italiaanse man aanrekkelijk

Wetenschap buigt zich over monogame mannen

Vanuit een biologisch perspectief valt monogamie moeilijk te verklaren. Hoe meer seksuele partners een man heeft, hoe groter de kans op een toekomst voor zijn genetisch materiaal. Waarom zijn er dan toch trouwe mannen? Deze fascinatie is menig onderzoek waard.

De sleutel tot monogamie

De sleutel tot een monogame man schuilt volgens een professor in de werking van oxytocine, beter bekend als het knuffelhormoon. Bij het eerste intieme contact met je partner stroomt er heel veel dopamine en oxytocine door je lijf. Hierdoor ontstaat een link tussen het beloningssysteem in de hersenen en de fysieke kenmerken van je wederhelft.

Oxytocine

In een experiment werd de hersenwerking van twintig mannen met een vaste relatie van minstens twee jaar in kaart gebracht. Ze moesten vooraf allemaal een neusspray gebruiken met oxytocine of een placebo. Vervolgens kregen ze foto’s te zien van hun eigen partner en een aantal andere vrouwen. Onder invloed van oxytocine werden twee hersenregio’s geactiveerd die zorgen voor plezier en beloning. Dit was echter alleen het geval bij het zien van de eigen partner. In confrontatie met foto’s van andere vrouwen werden die gevoelens zelfs onderdrukt.

Monogamie

‘Seksuele monogamie is in feite behoorlijk kostbaar voor de man, dus moet er wel een mechanisme bestaan dat mannen en vrouwen aan elkaar bindt, althans toch voor een bepaalde periode. Niet toevallig zijn gevoelens van beloning de sterkste motivatie voor menselijk gedrag’, verklaart Hurleman.

Stimulans

Kussen, knuffelen, strelen, vrijen, elkaar in de ogen staren en hand in hand wandelen, zijn stuk voor stuk handelingen die de aanmaak van oxytocine stimuleren. Wanneer koppels na verloop van tijd minder intiem worden, takelt ook de link tussen beloning in de hersenen en je wederhelft af. Het verband met overspel is uiteraard snel gelegd. ‘Ik denk dat het de enige reden is dat we knuffelen en elkaar zoveel aanraken. Het is het mechanisme dat oxytocinewaarden hoog houdt binnen relaties’, klinkt het besluit.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.