ogen
16 June 2015

Zie jezelf via de ogen van een ander

De ogen zijn de spiegel van je ziel. Via de ogen maken we werkelijk contact met de ander, op niveau van de ziel, van je innerlijk. Dit gebeurt vooral via elkaars linkeroog, dat verbonden is met de rechterhersenhelft die gaat over bewustzijn, onze binnenwereld en essentie. Zie jezelf van binnen en gebruik daar de ogen van een ander voor.

Ontmoet elkaar en jezelf in elkaars ogen

Dat ging dus over het linkeroog en de rechterhersenhelft. Wanneer we het hebben over de linkerhersenhelft, dan gaat het meer over het rationeel denken en ook hoe wij onszelf aan de buitenwereld tonen. Het is daarom dat het voor veel mensen heel ongemakkelijk voelt om in stilte langere tijd in elkaars ogen te kijken. Daar ontmoet je de ander en jezelf, op een ander niveau. En dat kan heel erg naakt voelen.

Je eigen essentie zien

Het is een cadeautje om helemaal gezien te worden door een ander in je werkelijke zijn. Zonder al die aardse laagjes waar we vaak niet langs kijken. Dan hebben we het over een leuk uiterlijk of het feit dat we iemand wel dan niet sympathiek vinden. Je hebt de ogen van de ander nodig om jezelf volledig te kunnen zien, om je eigen essentie te kunnen zien. Ook voor jezelf zitten er allerlei laagjes die we, als beschermingsmechanismen voor onze essentie hebben gezet. Om deze op te ruimen of weg te werken, hebben we de ogen van de ander nodig om te ervaren en te voelen waar stukken zitten om nog op te ruimen.

Negatief en positief deel

Stel dat je vervolgens gaat opruimen en je bent dichter bij de essentie gekomen, dan heb je wederom de ogen van een ander nodig om die essentie gespiegeld te krijgen. In de ogen van een ander zie je altijd een deel van jezelf. En dit deel kan zogenaamd negatief of positief zijn. Zogenaamd is hier bedoeld als niet echt positief of niet echt negatief, want als het gezien wordt als een onderdeel van het grote geheel van ons ZIJN als mens, dan kan de negatieve lading eraf. Negatieve facetten worden vaak naar de schaduw verplaatst waar ze nog groter uitvergroot worden dan ze in werkelijkheid zijn.

Vijanden je grootste leermeester

Het proces van bewust zijn gaat over in contact komen met anderen en durven zien wat andere mensen jou spiegelen. Je moet durven zien dat je grootste vijanden je het meeste over jezelf kunnen leren. Waarom? Juist je grootste vijanden spiegelen je wat je niet onder ogen wilt zien. Zij zijn dus echt je grootste leermeester en zij zullen je uiteindelijk het meeste brengen. Juist door die negatieve, donkere thema’s in jezelf op te nemen en er iets mee te doen, dan is het klaar. Het levert dan rust en levensgeluk.

Non-verbale communicatie

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een vervelend gesprek hebt met iemand? Je kunt dan boos zijn op de ander, maar je kunt je ook afvragen waarom dit gevoel er is. Wat is er eigenlijk gebeurd in het onderbewustzijn, in de non-verbale communicatie? Durf daarbij te kijken naar onderliggende lagen. Wanneer jij van jezelf weet dat het nooit voor niets is dat je boosheid ervaart, is het aan jou om eerlijk te kijken wat in de vervelende communicatie jouw aandeel was.

Een conflict is altijd een wisselwerking tussen twee mensen. Misschien kom je tot de conclusie dat hij onbewust een oude pijn heeft geraakt. Aan die pijn in jou kan die ander niets doen, die weet dat mogelijk niet eens. Wanneer je daarna in staat bent tegen die persoon in kwestie aan te geven dat je de communicatie als zeer vervelend hebt ervaren en dat je ontdekt hebt, waarom dat was. Dat het eigenlijk niets met hem maar alles met jou te maken heeft en dat je eigenlijk blij bent je dit inzicht verworven hebt.

Kwetsbaarheid is kracht

Jij hoeft het die ander ook helemaal niet te vertellen, je bent die ander niets verplicht. Wanneer jij namelijk dit stuk in je zelf oplost waar de ander onbewust op reageert, dat is de trigger voor de andere persoon weg en zal het contact vanzelf veranderen. Weet echter dat kwetsbaarheid bijna altijd kracht is.

Bron: Boek “Voel je sparkle” van Michèle Bevoort. 15 manieren om lichter te zijn. Dit boek mochten we eerder als cadeau weggeven door Scriptum bij een Doe mee & Win actie.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat...

Thuiswerken maakt singles ongelukkig

Het thuiswerken vanwege de coronacrisis trekt een zware wissel op singles.

Wat is een frenemy en hoe herken je haar?

en frenemy is iemand die zich voordoet als een vriendin, maar...

Uit en date tips voor alleenstaande ouders

Aangezien het best lastig is om aan een nieuwe relatie te...

Ga je scheiden? Tips om deze periode te overleven

Niet alleen op de Dag van de Scheiding – 13 september...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie