geldzaken

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

Is het huwelijk van jou en je partner op de klippen gelopen? Dan besluiten jullie waarschijnlijk om te scheiden. Sommige mensen doorlopen het proces bij een echtscheiding zonder problemen, maar dit lukt lang niet altijd. Er zijn zelfs koppels die elkaar het leven behoorlijk zuur kunnen maken in aanloop naar een scheiding. In dat geval spreken we ook wel van een vechtscheiding. Komen jullie er samen niet uit? Dan wil je mogelijk de hulp van een jurist inschakelen. Maar welke juridische hulp kun je eigenlijk krijgen bij een echtscheiding? Wij vertellen je hier in deze tekst meer over.

Mediator
Een mediator is geen jurist, maar toch willen we dit hier kort benoemen. Als jij en je (ex-)partner moeite hebben om onderling dingen met elkaar te regelen, kan een mediator de oplossing zijn. Het grote voordeel van mediation is dat jullie de kans krijgen om problemen te bespreken en meningsverschillen uit de wereld te helpen. Dit gebeurt onder begeleiding van een mediator. Dit zorgt er vaak voor dat alle belangrijke zaken goed geregeld worden. Een mediator bemoeit zich niet met de afspraken, want dit is iets waar jullie zelf uit moeten komen. Wanneer mediation zijn vruchten afwerpt, hoef je geen juridische hulp in te schakelen bij een echtscheiding.

Advocaat
Om een echtscheiding definitief te maken, kun je niet om een advocaat heen. Er moet namelijk een ‘Verzoek om echtscheiding’ ingediend worden bij de rechtbank en dit kan alleen door een advocaat in de armen te nemen. Toch zien we vaak dat er al (veel) eerder een advocaat ingeschakeld wordt. Dit gebeurt vooral als twee mensen niet meer door één deur kunnen. Een advocaat moet dan helpen om de echtscheiding in goede banen te leiden. Het kan zelfs voorkomen dat beide partijen een eigen advocaat inschakelen voor een echtscheiding. Er is dan vaak veel meer tijd nodig om de scheiding te regelen, waardoor je logischerwijs ook meer geld kwijt bent.

Rechter
Een huwelijk moet altijd ontbonden worden door een rechter. Dit is niet alleen het geval als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, maar ook wanneer jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn. Is er sprake van een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je het huwelijk alleen via de rechter te laten ontbinden als jullie kinderen hebben die jonger dan 18 jaar zijn. Wanneer jullie er gezamenlijk niet uitkomen, is een gang naar de rechter ook onvermijdelijk. Een rechter zal in dat geval een beslissing nemen over zaken waar jullie samen niet uitkomen.

Vergoeding juridische hulp bij scheiding
Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je mogelijk dat je verzekerd bent voor rechtsbijstand bij scheiding. Helaas is dit niet het geval. Conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan vallen namelijk buiten de dekking van deze verzekering. Je kunt desondanks wel juridische hulp inschakelen, maar de kosten zijn dan voor eigen rekening. Er zijn ook mensen die een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict. Dit heeft geen zin, want de meeste verzekeraars werken namelijk met een wachttijd. Hierdoor heb je de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering geen recht op juridische hulp.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?