We kennen ze allemaal: de slimmerik die tijdens een tv-quiz even fanatiek meedoet, de sportfanaat die tegen zijn scherm staat te schreeuwen, of de betweter die tijdens de film al verklapt wie er achter de deur staat. Volgens onderzoek kunnen televisie fans dan ook onderverdeeld worden in zes groepen. Nieuwsgierig tot welke jij behoort?

Voor het onderzoek maakte een lichaamsexpert van de Bournemouth University op basis van onze gewoontes een onderverdeling van zes types televisiekijkers. Daarvoor analyseerde ze het gedrag van de deelnemers terwijl ze naar komedies, drama’s, horrorfilms, thrillers en programma’s voor kinderen keken. Daarnaast werd aan de 500 mensen ook gevraagd om een dagboek bij te houden en werd hun hartslag gemonitord.

De slogger

De slogger, ook wel de sofa blogger, gaat wel degelijk op in wat er op het scherm gebeurt, maar deelt meteen nadien wel zijn of haar mening op sociale media, waardoor er een overlapping ontstaat. Dat impliceert dat ze gericht zijn op een snelle bevrediging en het belangrijker vinden om als eerste te reageren op een nieuwe show dan deze effectief te bekijken.

Opgepast! Hoewel het lijkt alsof dit gedrag je plezier net vergroot, kan het je kijkervaring net verminderen, omdat je niet met de volle aandacht kijkt. Daarom kijken sloggers beter naar shows die niet té ingewikkeld zijn.

De bankvlinder

Deze kijkers zitten liefst in groep op de bank, zodat ze simultaan hun gedachten en emoties met elkaar kunnen delen. Deze mensen vinden sociaal gezelschap essentieel om van het televisiekijken te kunnen genieten. Bovendien is het tv-kijken voor hen ook een manier om banden te smeden met de anderen naast hen op de bank.

Samen zulke ervaringen delen kan leiden tot een gevoel van veiligheid, maar ook een lichte vorm van euforie, met name als de programma’s dramatisch of spannend genoeg zijn zodat we adrenaline aanmaken. Het is echter niet de televisieshow op zich die hen gelukkig maakt, maar het plezier van er samen over te praten.

Het sofa showbeest

Deze televisiefans zijn bijzonder actief. Dit gedrag stamt af uit onze kindertijd, toen we onze favoriete personages en helden achteraf zelf naspeelden. Het sofa showbeest leeft zich nog steeds heel erg in in de personages, waardoor ze soms heel erg emotioneel kunnen worden.

Eerlijk toegeven, is er iemand die niet gehuild heeft bij ‘De Leeuwenkoning’? Hoewel we weten dat het niet echt is, voelen we toch oprechte emoties. Televisiekijken wordt dan een vorm va escapisme waarbij we de gevoelens van de hoofdpersonages zelf ook voelen.

De programmafan

Hoewel het tegenwoordig bijna makkelijker is om uitgesteld televisie te kijken, houdt de programmafan er net van om alles op het moment van uitzenden te bekijken. Ze houden van de zekerheid om af en toe de televisie hun leven te laten overnemen. Een aflevering missen? Dramatisch!

Deze groep houdt van regels, en de standvastigheid van de televisiegids biedt hen een manier om om te gaan met de chaos van het familieleven en de stress op het werk. Televisiekijken betekent dat ze hun eigen leven eventjes op pauze kunnen zetten. Rust.

De televisie coach

Het prototypische voorbeeld van deze groep is de sportfan, die zijn enthousiasme nauwelijks kan verbergen tijdens het kijken van een wedstrijd. De adrenaline en de hartstocht zorgen dat de televisiekijker even tijd en plaats vergeet en zich net in het stadion waant.

Tegenwoordig weten veel hedendaagse programma’s hetzelfde effect teweeg te brengen. Shows zoals ‘The Voice’ en ‘K3 zoekt K3’ verwachten medewerking van de kijkers om te bepalen wie door mag en wie naar huis moet, waardoor mensen thuis ook erg zullen meeleven.

De beschermer

Deze televisie fan kijkt vooral passief. In veel families is het de gewoonte dat de kinderen stil zijn wanneer de mama of de papa hun favoriete programma bekijken, en dat gedrag kunnen we soms meenemen in ons eigen kijkgedrag later.

Zo voelen sommige mensen schaamte wanneer ze emoties voelen opkomen bij een programma en zullen ze proberen hun tranen te verbijten om toch maar niet als ‘softie’ over te komen.