De 11e van de 11e was in China een feest voor vrijgezellen, Singles Day, maar de Chinese onlinewinkelgigant Alibaba heeft de dag weten om te zetten in een jaarlijks terugkerend winkelfestival.

Op klokslag 0.00 Singles Day

Alibaba mag dan de bedenker zijn, intussen pikt iedereen een graantje mee. Ook de consument heeft er voordeel van,soms wel 50% korting dat wordt gegeven. Het winkelfestival begint precies om middernacht. Ongeveer een miljoen producten zijn alleen vandaag verkrijgbaar voor de helft  van de normale prijs. Snelheid is geboden want wie te laat is grijpt mis. Een fan van deze actie vertelt hoe ze te werk gaat. “Wat ik wil kopen doe ik van tevoren in mijn ‘winkelwagen’ en precies om 0.00 betaal ik.  Consumenten mogen dan profiteren, de grootste winnaars op Singles Day zijn de online warenhuizen. Er zijn twee online warenhuizen die vorig jaar op 11 november 4,6 miljard euro omzetten, tegen een gemiddelde dag van  650 miljoen euro. Er is ook een nieuwe merknaam ontstaan namelijk ‘Dubbel Elf’, maar dat roept veel weerstand op bij degenen die dit niet bedacht hebben. Er kan er altijd maar één de eerste zijn.

Commercie slim bezig

Altijd weer die commercie die om de hoek komt kijken. Wij vinden hier in Nederland al dat Valentijnsdag  te commercieel wordt, of dat Moederdag en Vaderdag alleen om commerciële redenen zijn ontstaan. Het staat echt in schril contrast met de gigantische afmetingen van de Acties als Singles Day in China of Black Friday in Amerika. Maar er zijn natuurlijk wel andere zaken waar Nederland vooraan staat en uitblinkt. Of je daar nu zo trots op mag zijn, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Het vieren van de 11e van de 11e. Het getal van de malloten en dan dubbel op.

Start van carnavalsseizoen

11 november  is de start van het carnavalsseizoen. Maar hebben we er eigenlijk wel over nagedacht waarom juist op 11 november? Waarom al in november als carnaval pas in de tweede of derde maand van het jaar daarna gevierd wordt? Daar is natuurlijk over nagedacht. En uiteraard hangt dit weer samen met het getal 11.

In de volksnumerologie wordt 11 als het gekkengetal beschouwd. Er zijn verschillende theorieën waarom dit zo zou zijn. Volgens de ene theorie omdat het een dwaze overschrijding is van 10, het getal van de Tien Geboden. Dit  omdat carnaval voor oorsprong een katholiek feest is. Een andere theorie is de betekenis van de cijfers. Het getal 12 zou “perfectie” symboliseren. 11 is dan dwaas, omdat het perfectie niet haalt.

Een derde theorie die bestaat gaat ook over de relatie tussen het getal elf en carnaval. Frankrijk bezette eind 18e eeuw het Rijnland. Carnaval werd toen al aardig gevierd. Maar nu moesten de Franse bezetters op de hak genomen worden. Men zette Franse steken op en koos de elfde van de elfde als datum voor hun spotfeest. Dit naar aanleiding van de drie principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté et Fraternité. De beginletters vormen samen het woord ‘elf’.

Vastelaoveswereld???????

Interessant discussievoer voor sommigen, onbelangrijk voor anderen. Hoe dan ook, ergens in onze geschiedenis heeft iets of iemand besloten om het getal 11 een bijzondere status te geven binnen de vastelaoveswereld. En dat heeft er weer toe geleid dat op 11/11 vastelaovesvierders maar ook andere geïnteresseerden massaal naar de vastelaovessteden vertrekken om dit heugelijke feit met zijn allen beneden de rivieren te vieren.

Wil je hier nog een graantje van meepikken, trek dan één van je carnavalsoutfits aan en begeef je in het feestgedruis. Maastricht is een goede optie. Maar onder de rivier heeft elk dorp en stad wel een activiteit vandaag, waarschijnlijk met veel bier.