eenzaamheid

Werken aan jezelf helpt bij geluk in de liefde

Veel mensen denken dat het hebben van geluk, liefde en succes in het leven afhangt van zaken waar het henzelf aan ontbreekt. Je moet het liefst aantrekkelijk, jong, intelligent, grappig ÉN succesvol zijn wil je een leuke partner vinden of überhaupt gelukkig zijn.. en hier gaat het mis.

Zelfwaardering

Bij een negatief zelfbeeld twijfel je vaak aan jezelf. Constant vraag je je af of het wel goed is wat je doet, of je er wel goed uitziet, of je wel de juiste beslissing hebt genomen en wat anderen van je vinden. Kortom: Er heerst een gebrek aan zelfwaardering.

Eigenschappen

Een slecht zelfbeeld wordt door een aantal dingen opgewekt, namelijk: Vergelijken, een selectieve focus op eigenschappen en de periode waarin je je bevindt. Het zelfbeeld dat je hebt heeft alles te maken met hoe jij jezelf vergelijkt met anderen. Zonder vergelijken zou je niet eens weten wie je zelf bent. Daarnaast komen in sommige periodes in je leven bepaalde eigenschappen meer naar voren dan normaal. Hierdoor ben je geneigd je selectief op één of enkele eigenschappen te focussen, omdat je deze op dat moment opvallen of nodig hebt. Op zo’n moment heb je geen helder beeld van jezelf. Door gebrek aan zelfvertrouwen interpreteer je een afwijzing vaak verkeerd. Meestal wordt namelijk iets wat jij onderwaardeert aan jezelf vanzelfsprekend (maar onterecht) als “DE reden” voor een afwijzing gezien.

Vicieuze cirkel

Een afwijzing veroorzaakt vaak een vicieuze cirkel. Je voelt voelt je nog onzekerder na afwijzing, je stelt je onzeker op en de selectieve focus op je eigen minpunten wordt vergroot. Uiteindelijk is de angst voor een afwijzing een groter probleem dan de minpunten zelf. Dit alles zorgt ervoor dat een volgend contact moeilijker verloopt.

Wat doe je eraan?

Het is belangrijk dat je een realistische en functionele kijk op jezelf hebt. Focus je op meerdere eigenschappen en niet op een bepaalde selectieve eigenschap of een bepaalde gebeurtenis. Doe vaker dingen waar je trots op bent en waar je energie van krijgt. Dit maakt het mogelijk te leren van je fouten in plaats van te verstijven. Stop ook met vergelijken, maar waardeer anderen zonder jezelf daarbij naar beneden te halen. Geef jezelf regelmatig complimentjes en accepteer jezelf. Pas als je dat doet ben je klaar voor een relatie.

Bron: Parship

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam