vind je liefde met valentijn

Wil jij wél die tweede date? Maak de verbinding!

Door Hans Gierkink & Meinou Lambeck, singlecoaches

Regelmatig komen mannen en vrouwen in onze coachingspraktijk waarvan je zo op het eerste gezicht denkt “Wat kom jij hier nu doen?”. Ze zien er heel goed uit, hebben een vlotte babbel en hebben hun leven goed op orde . Een eerste date krijgen is geen enkel probleem. Ze zetten hun foto op een datingsite en de verzoekjes stromen binnen. Of ze gaan naar een leuk feest en ze krijgen alle aandacht. Maar toch lukt het ze maar zelden om naar ronde twee te komen, die tweede date. Vaak krijgen ze te horen dat het wel gezellig was, maar de klik ontbrak of een of ander vaag excuus waar ze niets mee kunnen.

In een eerder artikel over “Hoe krijg je wel die tweede date” gingen we vooral in op de basis. Hier komen we in de alinea hieronder nog kort op terug. Daarnaast is één van de belangrijkste zaken echt verbinding met de ander te maken. Dat doe je vanuit je gevoel. Die “ongrijpbare” klik heeft hier veel mee te maken. Geen gevoel van verbinding, geen klik!

Doe de basis dingen goed

Om een tweede date te krijgen moet je in ieder geval op een paar basis dingen letten. Zo is de eerste indruk die je op de ander maakt van cruciaal belang. Veel singles beslissen al in de eerste 60 seconden of ze de ander leuk vinden. Zorg dus dat je er goed verzorgd uitziet. Geef een stevige hand, kijk de ander goed aan en laat je allercharmantste glimlach zien. Verder is het vooral belangrijk echte, oprechte interesse in de ander te hebben. En als het je dan ook nog lukt om wat lol en humor in te brengen, is dat helemaal mooi meegenomen. Daarnaast hebben we het gehad over het laten zien van je kwetsbare kant. Hier gaan we in dit artikel verder op in.

Als mensen hun masker af doen slaat de vonk veel sneller over
Het beste moment om “de vonk” over te laten slaan, is als twee mensen hun masker afdoen en muurtjes laten zakken. Dus als mensen even echt helemaal zichzelf zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als mensen iets onverwachts meemaken en even helemaal uit hun normale doen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat een man in het restaurant een man een vrouw met een kop koffie omver loopt. De man schaamt zich, biedt zijn excuses aan, wil de schade weer ongedaan maken. De vrouw is verstoord, voelt zich opgelaten en weet niet zo goed hoe met de situatie om te gaan.

Als je vanuit een hoekje in het restaurant het hele tafereel bekijkt, zie je dat ze op dat moment even helemaal zichzelf zijn. Ze doen zich niet beter voor dan ze zijn en laten ook hun echte emoties zien. En juist dat maakt ze aantrekkelijk voor elkaar.

Maak de verbinding!
Helaas werkt het niet om nu maar alle leuke mannen en vrouwen omver te lopen in een restaurant, want dan is het onverwachte en spontane eraf. Wat wel werkt is om tijdens die eerste date de verbinding met de ander te maken. En dat doe je niet door het alleen maar over koetjes en kalfjes of over je werk te praten. De echte verbinding maak je door echt iets van je zelf te laten zien, je gevoel en je emoties te tonen. Dat doe je door je kwetsbaar op te stellen.

Waarom is het tonen van gevoel en kwetsbaarheid zo belangrijk?
Het tonen van die kwetsbaarheid is zo belangrijk omdat de ander op zoek is naar vertrouwen. Vanuit de oertijd zijn onze hersenen nog zo geprogrammeerd dat we bij iemand die we niet kennen, altijd eerst checken of die ander wel te vertrouwen is. Je wilt te allen tijde voorkomen dat die ander je met zijn knuppel een klap verkoopt. Dat vertrouwen wordt in onze moderne tijd vooral opgebouwd als we zien wie die ander echt is, als we ook zijn of haar kwetsbare kant te zien krijgen. Daarom is het zo belangrijk dat je tijdens je eerste date ook iets van je gevoel en kwetsbaarheid laat zien.

Help! Hoe doe ik dat dan?
Vrouwen laten van nature veel meer dan mannen hun gevoel zien, maar zijn soms zo gekwetst dat ze er heel voorzichtig mee zijn geworden. Maar in onze maatschappij hebben vooral veel mannen de boodschap meegekregen dat ze stoer en sterk moeten zijn en hun gevoel niet mogen laten zien. En sommigen hebben dat wel heel letterlijk genomen.

Soms vragen we zo’n man wel eens om een gebeurtenis te vertellen waar hij veel verdriet van heeft gehad. Als hij dat doet, dan komt het over als een feitelijk verslag van een saaie wandeling door een woonwijk van een Oostblok stad. Als je geen Nederlands zou kunnen verstaan, dan had je nooit kunnen raden dat het om de begrafenis van zijn moeder ging. We moeten dan moeite doen om de aandacht erbij te houden.

Begin met voelen
Een techniek die goed werkt om het gevoel in zo’n situatie wel over te brengen, is om eerst een fijne of minder fijne gebeurtenis, waar veel emoties bij kwamen kijken, weer voor de geest te halen. Stel je voor dat je weer op die plek bent. Zie de mensen om je heen, hoor wat ze zeggen, snuif de geuren op. En vooral, voel weer wat je toen voelde. Ga vervolgens met je aandacht naar dat gevoel van toen. Vertel de ander dan vanuit dat gevoel je verhaal. Wat je ervaarde, voelde en beleefd hebt. Als je dat doet, dan kan zelfs een verhaal van de ander over de ontdekking van een klein bloemetje in het plantsoen van een vinex wijk je heel erg raken. Dan maak je de verbinding en leg je de basis voor de klik.

Kwetsbaarheid tonen tijdens de eerste date
Dit is slechts één van meerdere technieken om meer je gevoel te laten zien. In de praktijk is het niet altijd makkelijk om bovenstaande op je date meteen toe te passen, zeker niet als je het niet gewend bent. Maar oefening baart kunst. En tot die tijd kun je je wel voornemen om iets van je gevoel kenbaar te maken. Er is niets mis mee om te zeggen dat je het afspreken best spannend vond. Ook helpt het om tijdens een vervolgdate een spannende activiteit te ondernemen, in plaats van alleen een drankje of een hapje. Hiermee kun je het hetzelfde effect krijgen als eerder omschreven omverloop-incident!

Hoe kunnen wij je helpen? Om te zorgen dat je optimaal voorbereid bent voor het daten hebben wij de workshop “Daten in een Oog en Blik”  ontwikkeld. Hier leer je in de praktijk hoe je de verbinding kunt leggen en nog heel veel andere zaken die belangrijk zijn bij het daten.

Bron: Singlecoaching

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam