alleen wonen

Wonen als city-solo

Klein maar fijn. Een keuken, een nette badkamer met douche en een woon- en slaapkamer ineen. Om de eettafel genoeg ruimte voor twee stoelen.  Dit is een voorbeeld van een woonvorm voor jonge alleenwoners. Een belangrijke pre hierbij is de betaalbaarheid. Het bedrag moet namelijk wel op te hoesten zijn door een single.

Huishoudens uit één persoon

Het aantal alleenstaanden stijgt al jaren in Nederland, maar een eigen woning ligt voor de meesten buiten bereik. Dit is vooral zichtbaar in singlestad Amsterdam. Hier bestaat 53 procent van de huishoudens uit één persoon. Niet alleen jonge singles hebben het moeilijk om voor het huidige koopaanbod in aanmerking te komen. Ook oudere alleenstaanden hebben het moeilijk op de koopmarkt, al hebben zij ook minder behoefte om te verhuizen.

Lange wachttijd

Met huren zijn de alleenwonenden zien beter af. De gemiddelde wachttijd voor sociale huurwoningen met een maximale huur van tegen de 700 euro is voor starters 8 jaar. Wie meer verdient dan de sociale huurgrens, 34,678 euro, betaalt op de particuliere muurmarkt al snel 1000 euro per maand. Verhuurders stellen inkomenseisen tot wel 5 keer de huurprijs. Dan heb je echt pech wanneer je net in scheiding zit.

Problemen woningmarkt in kwadraat

Voor eenpersoonshuishoudens spelen de problemen in de Nederlandse woningmarkt in het kwadraat. De Nederlandse woningmarkt is niet vraaggericht en houdt weinig rekening met demografische ontwikkelingen, volgens de Vereniging Eigen Huis. Degenen die kiezen wat er wordt gebouwd dat zijnde gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Deze kiezen nog steeds voor traditionele eengezinswoningen. Het zijn commerciële partijen en wat ze bouwen verkopen ze toch wel. Met het gevolg dat singles tevreden moeten zijn met tweede keus.

Man op zolder

Het gevolg hiervan is dat mensen in hun studentenwoning blijven zitten. In een te groot huis voor hun leeftijd. Het gebeurt ook dat ze onder één dak moeten blijven wonen met hun partner, met wie ze in scheiding liggen. Ook wel de man op zolder genoemd. Wanneer alleenstaanden toch een eigen woning bemachtigen betalen ze relatief veel meer dan tweeverdieners.

Singles blijven naar hoofdstad komen

Singles blijven echter toch naar de dure hoofdstad komen, om nooit meer weg te gaan. Zij zoeken daar werk en een partner maar ook een fijne woonomgeving. Voor singles is de stad hun woning. Hoe geliefder de buurt des te leuker het leven. Ze moeten dan genoegen nemen met een kleiner huis of een balkon, maar dat is dan het compromis dat ze moeten nemen.

Wonen als city-solo

Wat zou echter de ideale woonvorm zijn de Amsterdamse city-solo’s? Voor veel ouderen is een loft ideaal. Ouderen met hang naar collectiviteit zullen voor een hofje kiezen.  Geschieden ouders hebben weer hun eigen wensen. Naarmate het aantal alleenstaanden toeneemt zullen er meer verschillende soorten initiatieven moeten komen. Voorbeelden in Amsterdam zijn appartementen van De Studio, Villa Mokum en woningen aan het IJ à la Friends.  Het blijft voorlopig nog gericht op de hoofdstad.

Van aanbod naar vraaggericht bouwen

De echte verandering, volgens Vereniging van Eigen Huis, vereist een heuse cultuur omslag, namelijk van aanbod naar vraaggericht bouwen. Daarbij is ook een rol weggelegd voor singels zelf. Het zal een kwestie worden van doorzetten en de aandacht afdwingen. En dat zal niet makkelijk zijn. Je moet hierbij een bouwtraditie omver krijgen die nog niet open lijkt te staan voor dit soort zaken. Deze verandering kan nog tientallen jaren duren.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?