Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
reisinspiratie
10 augustus 2018

Ziek geworden op vakantie: dit moet je regelen

Ben je ineens ziek geworden op vakantie of een ongeluk(je) gehad? Knap vervelend! Maar wat als je niet van heel je vakantie hebt kunnen genieten, dan krijg je die ongenoten vakantiedagen vaak terug in de vorm van ziektedagen. Dan moet je je wel aan een paar regels houden. Ziek op vakantie in vijf vragen.

  1. Ik ben ziek geworden op vakantie. Wat nu?

Er zijn twee dingen die je zo snel mogelijk moet regelen, naast het snel herstellen. Om te beginnen moet je binnen 24 uur aan je werkgever laten weten dat je vakantie is onderbroken door ziekte of een ongeval. Ten tweede moet je naar de dokter, zodat die officieel kan vaststellen – en opschrijven! – dat je ziek of geblesseerd bent. Als het even kan, staat er in zo’n doktersverklaring ook wat de diagnose is, en hoe lang je waarschijnlijk uit de roulatie zult zijn. Als je weer thuis bent, kun je die verklaring aan je werkgever overhandigen. Zo weet die zeker dat je niet gelogen hebt.

  1. Moet ik naar huis?

Niet per se. Je moet wel aan je werkgever laten weten waar je te bereiken bent: hang je boven een emmer op de camping, of lig je op de verpleegafdeling van het lokale ziekenhuis? Meld je trouwens ook weer beter, als je tijdens je vakantie al herstelt. Mocht je ziek of geblesseerd terugkomen van vakantie, dan wil de werkgever misschien dat je even met de bedrijfsarts praat. Maar daar mag je gerust mee wachten tot wanneer je eigenlijk toch al zou terugkomen van vakantie.

  1. Ben ik nou mijn vakantiedagen kwijt?

Nee hoor. De niet-genoten vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. Overleg na thuiskomst met je werkgever hoe en wanneer je die vakantiedagen gaat inhalen. Natuurlijk is er een uitzondering. Als je vrije dagen onder de bovenwettelijke vakantiedagen vallen, en je hebt daar schriftelijk (of soms zelfs mondeling) mee ingestemd, bijvoorbeeld via de cao die aan je arbeidsovereenkomst hangt, dan blijven dat gewoon vakantiedagen. En die ben je dan dus kwijt.

  1. Geldt verkouden worden ook als ziek zijn?

Nee, of het moet een heel zware verkoudheid zijn. Voor ziek zijn op vakantie geldt hetzelfde als ziek zijn daarbuiten: je stelt je werkgever op de hoogte van omstandigheden die je verhinderen om aan het werk te gaan. Zou je met je verkouden hoofd gewoon zijn gaan werken, als je geen vakantie had? Dan meld je je daar op vakantie ook niet ziek voor. Er zijn zelfs gevallen bekend van werknemers die tijdens hun vakantie een been braken, en gewoon de vakantiedagen lieten doortellen. Hadden ze thuis hun been gebroken, dan waren ze immers ook blijven werken.

  1. Ik zat al ziek huis. Mag ik wel op vakantie?

Niet zomaar. Voor een vakantie als je ziek thuis zit, heb je toestemming van de bedrijfsarts nodig. Die zal zich afvragen of een vakantie je herstel in de weg staat of niet. Bovendien geldt in deze situatie precies de omgekeerde regel: je bent weliswaar ziek, maar op vakantie gaan kost je gewoon vakantiedagen. Eén voordeel: dan hoef je ook even niet aan je re-integratieplichten te voldoen.

Bron: Telegraaf

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

In 2020 dubbel zo lang op vakantie? Dat doe je met deze truc!

Ga jij het liefst langer dan lang op vakantie? Dan is...

Veel onwetendheid bij reizigers over vaccinaties

We zien daarin nog veel onwetendheid bij reizigers. Voor Turkije en...

Een derde werkende Nederlanders vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas

Maar liefst 31 procent van werkend Nederland denkt dat zij intelligenter...

Staycation ideeën & tips

Ja, het is weer die tijd van het jaar, wanneer veel...

Tien tips om zee-, lucht- en wagenziekte te voorkomen

Reizen met de auto, maar ook verplaatsingen met het vliegtuig, de...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

SNP Natuurreizen