ogen

Zie jezelf via de ogen van een ander

De ogen zijn de spiegel van je ziel. Via de ogen maken we werkelijk contact met de ander, op niveau van de ziel, van je innerlijk. Dit gebeurt vooral via elkaars linkeroog, dat verbonden is met de rechterhersenhelft die gaat over bewustzijn, onze binnenwereld en essentie. Zie jezelf van binnen en gebruik daar de ogen van een ander voor.

Ontmoet elkaar en jezelf in elkaars ogen

Dat ging dus over het linkeroog en de rechterhersenhelft. Wanneer we het hebben over de linkerhersenhelft, dan gaat het meer over het rationeel denken en ook hoe wij onszelf aan de buitenwereld tonen. Het is daarom dat het voor veel mensen heel ongemakkelijk voelt om in stilte langere tijd in elkaars ogen te kijken. Daar ontmoet je de ander en jezelf, op een ander niveau. En dat kan heel erg naakt voelen.

Je eigen essentie zien

Het is een cadeautje om helemaal gezien te worden door een ander in je werkelijke zijn. Zonder al die aardse laagjes waar we vaak niet langs kijken. Dan hebben we het over een leuk uiterlijk of het feit dat we iemand wel dan niet sympathiek vinden. Je hebt de ogen van de ander nodig om jezelf volledig te kunnen zien, om je eigen essentie te kunnen zien. Ook voor jezelf zitten er allerlei laagjes die we, als beschermingsmechanismen voor onze essentie hebben gezet. Om deze op te ruimen of weg te werken, hebben we de ogen van de ander nodig om te ervaren en te voelen waar stukken zitten om nog op te ruimen.

Negatief en positief deel

Stel dat je vervolgens gaat opruimen en je bent dichter bij de essentie gekomen, dan heb je wederom de ogen van een ander nodig om die essentie gespiegeld te krijgen. In de ogen van een ander zie je altijd een deel van jezelf. En dit deel kan zogenaamd negatief of positief zijn. Zogenaamd is hier bedoeld als niet echt positief of niet echt negatief, want als het gezien wordt als een onderdeel van het grote geheel van ons ZIJN als mens, dan kan de negatieve lading eraf. Negatieve facetten worden vaak naar de schaduw verplaatst waar ze nog groter uitvergroot worden dan ze in werkelijkheid zijn.

Vijanden je grootste leermeester

Het proces van bewust zijn gaat over in contact komen met anderen en durven zien wat andere mensen jou spiegelen. Je moet durven zien dat je grootste vijanden je het meeste over jezelf kunnen leren. Waarom? Juist je grootste vijanden spiegelen je wat je niet onder ogen wilt zien. Zij zijn dus echt je grootste leermeester en zij zullen je uiteindelijk het meeste brengen. Juist door die negatieve, donkere thema’s in jezelf op te nemen en er iets mee te doen, dan is het klaar. Het levert dan rust en levensgeluk.

Non-verbale communicatie

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een vervelend gesprek hebt met iemand? Je kunt dan boos zijn op de ander, maar je kunt je ook afvragen waarom dit gevoel er is. Wat is er eigenlijk gebeurd in het onderbewustzijn, in de non-verbale communicatie? Durf daarbij te kijken naar onderliggende lagen. Wanneer jij van jezelf weet dat het nooit voor niets is dat je boosheid ervaart, is het aan jou om eerlijk te kijken wat in de vervelende communicatie jouw aandeel was.

Een conflict is altijd een wisselwerking tussen twee mensen. Misschien kom je tot de conclusie dat hij onbewust een oude pijn heeft geraakt. Aan die pijn in jou kan die ander niets doen, die weet dat mogelijk niet eens. Wanneer je daarna in staat bent tegen die persoon in kwestie aan te geven dat je de communicatie als zeer vervelend hebt ervaren en dat je ontdekt hebt, waarom dat was. Dat het eigenlijk niets met hem maar alles met jou te maken heeft en dat je eigenlijk blij bent je dit inzicht verworven hebt.

Kwetsbaarheid is kracht

Jij hoeft het die ander ook helemaal niet te vertellen, je bent die ander niets verplicht. Wanneer jij namelijk dit stuk in je zelf oplost waar de ander onbewust op reageert, dat is de trigger voor de andere persoon weg en zal het contact vanzelf veranderen. Weet echter dat kwetsbaarheid bijna altijd kracht is.

Bron: Boek “Voel je sparkle” van Michèle Bevoort. 15 manieren om lichter te zijn. Dit boek mochten we eerder als cadeau weggeven door Scriptum bij een Doe mee & Win actie.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.