Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
boek in bed
11 maart 2019

Zelfhulpboeken, zin of onzin?

Vrijwel iedereen die door een moeilijke tijd gaat zoekt op de een of andere manier hulp. Bij vrienden, familie, een therapeut of door het lezen van een (zelfhulp)boek. Is dat laatste effectief of kan het net zo goed laten?

Problemen in relaties

RTL Nieuws sprak met relatietherapeut Anna Klijn: “Natuurlijk zijn er boeken die je kunnen helpen. Het staat of valt allemaal met de vraag: met welke gedachte begin je aan zo’n boek? Wat is je onderliggende intentie om iets te lezen? Er zijn heel veel boeken die de problemen in relaties te beschrijven en waar mensen zich in herkennen, maar er zijn er weinig die een concrete oplossing bieden.

Patronen

Daarnaast moet je niet zoeken naar een algemene oplossing als je worstelt met een bepaald vraagstuk. Daarvoor heb je meer nodig dan algemene, praktische tips. Als je problemen wilt oplossen, moet je onderliggende patronen kunnen herkennen en doorbreken. Ik zie vaak in mijn praktijk dat veel mensen niet kunnen of willen toegeven dat ze zelf onderdeel van het probleem zijn. De schuld wordt vaak bij de ander gelegd. Je moet dus bereid zijn om te kijken naar je eigen aandeel in het probleem in plaats van dat je ‘selectief’ leest.

Consumenten metaliteit

Wat ook een valkuil is, is dat onze samenleving gericht is op consumentisme. Mensen leren niet meer een werkelijke toewijding aan te gaan voor elkaar. Alles is vervangbaar. Die consumenten-mentaliteit is gevaarlijk, zeker als je gaat denken dat je beter verdient en dat je steeds maar weer een ‘beter, nieuwer, gaver model’ nodig hebt om gelukkig te worden. Het is belangrijk daar rekening mee te houden als je dit soort boeken leest. Wees je ervan bewust of je je schuldig maakt aan de gedachte: ik verdien het allerbeste. Alles moet perfect zijn, dat is niet realistisch. Relaties zijn soms keihard werken en daar moet je zelf ook aan willen bijdragen.

Werken aan jezelf

Als je echt met jezelf aan de slag wilt, raad ik de boeken van Gabor Maté aan. Zijn boeken gaan over die patronen die je kunt doorbreken. Maar een van de beste manieren om te werken aan jezelf: ga niet uit elkaar (als er niet iets heel ernstigs aan de hand is). Het loont veel meer als je samen heel hard aan de relatie werkt. Kijk na een halfjaar weer eens hoe je ervoor staat. Je kunt dan een veel wijzere keuze maken.”

10 populaire boeken over (zelf)liefde

  1. Liefdesbang, Hannah Cuppen
  2. Verslaafd aan liefde, Jan Geurtz
  3. Erotische intelligentie, Esther Perel
  4. De 5 talen van liefde, Gary Chapman
  5. Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, John Gray
  6. De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown
  7. Weg van liefde, Alain de Botton
  8. Waarom hij, waarom zij, Helen Fisher
  9. Toewijding, Elizabeth Gilbert
  10. Patronen doorbreken, Hannie van Genderen

Bron: RTL Nieuws

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

We scheiden omdat we denken met iemand anders gelukkiger te zijn

Onze relaties, zowel werk als privé, komen onder druk te staan...

Relatie in een coronadip? Met deze tips kom je er weer uit!

Je zit met zijn tweeën binnen. De hele dag. Voor sommigen...

Erop uit: ontdek de tentoonstelling ‘foute boeken’

Iets origineels doen met je date dit weekend of gewoon lekker...

Een op twaalf Nederlanders ongelukkig in relatie

Maar liefst acht procent van de Nederlanders is ontevreden over hun...

Nieuwe relatie? Deze regel maakt de kans op succes aanzienlijk groter!

Hopeloos verliefd? Dan wil je niks liever dan zo veel en...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie