Wel of niet sporten met een kater?

Barbecues, tuinfeestjes, gezellige terrassen: de kans dat je op een zwoele vakantieavond nét iets te diep in het glaasje kijkt, is niet ondenkbaar. Maar wat als je de volgende ochtend in de fitnesszaal wordt verwacht? “Dan kan je beter thuisblijven”, zegt sportvoedingsexpert Stephanie Scheirlynck. “Het is een mythe dat sporten helpt tegen een kater.”

Vochttekort

“Onder invloed van alcohol ontstaat een vochttekort in de hersenen, want alcohol is vocht afdrijvend”, zegt Stephanie. “Je hersenen komen daardoor direct tegen je schedel aan te liggen, wat de typische katerhoofdpijn veroorzaakt. Door te sporten verlies je nog méér vocht via je zweet, waardoor je kater alleen maar zal verergeren. Alcohol wordt niet opgeslagen in een of ander orgaan, maar dringt letterlijk overal door in het lichaam en beïnvloedt alle weefsels en organen.

Alcohol afbreken

Het klopt niet dat atleten omwille van hun inspanningen de alcohol sneller afbreken dan niet-sporters. Fysieke inspanning verandert helemaal niets aan het verwerkingsproces van alcohol. Na een nachtje feesten kan je dus maar beter je sportsessie overslaan en veel water drinken.”

Champagne

Dat betekent ook niet dat je als atleet nóóit iets mag drinken. “Er is een verschil tussen één of twee glaasjes wijn nuttigen en een hele bak bier achteroverslaan. Als renners in de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld een rit winnen, drinken zij ook een glaasje champagne. Maar alcohol werkt niét om beter te presteren, integendeel zelfs. Het vermindert je kracht en uithoudingsvermogen en veroorzaakt verzuurde spieren. Voor je lichaam heeft het alleen negatieve gevolgen. Niet doen, dus.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.