seks in de winter

Wintertijd: singles vaker op zoek naar relaties en seks

Het is iedere jaar hetzelfde liedje; wannneer de temperaturen dalen en de winterjassen en dikke dekens uit de kast gehaald worden, worden heel wat singles geconfronteerd met een dilemma: de koude temperaturen alleen doorstaan – en nog wat extra dekentjes in huis halen – of op zoek gaan naar iemand die hun voetjes warm houdt. De meeste kiezen voor dat laatste, en hier ontdek je waarom.

Binding in het winterseizoen

Altijd gedacht dat de warme temperaturen en overgoten zomerdagen bevorderlijk waren voor een relatie? Think again. Nu de dagen korter en de nachten koeler worden, beginnen pas de meeste singles op zoek te gaan naar een goed lief om de winter door te komen. In het Engels is daar zelfs een term voor uitgevonden: ‘cuffing season’, afgeleid van ‘handcuffing’, het Engelse werkwoord voor handboeien omdoen, omdat je jezelf in principe voor één seizoen aan iemand vastbindt.

Relatie en seks

Dat mensen meer op zoek gaan naar een relatie in de winter blijkt onder andere uit een onderzoek naar hoe vaak mensen relatiegerelateerde artikels opzoeken op Google. Zo was er een duidelijke toename te zien van zoekopdrachten over online daten in de wintermaanden, met een piek in januari. Ook uit Facebookgegevens blijkt dat mensen vaker in de winter hun status veranderen naar ‘in een relatie’ dan tijdens de zomer. Maar mensen zijn niet alleen vaker op zoek naar een relatie in de winter, ze zijn ook meer geïnteresseerd in seks. Google-zoekopdrachten naar porno pieken bijvoorbeeld ook tijdens de koudere maanden.

‘Goed gevoel’-stofje

Maar hoe komt dat nu dat we in de winter vaak meer interesse hebben om te daten? Daar blijken enkele biologische verklaringen voor te zijn. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het testosteronniveau van seizoen tot seizoen kan verschillen, met een piek bij de mannen tijdens de winter. Maar niet alleen onze hormonen schommelen door het jaar heen, er vinden ook een aantal veranderingen plaats in je hersenen waardoor je stemming verandert. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat je in de winter minder serotonine, ook wel gekend als het ‘goed gevoel’-stofje, aanmaakt doordat je minder wordt blootgesteld aan de zon. Dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van de winterblues, die je dan probeert te compenseren met een relatie.

Feestdagen

Maar het ‘cuffing’-seizoen wordt niet helemaal bepaald door biologische factoren. Voor sommigen is de gedachte om op de vele feestdagen – inclusief urenlange kerstdiners met telkens weer de vraag ‘En, nog geen lief?’ – alleen te moeten opduiken of de enige single te zijn, al reden genoeg om op zoek te gaan naar een partner. Uiteraard is het ook gewoon gezelliger om in de winter warm en dicht tegen iemand aan te kruipen dan tijdens een hittegolf. Mensen hebben dus verschillende redenen om in de winter ‘vastgeboeid’ te willen zijn aan iemand anders.

Happy singles

Gelukkig heb je wel nog wel even voor die feestdagen en gevreesde vriestemperaturen eraan komen en je je vingers moet onderwerpen aan de vele swipekrampen. En als je niet wil toegeven aan de druk om tijdens de winter samen te zijn met iemand, doe het dan niet. Happy single kan je immers tijdens elk seizoen zijn, ook op de kortste en koudste dagen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.