afvallen in de overgang

Wel of niet ontbijten: zo (on)gezond is het

Het is zo snel gebeurd: s ’morgens vroeg blijven we al snel net iets te lang liggen en dus moeten we ons uiteindelijk ontzettend haasten om zo snel mogelijk de deur uit hollen. Dat ontbijt? Dat schiet er dan al snel bij in. Maar hoe (on)gezond is dat nu eigenlijk?

Of je het ontbijt nu wel of niet mag overslaan, daarover blijven de meningen verdeeld. Volgens voedingsdeskundige Marijke Berkenpa is het best oké om het ontbijt eens over te slaan, terwijl een andere experte, Katty Uytersprot, het ontbijt net essentieel acht om fit en energiek de dag door te komen. Doe vooral wat voor jou het beste werkt, maar het is wél een feit dat wel of niet ontbijten een bepaald effect heeft op ons lichaam.

  1. Weg energie

Omdat we ‘s nachts doorgaans niet eten (dat ommetje langs de kebabzaak na een nachtje feesten niet meegerekend), moet ons lichaam onze energiereserves aanspreken. En die moeten weer aangevuld worden voor we echt goed kunnen functioneren. Voeding is brandstof voor ons lichaam, en zonder komt dat motortje wel heel erg traag op gang.

  1. Minder verbranding

Niet alleen dat energiepeil laat te wensen over, ook wie dat ontbijt overslaat om zo wat af te vallen, heeft het bij het verkeerde eind. Niet ontbijten zorgt er namelijk voor dat de verbranding minder efficiënt verloopt, waardoor onze metabole functies achteruitgaan. En dat betekent niet alleen dat we wat suffer en minder geconcentreerd zijn, maar ook dat onze stofwisseling trager verloopt, waardoor we de volgende maaltijden en snacks gemakkelijker gaan opslaan als energie. Resultaat? Extra kilootjes. En dat was nu net niet de bedoeling.

  1. Slechte gewoontes

Volgens een studie van de universiteit van Helsinki zouden mensen die het ontbijt vaak overslaan ook meer roken, drinken en minder sporten. Geen goed nieuws voor onze gezondheid dus. “Mensen die ‘s ochtends goed ontbijten, hebben doorgaans een beter eetpatroon en een stabieler gewicht,” aldus diëtist Emer Delany. Al is dit waarschijnlijk eerder een kip-of-eikwestie. Wie een goed ontbijt belangrijk vindt, zal sowieso al geneigd zijn om betere keuzes te maken op het vlak van gezondheid.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!