toename aantal singles

Zielig die singles

De komende twaalf jaar zal het aantal alleenwonenden in ons land toenemen van 2,8 naar 3,3 miljoen. In 2060 voorspelt het CBS 3,8 miljoen alleenwonenden.

Eén persoons huishoudens

Bijna de helft van de huishoudens (44 procent) bestaat dan uit één persoon, tegen 37 procent nu. En dan zijn de eenouderhuishoudens nog niet eens meegerekend. De groei wordt vooral veroorzaakt door de vergrijzing, want meer ouderen betekent meer weduwen en weduwnaars – de silver singles.

Fenomeen single gewoner

Wat betreft de nieuwe generatie: de meeste jongeren wonen eerst een tijd alleen voordat ze gaan samenwonen. Daarbij eindigen meer relaties in een scheiding (second singles) en is het steeds gebruikelijker om meerdere partners na elkaar te hebben en tussendoor een tijd alleen te zijn. Kortom, het fenomeen single wordt steeds gewoner en verdringt misschien zelfs het gezin als hoeksteen van de samenleving. Toch worden – met name langdurige – singles vaak nog met enig medelijden bekeken.

Niet genoeg moeite?

Waarom hebben zij geen partner? Doen ze soms niet genoeg moeite? Elk mens wil toch diep in zijn hart een levensgezel, om het goede en slechte mee te delen? Ten aanzien van singles heersen vooroordelen die allemaal geworteld zijn in dezelfde aanname: het leven begint pas bij twee.

Wat vinden singles en andere deskundigen daar zelf eigenlijk van?

Louke: ‘Ik meldde me eens aan op een site met de naam Happy Single. Daar zaten alleen maar mensen die zo snel mogelijk aan een relatie probeerden te komen. Dan ben je dus geen happy single, lijkt mij. Zelf ben ik dat wel. Ik mis niks, ben niet eenzaam, heb genoeg leuke mensen om me heen. Kletsen, lol maken, verdriet, eten, dingen sjouwen: ik kan altijd wel bij iemand terecht. Zelfs seks kan ik hebben met bepaalde single vrienden. Wat ik wel vervelend vind, is dat de wereld is ingericht op koppels: ben je niet met z’n tweeën, dan tel je niet echt mee.’

Marco: ‘Om me heen zie ik singles etaleren hoe gelukkig ze wel niet zijn. Op Facebook bijvoorbeeld. Daar heb ik zo mijn vraagtekens bij. Ik hou mezelf ook voor dat ik het prima naar mijn zin heb, maar als ik diep vanbinnen kijk, is het lang niet altijd prima. Want hoewel ik een gezelschapsmens ben, ben ik vaak alleen. Als ik eerlijk ben, heb ik liever iemand om oud mee te worden. Dat zou me meer rust geven. Anderzijds: ook mensen met een relatie doen zich vaak veel gelukkiger voor dan ze in werkelijkheid zijn.’

Romilde: ‘Op een druilerige zondagmiddag mis ik soms een arm om me heen. Maar mensen met een relatie voelen zich toch ook wel eens alleen? Je kunt je geluk niet van een ander laten afhangen. Toch, in alle eerlijkheid: samen is het leven leuker.’

Suzanne: ‘Huisje-boompje-beestje is de norm. Niet iedereen kan zich voorstellen dat het in je eentje ook leuk kan zijn. Of dat je geen kinderwens hebt, zoals ik. Het leven als single is zeker anders, maar niet minder dan met een partner of gezin. In the end hoop ik ook te eindigen met een leuke vent, maar liefde laat zich niet dwingen, dus zorg ik dat ik het in de tussentijd zo leuk mogelijk heb.’

Karin: ‘Het gros van de singles die ik geïnterviewd heb voor mijn boek hebben het prima voor elkaar, maar verlangen er toch naar hun leven te delen. Dat zit kennelijk in de mens. In mijzelf ook. Ik ben wel een einzelgänger, maar toen ik single was, sloeg het soms in m’n gezicht: ik ben alleen. Vooral als ik werd uitgenodigd voor een feestje, met de boodschap: ‘Neem je aanhang mee’.’

Hans: ‘Mensen zijn niet gebouwd op alleen zijn. Uit onderzoek blijkt dat singles behoorlijk gelukkig kunnen zijn, maar dat een relatie ze nog net iets gelukkiger maakt. Dat neemt niet weg dat je beter single kunt zijn dan een slechte relatie hebben.’

Bron: AD

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.