seks in de winter
16 November 2018

Wintertijd: singles vaker op zoek naar relaties en seks

Het is iedere jaar hetzelfde liedje; wannneer de temperaturen dalen en de winterjassen en dikke dekens uit de kast gehaald worden, worden heel wat singles geconfronteerd met een dilemma: de koude temperaturen alleen doorstaan – en nog wat extra dekentjes in huis halen – of op zoek gaan naar iemand die hun voetjes warm houdt. De meeste kiezen voor dat laatste, en hier ontdek je waarom.

Binding in het winterseizoen

Altijd gedacht dat de warme temperaturen en overgoten zomerdagen bevorderlijk waren voor een relatie? Think again. Nu de dagen korter en de nachten koeler worden, beginnen pas de meeste singles op zoek te gaan naar een goed lief om de winter door te komen. In het Engels is daar zelfs een term voor uitgevonden: ‘cuffing season’, afgeleid van ‘handcuffing’, het Engelse werkwoord voor handboeien omdoen, omdat je jezelf in principe voor één seizoen aan iemand vastbindt.

Relatie en seks

Dat mensen meer op zoek gaan naar een relatie in de winter blijkt onder andere uit een onderzoek naar hoe vaak mensen relatiegerelateerde artikels opzoeken op Google. Zo was er een duidelijke toename te zien van zoekopdrachten over online daten in de wintermaanden, met een piek in januari. Ook uit Facebookgegevens blijkt dat mensen vaker in de winter hun status veranderen naar ‘in een relatie’ dan tijdens de zomer. Maar mensen zijn niet alleen vaker op zoek naar een relatie in de winter, ze zijn ook meer geïnteresseerd in seks. Google-zoekopdrachten naar porno pieken bijvoorbeeld ook tijdens de koudere maanden.

‘Goed gevoel’-stofje

Maar hoe komt dat nu dat we in de winter vaak meer interesse hebben om te daten? Daar blijken enkele biologische verklaringen voor te zijn. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het testosteronniveau van seizoen tot seizoen kan verschillen, met een piek bij de mannen tijdens de winter. Maar niet alleen onze hormonen schommelen door het jaar heen, er vinden ook een aantal veranderingen plaats in je hersenen waardoor je stemming verandert. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat je in de winter minder serotonine, ook wel gekend als het ‘goed gevoel’-stofje, aanmaakt doordat je minder wordt blootgesteld aan de zon. Dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van de winterblues, die je dan probeert te compenseren met een relatie.

Feestdagen

Maar het ‘cuffing’-seizoen wordt niet helemaal bepaald door biologische factoren. Voor sommigen is de gedachte om op de vele feestdagen – inclusief urenlange kerstdiners met telkens weer de vraag ‘En, nog geen lief?’ – alleen te moeten opduiken of de enige single te zijn, al reden genoeg om op zoek te gaan naar een partner. Uiteraard is het ook gewoon gezelliger om in de winter warm en dicht tegen iemand aan te kruipen dan tijdens een hittegolf. Mensen hebben dus verschillende redenen om in de winter ‘vastgeboeid’ te willen zijn aan iemand anders.

Happy singles

Gelukkig heb je wel nog wel even voor die feestdagen en gevreesde vriestemperaturen eraan komen en je je vingers moet onderwerpen aan de vele swipekrampen. En als je niet wil toegeven aan de druk om tijdens de winter samen te zijn met iemand, doe het dan niet. Happy single kan je immers tijdens elk seizoen zijn, ook op de kortste en koudste dagen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hoe word je een Happy Single? 19 tips

Sommige mensen zijn van nature gelukkig alleen. Maar voor anderen is...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Liefdesexpert Ketelaar: vergeet de kroeg, ontdek de datingsite!

Liefdesexpert Carla praat ons bij over daten en de liefde vinden...

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Dit is dé reden waarom de allerleukste vrouwen single zijn tijdens de feestdagen

Misschien word je inmiddels stapelgek van de vraag, ‘Waar blijft jouw...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie