onzeker lichaamsbeeld

Zeuren kan dodelijk zijn

Extreme eisen van partners, familie of buren kan het risico op sterfte op middelbare leeftijd verdubbelen. Dat heeft onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen aangetoond.

Problemen delen

Stress veroorzaakt door argumenten of algemene zorgen kunnen tot hartziekten leiden en het immuunsysteem verzwakken, want dan weer kan evolueren tot andere gezondheidsproblemen. Dit effect is veel groter bij mannen omdat in tegenstelling tot vrouwen ze hun problemen niet delen met vrienden en familie. Deense onderzoekers die de studie uitvoerden zegt dat mannen enkel hun vrouw of vriendin in vertrouwen nemen, dat is de persoon die hen vaak ook verdriet bezorgt. Rikke Lund en zijn collega’s volgden gedurende 11 jaar 9875 Deense mannen en vrouwen tussen 36 en 52 jaar.

Ziekte

Alle deelnemers vulden een gedetailleerde vragenlijst in over hoe vaak iets van hen geëist werd en hoe vaak ze conflicten hadden met hun partners, familie, vrienden en buren. In die 11 jaar stierven 196 van de volwassenen. De oorzaken varieerden van hartziekten, kanker, leverziekten, alcoholmisbruik en zelfmoord. De academici gebruikten een wiskundige formule om de kans te berekenen dat mannen en vrouwen stierven op basis door ruzie of gezeur van hun partners, familie en vrienden. Degenen die hier vaak mee te maken kregen, hadden twee keer meer kans om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met 34 procent bij de vrouwen.

Lund zegt dat stress een vroegtijdige dood kan veroorzaken omdat het kan leiden tot een hoge bloeddruk en hartziekte.

Zeker mannen die minder vrienden en familie hebben die ze kunnen vertrouwen lopen risico. “Een cardiovasculair systeem dat onder druk staat wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk en meer kans op een hartziekte. Mannen vertrouwen vooral op hun partner, ze kunnen wel een goede vriend of collega hebben, maar daar stopt het vaak bij. Vrouwen hebben een groter sociaal opvangnet, ze delen hun stress. Dit maakt mannen kwetsbaarder voor ruzie met hun vrouw. Er is geen bewijs dat stress kanker kan veroorzaken, maar dit kan wel zelfmoord of sterfte door alcohol in de hand werken.”

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.