boek in bed

Zelfhulpboeken, zin of onzin?

Vrijwel iedereen die door een moeilijke tijd gaat zoekt op de een of andere manier hulp. Bij vrienden, familie, een therapeut of door het lezen van een (zelfhulp)boek. Is dat laatste effectief of kan het net zo goed laten?

Problemen in relaties

RTL Nieuws sprak met relatietherapeut Anna Klijn: “Natuurlijk zijn er boeken die je kunnen helpen. Het staat of valt allemaal met de vraag: met welke gedachte begin je aan zo’n boek? Wat is je onderliggende intentie om iets te lezen? Er zijn heel veel boeken die de problemen in relaties te beschrijven en waar mensen zich in herkennen, maar er zijn er weinig die een concrete oplossing bieden.

Patronen

Daarnaast moet je niet zoeken naar een algemene oplossing als je worstelt met een bepaald vraagstuk. Daarvoor heb je meer nodig dan algemene, praktische tips. Als je problemen wilt oplossen, moet je onderliggende patronen kunnen herkennen en doorbreken. Ik zie vaak in mijn praktijk dat veel mensen niet kunnen of willen toegeven dat ze zelf onderdeel van het probleem zijn. De schuld wordt vaak bij de ander gelegd. Je moet dus bereid zijn om te kijken naar je eigen aandeel in het probleem in plaats van dat je ‘selectief’ leest.

Consumenten metaliteit

Wat ook een valkuil is, is dat onze samenleving gericht is op consumentisme. Mensen leren niet meer een werkelijke toewijding aan te gaan voor elkaar. Alles is vervangbaar. Die consumenten-mentaliteit is gevaarlijk, zeker als je gaat denken dat je beter verdient en dat je steeds maar weer een ‘beter, nieuwer, gaver model’ nodig hebt om gelukkig te worden. Het is belangrijk daar rekening mee te houden als je dit soort boeken leest. Wees je ervan bewust of je je schuldig maakt aan de gedachte: ik verdien het allerbeste. Alles moet perfect zijn, dat is niet realistisch. Relaties zijn soms keihard werken en daar moet je zelf ook aan willen bijdragen.

Werken aan jezelf

Als je echt met jezelf aan de slag wilt, raad ik de boeken van Gabor Maté aan. Zijn boeken gaan over die patronen die je kunt doorbreken. Maar een van de beste manieren om te werken aan jezelf: ga niet uit elkaar (als er niet iets heel ernstigs aan de hand is). Het loont veel meer als je samen heel hard aan de relatie werkt. Kijk na een halfjaar weer eens hoe je ervoor staat. Je kunt dan een veel wijzere keuze maken.”

10 populaire boeken over (zelf)liefde

  1. Liefdesbang, Hannah Cuppen
  2. Verslaafd aan liefde, Jan Geurtz
  3. Erotische intelligentie, Esther Perel
  4. De 5 talen van liefde, Gary Chapman
  5. Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, John Gray
  6. De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown
  7. Weg van liefde, Alain de Botton
  8. Waarom hij, waarom zij, Helen Fisher
  9. Toewijding, Elizabeth Gilbert
  10. Patronen doorbreken, Hannie van Genderen

Bron: RTL Nieuws

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.