Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

Het vaakst gehoorde en tegelijk ook minst behulpzame datingadvies allertijden – wat je ongetwijfeld al duizend keer gehoord hebt van je ouders of hebt gelezen in de blaadjes en zelfhulpboeken – is ‘wees gewoon jezelf’. Dit werkt gewoon niet in de echte wereld! In het zenuwslopende datingwereldje draait alles om die eerste goede indruk. En dat is bij speeddaten niet anders.

Zelfs een vaste partner leert je minst flatterende trekjes pas gaandeweg kennen. Je kunt van je date toch niet verwachten om je héle persoonlijkheid in één keer te moeten verwerken? Dat moeten ze toch verdienen. En is het niet gewoon spannender als het in het begin allemaal wat mysterieus blijft?

Zelfvertrouwen is meest sexy eigenschap

Wanneer het aankomt op daten is zelfvertrouwen een van de meest sexy eigenschappen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je date na date van een koude kermis terugkomt, zakt je de moed vanzelf in de schoenen. Barst jij van de zenuwen voor een date? Niet getreurd. Dan pas je perfect in het hokje ‘normaal’.

Methodes om je zelfvertrouwen op te krikken

Gelukkig zijn er enkele wetenschappelijk beproefde methodes om je zelfvertrouwen een beetje op te krikken. Of om te veinzen dat je blaakt van het zelfvertrouwen (zonder over te komen als een over het paard getild paard). Dat is precies wat je nodig hebt om je kansen tijdens het speeddaten te vergroten.

Draag iets wat je zelf leuk vindt

De kleren maken de man en dat geldt zeker ook voor vrouwen. Kleed je stijlvol en kies een kleur (of kleuren) die je een goed gevoel geven. Dikke, opvallende patronen, heldere kleuren en glinsters, wanneer smaakvol gedragen, schreeuwen zelfvertrouwen uit. Draag geen stropdas als je daar ter plekke claustrofobie van krijgt en laat die stiletto’s voor een andere keer als je bang bent om te struikelen. Kies wel iets vlot, iets dat je flatteert en een beetje van je persoonlijkheid toont.

Verzorg je haar

Er van kop tot teen goed uitzien, geeft je zelfvertrouwen een boost. Wat doet je voelen als een rock-of Hollywoodster? Is dat je nagels lakken, een spray tanning of je tanden witten? Wat ook werkt voor jou, doe het! En herinner je jezelf er nog eens aan hoe goed je eruitziet wanneer je in de spiegel kijkt voor je de deur uitgaat. Het klinkt een beetje raar, maar niemand ziet je en niemand komt het ooit te weten.

Een vleugje aftershave of parfum doet wonderen

Een lekker geurtje doet wonderen en het geeft je automatisch een air van zelfzekerheid. Parfum is letterlijk zelfvertrouwen in een flesje. Volgens een studie voelt 90 procent van de vrouwen zich zelfzekerder wanneer ze zich met reukwater besprenkelen.

Maar het gaat verder. Een andere studie testte dit idee bij een groep mannen. De ene groep kreeg een placeboluchtje, terwijl de andere groep aangewezen was op hun lijfgeur. Dan moesten de mannen een video opnemen van zichzelf, die vrouwen dan achteraf moesten beoordelen. Mannen in de placebogroep hadden meer zelfvertrouwen dan de andere mannen. Vrouwen beoordeelden de mannen in de placebogroep ook als zelfzekerder vanwege hun lichaamstaal!

Werk aan die verpletterende eerste indruk

De meeste mensen vormen zich tijdens de eerste seconden een idee over iemand. Mis je kans tijdens het speeddaten niet. Oefen een heldere, eenvoudige en warme begroeting, zoals “Hoi, mijn naam is … Aangename kennismaking!”

Vergeet niet te glimlachen (met je mond én met je ogen). Vermijden van oogcontact, een kin die naar je borst wijst of je hoofd letterlijk laten hangen, zijn signalen die wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kan allemaal best schattig zijn wanneer het elegant en met een natuurlijke flair wordt gedaan. Maar niet iedereen is een geboren Ross Geller van Friends, dus houd het best op open lichaamstaal om meer zelfvertrouwen uit te stralen.

Drink met mate

Drink niet teveel voor de date of tijdens het speeddaten. Jezelf moed indrinken, is niet hetzelfde als vertrouwen tanken. Eentje om de tongen los te maken, is oké, maar als je tipsy bent flap je er algauw dingen uit waar je later spijt van krijgt.

Wees positief!

Je fantasie is iets heel krachtigs en een techniek om de dingen een beetje te beïnvloeden, in welk aspect van het leven je het ook toepast. Beeld je nooit de doemscenario’s van een horrordate in. Ban negatieve gedachten. Herinner jezelf eraan om je vrolijke zelf te zijn en dan komen die positieve vibes vanzelf. En dat straal je dan ook uit!

Stel open vragen

Wanneer je speeddate iemand is die echt van de buiten houdt, zou je kunnen doen alsof je groene vingers hebt (hoewel je nog nooit een gieter hebt vastgehad). Dit is misschien niet altijd de slechtste tactiek, maar vroeg of laat val je toch door de mand.

Er is echter een simpelere manier om zelfzekerder over te komen: neem de touwtjes van de conversatie in handen en stel zelf een heleboel vragen. Mensen houden ervan om over zichzelf te praten en op die manier moet je niet onbeholpen doen alsof je van alle markten thuis bent.

Stel ook open vragen. Vraag dus niet alleen naar het wat, maar ook naar het waarom. Dus niet: “Hoe vaak ga jij kitesurfen?’, maar ‘Hoe voelt het om te paragliden?’

Je wil vooral ook vragen stellen die gedetailleerde antwoorden en emoties uitlokken. Die antwoorden gebruik je dan voor nog meer inspirerende vragen en om zo hopelijk een vervolgdate uit de brand te slepen. Niets zo aantrekkelijk als oprechte nieuwsgierigheid!

Geniet van je date, maak plezier!

Speeddaten kan natuurlijk in de grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, maar overal door het land worden speeddates georganiseerd. Zo is er regelmatig een speeddate in Eindhoven, maar ook in bijvoorbeeld Nijmegen en Breda. Het belangrijkste bij speeddaten is vooral ook plezier maken. Als je constant zit te tobben over wat je date van je denkt, ben je verkeerd bezig. Denk eraan dat je dates ook maar gewone stervelingen zijn en misschien minstens zo nerveus zijn als jij. Dus geniet van de ervaring, adem diep in en uit en toon gemeende interesse in het verhaal van je gesprekspartner.

De beste manier om je beste zelf te tonen, is door gewoon altijd je beste zelf proberen te zijn en dus niet alleen tijdens het (speed)daten.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Vijf tips voor de perfecte date
By danny@db-online-marketing.nl ·
2 oktober 2023

Indruk maken op je date: Tips voor een succesvolle eerste indruk

Zo kies je de juiste parfum voor een eerste date
By Redactie ·
29 mei 2023

Zo kies je de juiste parfum voor een eerste date

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen