relatie verbreken

Zelf online scheiden

Volgens De Raad voor Rechtsbijstand is het mogelijk om in de nabije toekomst volledig digitaal van elkaar te scheiden en daarom is er vernieuwde en geavanceerde versie van de site ’Rechtwijzer’ gelanceerd waarmee echtparen van a tot z digitaal uit elkaar kunnen gaan. Goed idee of niet? 

Nu barst het op internet van de aanbieders van snelle én goedkope online scheidingen. Maar volgens Liselotte Maas, deelprojectleider van Rechtwijzer, biedt de Raad voor Rechtsbijstand als enige de mogelijkheid aan echtelieden om samen online aan een dossier te werken en ondertussen ook digitale hulp en bijstand van professionals als mediators en juristen in te schakelen.

Digitaal overleg

Een proefversie is afgelopen jaar door 300 stellen doorlopen: „Via een dialoogvenster kan men met elkaar overleggen en afspraken maken over zaken als alimentatie, omgang met de kinderen en pensioen. Gaandeweg wordt alle benodigde informatie gegeven over de te behandelen onderwerpen en deelnemers zien steeds hoever ze al zijn. Doel is een kant-en-klaar scheidingsplan dat vervolgens door een advocaat bij de rechtbank kan worden ingediend.”

Kinderen?

Marsha Pinedo, drijvende kracht achter online ontmoetingspunt voor kinderen van gescheiden ouders Villa Pinedo, ziet dat er vooraf vaak te licht over de gevolgen van een echtscheiding wordt gedacht. „Vooral als er kinderen in het spel zijn. Dan kun je namelijk niet denken, even snel online scheiden dan ben ik tenminste eindelijk van die ander af. Want je raakt nooit ’af’ van die andere ouder van je kinderen. Integendeel, daar moet je juist heel veel afspraken mee maken.”

Verplicht eén keer aan tafel

Daarom vindt Pinedo dat scheidende ouders verplicht minimaal één keer samen aan tafel moeten zitten bij een professional op scheidingsgebied. „Scheiden gaat over emoties. Vaak over problemen die ouders zelf niet erkennen of niet willen erkennen. Een deskundige signaleert die spanning en kan de problemen benoemen. Heus, we zijn zelf ook reuze digitaal, Villa Pinedo heeft een online workshop ’Voor alle gescheiden ouders’. Maar je kunt echt niet álles in je leven via internet regelen.”

Wil je meer weten over online scheiden? Kijk dan eens op de website van Gezamelijk-Scheiden.nl.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.