zeur niet

Zeur niet!

Het is niet verwonderlijk dat getrainde hulpverleners het zo druk hebben. Gewone mensen hebben geen geduld als zij iemand met psychische problemen moeten aanhoren.

Zeurpiet

Daarom worden uitspraken in de mond genomen als ‘het wordt tijd dat je professionele hulp zoekt’ of ‘misschien dat een onafhankelijke derde wel soelaas kan bieden’. Maar doorgaans zijn dit soort suggesties onvoldoende om de ‘zeurpiet’ per direct door te sluizen naar de gediplomeerde luisteraars. Daar komt nog wel iets meer bij kijken.

Loslaten

Bij mensen die blijven hangen in verdriet en boosheid (verlies van baan/partner/geld/perspectief) kunt u wellicht proberen om dooddoeners of gemeenplaatsen de lucht in te slingeren. Zo kunt u de huilebalk flink frustreren met uitspraken als: ‘het is duidelijk dat jij moet leren loslaten’, of ‘wat geweest is, is geweest, je kunt beter vooruitkijken’ en ‘het gaat er niets zozeer om wat je niet hebt, maar te waarderen wat je nog wel hebt’.

Half vol

Mensen die overspannen of depressief zijn, keren u gemakkelijker de rug toe wanneer u opmerkingen maakt als ‘het glas is half vol of half leeg; het is maar hoe je het bekijkt’ en ‘je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar wordt niemand beter van’. En het is welhaast zeker dat de zwartkijker niet meer komt zeuren als u zegt: ‘als jij zo overtuigd de slachtofferrol kiest, dan hou ik het voor gezien’.

Vervangbaar

Natuurlijk heeft u wel een heel klein beetje compassie als iemand zijn hond/kat/parkiet/goudvis kwijtraakt. Maar langer dan een uurtje moet het gejank niet aanhouden. Gebeurt dat toch, dan kunt u rustig beweren dat ‘elk huisdier vervangbaar is’ of nog beter: ‘waar hebben we het eigenlijk over, het is toch maar een beest’. Voor al die mensen die hun huisdier als kind ervaren is een dergelijke opmerking de ultieme afknapper.

Overbezorgd

Over kinderen gesproken: al die overbezorgde ouders die constant wat te mekkeren hebben over de stagnerende ontwikkeling van hun nageslacht, verdienen het ook om tegen een muur van onbegrip aan te lopen. Deze zeurouders druipen wel af wanneer zij geluiden horen als: ‘elk huisje heeft zijn kruisje’, of ‘als je niets van je kind verwacht, kan het alleen maar meevallen’ en ‘mijn ouders bemoeiden zich nergens mee, en met mij is het ook goed gekomen’.

Dood

En dan tot slot al die angsthazen met gejengel over alles wat eventueel, misschien wel mis zou kunnen gaan. Gewoon zeggen ‘niets is zeker, behalve de dood’, en uw aandacht wordt niet meer op prijs gesteld.

Mocht je zelf ooit een probleem hebben, dan begrijpt je wellicht wat beter hoe zuur het is om bij niemand gehoor te vinden. Maar wees niet getreurd. Gewoon wat geld neertellen voor iemand die daarvoor is opgeleid. De zakdoekjes zijn meestal bij de prijs inbegrepen.

Jeffrey Wijnberg 

Bron: Telegraaf

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!