Eén keer in de twee tot drie maanden, of zelfs helemaal geen seks. Het overkomt heel veel mensen en dit is een drijvende kracht achter vreemdgaan. Zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van AshleyMadison.com.

Hoe is het gesteld met religie?

Aan het onderzoek van AshleyMadison.com, de datingsite voor vreemdgangers, namen 105.265 mensen uit 24 landen deel. Daarvan waren er 1.000 Nederlands. De gemiddelde leeftijd voor mannen is 39 jaar, voor vrouwen 34 jaar. Van de mannen heeft 84% een vaste relatie of is getrouwd tegen 88% van de vrouwen.

Het onderzoek met de naam Het Brandende Kruis: Wereldwijde Inzichten in Geloof en het Zondige Vlees had tot doel uit te zoeken hoe het met religie is gesteld onder de leden.

Seks met eigen partner

Eén van de vragen die voorgelegd werd, was hoe vaak men seks had met de eigen partner. De uitkomsten zijn schokkend te noemen. Wereldwijd heeft 35% van de mannen en 36% van de vrouwen slechts eens in de twee tot drie maanden seks met hun partner. In Nederland is dit zelfs nog hoger met 42% van de mannen en 36% van de vrouwen.

Situatie van seksloze relatie

Globaal bevindt 13% van de mannen en maar liefst 18% van de vrouwen zich in de situatie van een seksloze relatie. In Nederland is dat volgens de cijfers iets lager maar toch wordt er bij 11% van de heren en 8% van de dames thuis niet gevreeën. De Canadese mannen komen het meest tekort. Daarvan geeft 21% aan nooit seks te hebben met hun partner. Amerikaanse vrouwen spannen de kroon. Daarvan staat 22% volkomen droog.

Men zoekt elders

“Wanneer thuis de liefde niet meer wordt geconsumeerd, zoekt men dit elders. Dat is logisch,” zegt Dr. Eric Anderson, seksuoloog en schrijver van het boek The Monogamy Gap: Men, Love, and the Reality of Cheating en Chief Scientific Officer bij AshleyMadison.com: “Vaak houdt men zielsveel van de eigen partner en wil deze zeker niet verlaten, maar komt wel serieus emotioneel tekort. Praten erover gaat meestal niet. Een affaire kan dan soelaas bieden.”

Stillen seksuele behoefte

Met de affaire partner doet het gros van de ondervraagden (48% van de mannen en 41% van de vrouwen) in Nederland het twee keer per maand. Dat is op zich ook weinig. “Dat kan er ook op duiden dat het vreemdgaan enkel en alleen gebeurt om een seksuele behoefte die niet (meer) aanwezig is binnen de eigen relatie te stillen,” zegt Dr. Anderson. “Een website als AshleyMadison.com kan mensen bij elkaar brengen die beiden die behoefte hebben én missen. Dat kan veel emotionele winst opleveren.”