Tinder

Zijn stem vertelt je de waarheid over jullie

Je hebt bijna RSI van al dat klikken en swipen maar nu is het dan toch echt zover, de eerste date komt eraan en misschien is het ditmaal wel echt die prins op het witte paard! Jij staat te popelen van ongeduld, maar hoe weet je nou of hij echt into you is, onverhoopt nog verliefd op zijn ex of juist alleen maar uit is op een snel bed-avontuurtje? Luister vooral goed naar zijn stem!

Volgens een nieuwe studie die gepubliceerd werd in Proceedings of the National Academy of Sciences, is onze stem een grote weggever van onze emoties zo lezen we op HLN.be.

Voorlezen

“Er is maar weinig bekend over het mechanisme achter de vocale uitdrukking van onze emoties,” aldus hoofdonderzoeker Jean-Julien Aucouturier. “Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat mensen vaak proberen om hun emoties te verbergen of te controleren, bijvoorbeeld door hun gezichtsuitdrukkingen aan te passen. Wij wilden onderzoeken in hoeverre mensen zich bewust zijn van hoe ze hun emoties precies uiten.”

Verhaaltje

Voor hun onderzoek moesten de deelnemers een verhaaltje luidop voorlezen, vervolgens kregen ze een audio opname te horen van hun eigen stem. Wat ze echter niet wisten was dat de wetenschappers hun stem hadden aangepast, om deze vrolijker, droeviger of angstiger te doen klinken dan ze waren. Wat bleek? De proefpersonen pasten nadien hun humeur aan hun stem aan. Klonken ze erg in de put? Dan voelden ze zich meteen ook een stuk slechter.

De waarheid zit in zijn stem

“Het verband tussen het uitdrukken en het ervaren van emoties is al veelbesproken in de psychologie,” legt collega onderzoeker Petter Johansson uit. “Dit is het eerste bewijs dat geluid ook een invloed heeft op onze emoties.” Volgens de onderzoekers zou dit ook een doorbraak kunnen zijn in de therapie. Zo zouden mensen zich bijvoorbeeld beter in hun vel kunnen voelen wanneer ze naar een gelukkige versie van zichzelf luisteren.

Volgende date

En natuurlijk kan je die wetenschap ook meenemen naar je eerstvolgende date. De waarheid? Die vind je namelijk in zijn stemtimbre. Klinkt hij weemoedig wanneer hij het over zijn ex heeft? Of breekt zijn stem wanneer het gaat over een tweede date? Dan weet je al hoe laat het is.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.