten, doet hij/zij de afwas, neemt hij/zij taken van je over wanneer jij onder stress staat? Dan is de kans groot dat zijn of haar liefdestaal dienen is. Dat wil ook zeggen dat je partner zelf het liefst liefde ontvangt in de vorm van taken die jij van hem of haar overneemt.

Lichamelijk contact

De laatste liefdestaal is lichamelijk contact. Dit gaat niet enkel om seks, maar ook om al knuffelend Netflix kijken, de hand van je lief pakken terwijl je over straat wandelt of op een familiefeestje je arm om zijn of haar schouder slaan. Wanneer je lief ’s nachts zijn/haar rug naar je toedraait in plaats van gelukzalig te lepelen, voelt dat als een afwijzing.

Verder lezen doe je op Blendle, het boek kan je hier verkrijgen!  

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.