tevreden man

Willen single vrouwen downdaten?

Er zijn volgens het CBS inmiddels meer hoger opgeleide single vrouwen  (43 procent) in Nederland dan mannen (38 procent). Het wordt voor de single vrouw daarmee steeds lastiger een leuk, goed opgeleid exemplaar aan de haak te slaan. Alternatief: downdaten; een relatie aangaan met iemand die minder hoog opgeleid is dan jijzelf. Maar willen die single vrouwen dat wel?

Stofdoek

Natuurlijk moeten we niet generaliseren….  Er zijn heus vrouwen met een universitaire opleiding die het maar wat fijn vinden dat hun amper opgeleide man grotendeels thuis is voor de kinderen en met de stofdoek door het huis wappert. Maar ze zijn toch echt in de minderheid. Het merendeel zit hier namelijk niet op te wachten. En of het nu voortkomt uit schaamte (met een laagopgeleide man hoef ik écht niet aan te komen bij mijn vriendinnen of familie) of vanuit de behoefte zich intellectueel gezien uitgedaagd en begrepen te voelen, of dat er een materiële behoefte aan te grondslag ligt (twee universitair geschoolden leiden doorgaans een luxe leven) ; de kans dat een hoog opgeleide vrouw een relatie aangaat met een loodgieter, vuilnisman of bakker is ook anno 2017 nog altijd niet echt realistisch.

Hoe zit het met de mannen

Hoogopgeleide mannen daarentegen hebben er veel minder moeite mee een vrouw te daten die lager opgeleid is dan zijzelf. Reden? Zij vinden het simpelweg veel minder belangrijk. Als ze leuk is, gezellig, aardig, er goed uitziet, hij zijn ei bij haar kwijt kan en met haar kan verschijnen op feestjes en borrels dan is het al gauw goed. Ook hier willen we natuurlijk niet alle mannen over één kam scheren, maar door de bank genomen kunnen we wel stellen dat mannen minder kritisch zijn dan vrouwen. Zeker als het gaat om opleidingsniveau. Van hen hoeft die vrouw niet zo nodig een eigen carrière. Heel eerlijk… nogal wat mannen vinden het stiekem maar wat fijn dat het huis aan kant is en het eten op tafel wanneer ze thuiskomen zo bleek een paar jaar geleden nog uit onderzoek van Singlessite.nl. Alleen zullen ze hier niet zo snel voor uitkomen. Zéker niet tegenover de carrièrevrouw.

Vrouw aan de man

Hoe die hoog opgeleide vrouwen toch aan de man komen? Dat is niet alleen de vraag maar voor die single vrouwen ook een serieuze uitdaging! Je moet als goed opgeleide single vrouw meer in huis hebben dan alleen je universitaire bul. Ook nog in het bezit van een aantrekkelijk uiterlijk, een spontaan karakter, wat spaarcenten en een eigen huis of appartement? Dan scoor je ongetwijfeld extra punten bij de hoog opgeleide single man. De heren hebben nou eenmaal een grotere visvijver. Niet in de laatste plaats omdat voor hen dat opleidingsniveau weer niet zo’n issue is…

Eén treetje lager

Overweeg je uit pure ‘wanhoop’ om dan toch te gaan daten met iemand die lager opgeleid is? Beperk jezelf dan tot één trede lager op de intellectuele opleidingsladder. Dat verschil in niveau is volgens experts nog overbrugbaar en zorgt ervoor dat relatie kans van slagen heeft. Want wanneer de verliefdheid verdwijnt moet er nog wel de mogelijkheid zijn om een ‘goed gesprek’ met elkaar te voeren. De kans op een echtscheiding is groter wanneer partners teveel (lees twee treden) in opleidingsniveau verschillen. Zegt men. In de singlesmarkt zien we al jaren dat singles graag gelijkgestemden ontmoeten. Niet voor niets zijn de datingsites voor HBO / WO singles en reisorganisaties die speciale HBO+ singlereizen aanbieden uitermate populair.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.