10 weetjes zoenen

Weet jij waarom we zoenen?

Zoenen is romantisch en bovendien onderscheidt het ons van alle andere dieren. Geen dier kust om romantische redenen. Maar grote kans dat het bij ons zo ook niet is begonnen. Veel wetenschappers houden het er op dat het begonnen is met moeders die stug eten voorkauwde voor hun kind, zoals sommige apen nog doen.

Lustopwekkend

Maar het kan ook zijn om seks-opwekkende hormonen over te brengen. In speeksel zitten hormonen en in je mond zitten receptoren die gevoelig zijn voor hormonen. Dus mogelijk is zoenen lustopwekkend.

Keuringsdienst…

Evolutionair psycholoog Gordon Gallup van de Universiteit van Albany New York denkt dat we elkaar ‘keuren’ door te zoenen. Dieren likken en snuffelen niet alleen aan elkaar om de sociale banden aan te trekken. ‘Door zo dicht bij elkaar te komen, pikken dieren signalen en aanwijzingen op die van belang zijn voor de voortplanting’, verklaart Gallup aan Quest. ‘Door te likken, ruiken en proeven, keuren ze hun potentiële partner.’

Informatie

‘Zoenen is een mechanisme dat moet doorgronden of de potentiële partner gezond is en of hij of zij genetisch goed bij je past.’ Volgens Gallup pik je al zoenend veel chemische informatie over je partner op.

Oorsprong

Er zijn ook nog steeds wetenschappers die een verhevener doel zien als begin van het menselijk kiezen. Volgens sommige geschiedschrijvers ontstond de gewone zoen zo’n 5.000 jaar geleden in Mesopotamië. Gelovigen kusten toen de standbeelden van goden om hen te eren. De eerste erotische tongzoen – met de tong dus – ontstond daaruit later.

Bron(nen):   Popsci  Quest

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.